Owoce morza w sosie z warzywami po hiszpańsku
średnie
22 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
600 mililitrów
3 łyżki
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
40 gramów
175 mililitrów
900 mililitrów
450 gramów
1 łyżka
3 sztuki
300 gramów
12 sztuk
2 sztuki
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej dobrze brytfannę. Wrzuć szalotki, pora, marchew, fenkuły, czosnek i selera. Smaż około 10 minut na małym ogniu.
Krok 2
Dodaj pomidory puree i posiekane, wlej białe wino i brandy, gotuj do czasu, gdy połowa płynu odparuje.
Krok 3
Dodaj posiekanego łososia i dorsza, gotuj 5 minut. Dolej wywar, wrzuć liść laurowy, estragon, pieprz kajeński i przykryj, duś 40 minut.
Krok 4
Płyn zmiksuj i przetrzyj przez sito. Wlej do brytfanny i doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Dodaj owoce morza i pozostałe warzywa, gotuj je na małym ogniu 3-4 minuty do czasu, gdy owoce morza będą miękkie.
Krok 6
Dolej śmietanę, wsyp natkę i wymieszaj.
Krok 7
Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem i majonezem czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej