Kurczak pieczony w papryce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

329 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i wysusz. Następnie natrzyj w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr oraz mieszanką papryk.

Kurczak pieczony w papryce  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka posmaruj dokładnie maślanką i jeszcze raz posyp delikatnie przyprawami. Tak przygotowanego odstaw do marynowania, najlepiej na 12 godzin.

Kurczak pieczony w papryce  - Krok 2

Krok 3

Mięso piecz w brytfance w 160 °C przez 1,5 godziny. Około 20 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 190 °C. Pieczonego kurczaka możesz podawać jako obiad dla całej rodziny np. z warzywami duszonymi lub na zimno do sałatki.

Kurczak pieczony w papryce  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony w papryce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony w papryce Kurczak pieczony w papryce

Mięso z kurczaka wyjątkowo często gości na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów i możliwości jego przyrządzania i podawania. Jeśli ty też jesteś miłośnikiem dań z drobiu, ale wolisz prostsze i niezbyt czasochłonne, ale za to przepyszne, potrawy ten przepis na pewno cię zainteresuje. Jest to propozycja na delikatnego, chrupiącego, kurczaka, który będzie pachnący i ostro-słodki w smaku. Warto się skusić i wypróbować kurczaka w tej wersji. Tajemnica tego dania tkwi w marynacie oraz maślance, którymi naciera się kurczaka. Aby mięso było idealne, dobrze jest pozostawić je w marynacie, w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie kurczaka można piec w piekarniku lub na grillu. Tak przyrządzonego kurczaka podawaj na ciepło, jako danie obiadowe z duszonymi warzywami, surówką oraz gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Pieczony kurczak doskonale smakuje także na zimno dodany do sałatki na kolację. Palce lizać!