
Składniki
2 sztuki
500 mililitrów
4 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
8 sztuk
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oprósz przyprawą Knorr pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanej oliwie z czosnkiem. Pora umyj, pokrój w krążki i dodaj do kurczaka. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
Następnie wlej 200 ml śmietany i zagotuj. Duś 10 minut.
Krok 3
Pozostałą śmietanę zmiksuj z jajkami. Następnie wymieszaj razem z ziemniakami pokrojonymi w plastry.
Krok 4
Na spód żaroodpornego naczynia wyłóż mięso z porem. Na wierzchu rozłóż równomiernie wymieszane ze śmietaną ziemniaki.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lazania po polsku z kurczakiem
Lasagne można przygotować na wiele sposobów. Choć jest to typowo włoskie danie, przyrządzisz je nie tylko klasycznie. Warto przekonać się, że świetnie smakuje nie tylko z mięsem mielonym i pomidorami. Tym razem przygotuj ją z kurczakiem i plastrami ziemniaków, które będą zastępowały płaty makaronu. Mięso pokrój w paski i podsmaż przez chwilę z dodatkiem czosnku na oliwie. Dodaj do niego także krążki pora, których intensywny zapach dobrze będzie kontrastował z delikatnym smakiem mięsa. Całość zalej śmietaną i duś przez chwilę, aby składniki nabrały wyrazistości. Kolejnym elementem potrawy są pokrojone w plastry ziemniaki – nie musisz ich wcześniej gotować, ponieważ podczas zapiekania staną się wystarczająco miękkie. Odpowiedni smak zyskają dzięki mieszance jajek, śmietany i przypraw. Na samym dnie naczynia do zapiekania ułóż mięso, następnie ziemniaki z sosem i całość posyp startym serem. Zapiekanka wspaniale skomponuje się z sałatką z pomidorków koktajlowych i rukoli. Przygotuj ją i spróbuj naszej wariacji na temat lasagne!