Lazania po polsku z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania po polsku z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

403 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

4 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprósz przyprawą Knorr pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanej oliwie z czosnkiem. Pora umyj, pokrój w krążki i dodaj do kurczaka. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Następnie wlej 200 ml śmietany i zagotuj. Duś 10 minut.

Krok 3

Pozostałą śmietanę zmiksuj z jajkami. Następnie wymieszaj razem z ziemniakami pokrojonymi w plastry.

Krok 4

Na spód żaroodpornego naczynia wyłóż mięso z porem. Na wierzchu rozłóż równomiernie wymieszane ze śmietaną ziemniaki.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Rzepkowska

    Agnieszka Rzepkowska , 24.03.2018

    mega pyszne i szybko znika ze stołu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Nowak

    Arleta Nowak , 01.05.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania po polsku z kurczakiemLazania po polsku z kurczakiem

Lasagne można przygotować na wiele sposobów. Choć jest to typowo włoskie danie, przyrządzisz je nie tylko klasycznie. Warto przekonać się, że świetnie smakuje nie tylko z mięsem mielonym i pomidorami. Tym razem przygotuj ją z kurczakiem i plastrami ziemniaków, które będą zastępowały płaty makaronu. Mięso pokrój w paski i podsmaż przez chwilę z dodatkiem czosnku na oliwie. Dodaj do niego także krążki pora, których intensywny zapach dobrze będzie kontrastował z delikatnym smakiem mięsa. Całość zalej śmietaną i duś przez chwilę, aby składniki nabrały wyrazistości. Kolejnym elementem potrawy są pokrojone w plastry ziemniaki – nie musisz ich wcześniej gotować, ponieważ podczas zapiekania staną się wystarczająco miękkie. Odpowiedni smak zyskają dzięki mieszance jajek, śmietany i przypraw. Na samym dnie naczynia do zapiekania ułóż mięso, następnie ziemniaki z sosem i całość posyp startym serem. Zapiekanka wspaniale skomponuje się z sałatką z pomidorków koktajlowych i rukoli. Przygotuj ją i spróbuj naszej wariacji na temat lasagne!