
Składniki
2 sztuki
500 mililitrów
4 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
8 sztuk
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oprósz przyprawą Knorr pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanej oliwie z czosnkiem. Pora umyj, pokrój w krążki i dodaj do kurczaka. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 2
Następnie wlej 200 ml śmietany i zagotuj. Duś 10 minut.
Krok 3
Pozostałą śmietanę zmiksuj z jajkami. Następnie wymieszaj razem z ziemniakami pokrojonymi w plastry.
Krok 4
Na spód żaroodpornego naczynia wyłóż mięso z porem. Na wierzchu rozłóż równomiernie wymieszane ze śmietaną ziemniaki.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lazania po polsku z kurczakiem
Lasagne można przygotować na wiele sposobów. Choć jest to typowo włoskie danie, przyrządzisz je nie tylko klasycznie. Warto przekonać się, że świetnie smakuje nie tylko z mięsem mielonym i pomidorami. Tym razem przygotuj ją z kurczakiem i plastrami ziemniaków, które będą zastępowały płaty makaronu. Mięso pokrój w paski i podsmaż przez chwilę z dodatkiem czosnku na oliwie. Dodaj do niego także krążki pora, których intensywny zapach dobrze będzie kontrastował z delikatnym smakiem mięsa. Całość zalej śmietaną i duś przez chwilę, aby składniki nabrały wyrazistości. Kolejnym elementem potrawy są pokrojone w plastry ziemniaki – nie musisz ich wcześniej gotować, ponieważ podczas zapiekania staną się wystarczająco miękkie. Odpowiedni smak zyskają dzięki mieszance jajek, śmietany i przypraw. Na samym dnie naczynia do zapiekania ułóż mięso, następnie ziemniaki z sosem i całość posyp startym serem. Zapiekanka wspaniale skomponuje się z sałatką z pomidorków koktajlowych i rukoli. Przygotuj ją i spróbuj naszej wariacji na temat lasagne!


































