Lazania po polsku z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania po polsku z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

495 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 mililitrów

4 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprósz przyprawą Knorr pokrój w paski i obsmaż na rozgrzanej oliwie z czosnkiem. Pora umyj, pokrój w krążki i dodaj do kurczaka. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Następnie wlej 200 ml śmietany i zagotuj. Duś 10 minut.

Krok 3

Pozostałą śmietanę zmiksuj z jajkami. Następnie wymieszaj razem z ziemniakami pokrojonymi w plastry.

Krok 4

Na spód żaroodpornego naczynia wyłóż mięso z porem. Na wierzchu rozłóż równomiernie wymieszane ze śmietaną ziemniaki.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 °C.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Rzepkowska

    Agnieszka Rzepkowska , 24.03.2018

    mega pyszne i szybko znika ze stołu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Nowak

    Arleta Nowak , 01.05.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania po polsku z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania po polsku z kurczakiemLazania po polsku z kurczakiem

Lasagne można przygotować na wiele sposobów. Choć jest to typowo włoskie danie, przyrządzisz je nie tylko klasycznie. Warto przekonać się, że świetnie smakuje nie tylko z mięsem mielonym i pomidorami. Tym razem przygotuj ją z kurczakiem i plastrami ziemniaków, które będą zastępowały płaty makaronu. Mięso pokrój w paski i podsmaż przez chwilę z dodatkiem czosnku na oliwie. Dodaj do niego także krążki pora, których intensywny zapach dobrze będzie kontrastował z delikatnym smakiem mięsa. Całość zalej śmietaną i duś przez chwilę, aby składniki nabrały wyrazistości. Kolejnym elementem potrawy są pokrojone w plastry ziemniaki – nie musisz ich wcześniej gotować, ponieważ podczas zapiekania staną się wystarczająco miękkie. Odpowiedni smak zyskają dzięki mieszance jajek, śmietany i przypraw. Na samym dnie naczynia do zapiekania ułóż mięso, następnie ziemniaki z sosem i całość posyp startym serem. Zapiekanka wspaniale skomponuje się z sałatką z pomidorków koktajlowych i rukoli. Przygotuj ją i spróbuj naszej wariacji na temat lasagne!