Zapiekane cykorie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

8 plastrów

200 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie przekrój wzdłuż na pół, każdą połówkę zawiń w szynkę.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni, obsmaż cykorie na złoty kolor a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Stwórz kremowy, serowy sos mieszając Fix Knorr w misce ze śmietaną oraz wodą i wlej do naczynia z cykoriami.

Krok 4

W osobnej miseczce wymieszaj starty ser oraz tartą bułkę i posyp wierzch zapiekanki. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj 10 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cykorię możesz zastąpić innym warzywem, np. świeżymi szparagami, jeśli jest na nie sezon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane cykorie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej