Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Warzywa dokładnie umyj i pokrój w mniejsze, dowolne kawałki, ok. 1-2 cm wielkości.

Krok 2

Przełóż wszystko do dużego naczynia do pieczenia, skrop oliwą, dodaj gałązki tymianku i dopraw przyprawą Knorr. Piecz przez ok. 40 minut.

Krok 3

W między czasie pokrusz orzechy i wymieszaj z łyżką oliwy oraz komosą. Kiedy warzywa będą gotowe podawaj je z orzechami, komosą i pokruszoną fetą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa możesz uzupełnić w tym przepisie o słodkie ziemniaki, fasolę czy rukolę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem fetaPieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta

Do pieczenia nadaje się większość warzyw. Z tego względu nie warto ograniczać się wyłącznie do ziemniaków i faszerowanej papryki. W warzywach korzeniowych jest moc! Choć zazwyczaj nie pojawiają się jako najbardziej urodziwe składniki sałatek i innych dań roślinnych, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w wyjątkowo apetyczne rarytasy.

Dla kogo?

Same pieczone warzywa mogą pełnić funkcję smacznej przekąski. Natomiast gdy połączycie je z komosą i serem feta, otrzymacie danie kompletne, które śmiało można serwować w porze obiadu. Przy takiej kombinacji nikt nie zatęskni za schabowym.

Na jaką okazję?

Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta prezentują się bardzo efektownie, więc miejcie na uwadze tę recepturę, gdy zależy Wam na kulinarnej odmianie. Dobrym pretekstem może być wizyta dawno niewidzianych znajomych lub najzwyklejsza chęć pochrupania pysznego dania.

Czy wiesz, że?

W polskich kuchniach korzeń pietruszki używany jest głównie jako element włoszczyzny lub popularnej sałatki jarzynowej. Warzywo dużo większym wzięciem cieszy się w innych krajach Środkowej oraz Wschodniej Europy.

Dla urozmaicenia:

Pieczone warzywa korzeniowe możecie na koniec udekorować pokruszonymi orzeszkami piniowymi.