Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
50 gramów
50 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Warzywa dokładnie umyj i pokrój w mniejsze, dowolne kawałki, ok. 1-2 cm wielkości.
Krok 2
Przełóż wszystko do dużego naczynia do pieczenia, skrop oliwą, dodaj gałązki tymianku i dopraw przyprawą Knorr. Piecz przez ok. 40 minut.
Krok 3
W między czasie pokrusz orzechy i wymieszaj z łyżką oliwy oraz komosą. Kiedy warzywa będą gotowe podawaj je z orzechami, komosą i pokruszoną fetą.

Dobra rada:
Warzywa możesz uzupełnić w tym przepisie o słodkie ziemniaki, fasolę czy rukolę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta
Do pieczenia nadaje się większość warzyw. Z tego względu nie warto ograniczać się wyłącznie do ziemniaków i faszerowanej papryki. W warzywach korzeniowych jest moc! Choć zazwyczaj nie pojawiają się jako najbardziej urodziwe składniki sałatek i innych dań roślinnych, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w wyjątkowo apetyczne rarytasy.
Dla kogo?
Same pieczone warzywa mogą pełnić funkcję smacznej przekąski. Natomiast gdy połączycie je z komosą i serem feta, otrzymacie danie kompletne, które śmiało można serwować w porze obiadu. Przy takiej kombinacji nikt nie zatęskni za schabowym.
Na jaką okazję?
Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta prezentują się bardzo efektownie, więc miejcie na uwadze tę recepturę, gdy zależy Wam na kulinarnej odmianie. Dobrym pretekstem może być wizyta dawno niewidzianych znajomych lub najzwyklejsza chęć pochrupania pysznego dania.
Czy wiesz, że?
W polskich kuchniach korzeń pietruszki używany jest głównie jako element włoszczyzny lub popularnej sałatki jarzynowej. Warzywo dużo większym wzięciem cieszy się w innych krajach Środkowej oraz Wschodniej Europy.
Dla urozmaicenia:
Pieczone warzywa korzeniowe możecie na koniec udekorować pokruszonymi orzeszkami piniowymi.