Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Warzywa dokładnie umyj i pokrój w mniejsze, dowolne kawałki, ok. 1-2 cm wielkości.

Krok 2

Przełóż wszystko do dużego naczynia do pieczenia, skrop oliwą, dodaj gałązki tymianku i dopraw przyprawą Knorr. Piecz przez ok. 40 minut.

Krok 3

W między czasie pokrusz orzechy i wymieszaj z łyżką oliwy oraz komosą. Kiedy warzywa będą gotowe podawaj je z orzechami, komosą i pokruszoną fetą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa możesz uzupełnić w tym przepisie o słodkie ziemniaki, fasolę czy rukolę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem fetaPieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta

Do pieczenia nadaje się większość warzyw. Z tego względu nie warto ograniczać się wyłącznie do ziemniaków i faszerowanej papryki. W warzywach korzeniowych jest moc! Choć zazwyczaj nie pojawiają się jako najbardziej urodziwe składniki sałatek i innych dań roślinnych, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w wyjątkowo apetyczne rarytasy.

Dla kogo?

Same pieczone warzywa mogą pełnić funkcję smacznej przekąski. Natomiast gdy połączycie je z komosą i serem feta, otrzymacie danie kompletne, które śmiało można serwować w porze obiadu. Przy takiej kombinacji nikt nie zatęskni za schabowym.

Na jaką okazję?

Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta prezentują się bardzo efektownie, więc miejcie na uwadze tę recepturę, gdy zależy Wam na kulinarnej odmianie. Dobrym pretekstem może być wizyta dawno niewidzianych znajomych lub najzwyklejsza chęć pochrupania pysznego dania.

Czy wiesz, że?

W polskich kuchniach korzeń pietruszki używany jest głównie jako element włoszczyzny lub popularnej sałatki jarzynowej. Warzywo dużo większym wzięciem cieszy się w innych krajach Środkowej oraz Wschodniej Europy.

Dla urozmaicenia:

Pieczone warzywa korzeniowe możecie na koniec udekorować pokruszonymi orzeszkami piniowymi.