Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Warzywa dokładnie umyj i pokrój w mniejsze, dowolne kawałki, ok. 1-2 cm wielkości.

Krok 2

Przełóż wszystko do dużego naczynia do pieczenia, skrop oliwą, dodaj gałązki tymianku i dopraw przyprawą Knorr. Piecz przez ok. 40 minut.

Krok 3

W między czasie pokrusz orzechy i wymieszaj z łyżką oliwy oraz komosą. Kiedy warzywa będą gotowe podawaj je z orzechami, komosą i pokruszoną fetą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa możesz uzupełnić w tym przepisie o słodkie ziemniaki, fasolę czy rukolę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem fetaPieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta

Do pieczenia nadaje się większość warzyw. Z tego względu nie warto ograniczać się wyłącznie do ziemniaków i faszerowanej papryki. W warzywach korzeniowych jest moc! Choć zazwyczaj nie pojawiają się jako najbardziej urodziwe składniki sałatek i innych dań roślinnych, pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się w wyjątkowo apetyczne rarytasy.

Dla kogo?

Same pieczone warzywa mogą pełnić funkcję smacznej przekąski. Natomiast gdy połączycie je z komosą i serem feta, otrzymacie danie kompletne, które śmiało można serwować w porze obiadu. Przy takiej kombinacji nikt nie zatęskni za schabowym.

Na jaką okazję?

Pieczone warzywa korzeniowe z komosą i serem feta prezentują się bardzo efektownie, więc miejcie na uwadze tę recepturę, gdy zależy Wam na kulinarnej odmianie. Dobrym pretekstem może być wizyta dawno niewidzianych znajomych lub najzwyklejsza chęć pochrupania pysznego dania.

Czy wiesz, że?

W polskich kuchniach korzeń pietruszki używany jest głównie jako element włoszczyzny lub popularnej sałatki jarzynowej. Warzywo dużo większym wzięciem cieszy się w innych krajach Środkowej oraz Wschodniej Europy.

Dla urozmaicenia:

Pieczone warzywa korzeniowe możecie na koniec udekorować pokruszonymi orzeszkami piniowymi.