Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

260 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj grzyby, dymkę i paprykę. Z papryki usuń gniazda nasienne i resztę pokrój w paski. Podobnie grzyby i dymkę. Odcedź fasolkę. Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 2

Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 100ml ciepłej wody i dodaj oliwę.

Krok 3

Przygotuj cztery arkusze pergaminu, (30 x 40 cm). Połóż na środku mieszankę warzyw, fasolki, grzybów oraz ser i następnie skrop przygotowaną oliwą.

Krok 4

Skręć torebki jak cukierka i piecz w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ryżem lub pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne warzywa pieczone w pergaminieŚwiąteczne warzywa pieczone w pergaminie

Jeśli mowa o świątecznych połączeniach warzyw i grzybów, na myśl przychodzą głównie kapusta kiszona oraz suszone prawdziwki i podgrzybki o charakterystycznym, leśnym aromacie. Tym razem kulinarna wyobraźnia będzie sięgać znacznie dalej – czas na warzywa pieczone w pergaminie! W piekarniku wylądują rydze, borowiki, shitake, czerwona fasola i kolorowe papryki. Idealny dodatek do dań przy dowolnej okazji.

Dla kogo?

Pieczone warzywa w pergaminie zyskują głębszy aromat. To świetna metoda na wydobycie nowych walorów z dobrze znanych produktów. W kuchni z pewnością nie będziecie się nudzić!

Na jaką okazję?

Jako dodatek do świątecznych potraw sprawdzają się nie tylko ćwikła z chrzanem lub zasmażana kapusta. Warzywa pieczone w pergaminie warto uwzględniać w menu także w dzień powszedni.

Czy wiesz, że?

Do tej pory nie piekliście czerwonej fasoli? Tym bardziej warto spróbować! Charakteryzuje się łagodnym smakiem i konsystencją zbliżoną do mięsa. W potrawkach, zupach i sosach docenią ją nie tylko wegetarianie.

Dla urozmaicenia:

Wśród pieczonych warzyw mogą znaleźć się dynia, ziemniaki, bataty i kukurydza. Bardzo dobrze smakują z dipami na bazie tahini lub masła orzechowego.