
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
260 gramów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj grzyby, dymkę i paprykę. Z papryki usuń gniazda nasienne i resztę pokrój w paski. Podobnie grzyby i dymkę. Odcedź fasolkę. Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 2
Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 100ml ciepłej wody i dodaj oliwę.
Krok 3
Przygotuj cztery arkusze pergaminu, (30 x 40 cm). Połóż na środku mieszankę warzyw, fasolki, grzybów oraz ser i następnie skrop przygotowaną oliwą.
Krok 4
Skręć torebki jak cukierka i piecz w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

Dobra rada:
Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie
Jeśli mowa o świątecznych połączeniach warzyw i grzybów, na myśl przychodzą głównie kapusta kiszona oraz suszone prawdziwki i podgrzybki o charakterystycznym, leśnym aromacie. Tym razem kulinarna wyobraźnia będzie sięgać znacznie dalej – czas na warzywa pieczone w pergaminie! W piekarniku wylądują rydze, borowiki, shitake, czerwona fasola i kolorowe papryki. Idealny dodatek do dań przy dowolnej okazji.
Dla kogo?
Pieczone warzywa w pergaminie zyskują głębszy aromat. To świetna metoda na wydobycie nowych walorów z dobrze znanych produktów. W kuchni z pewnością nie będziecie się nudzić!
Na jaką okazję?
Jako dodatek do świątecznych potraw sprawdzają się nie tylko ćwikła z chrzanem lub zasmażana kapusta. Warzywa pieczone w pergaminie warto uwzględniać w menu także w dzień powszedni.
Czy wiesz, że?
Do tej pory nie piekliście czerwonej fasoli? Tym bardziej warto spróbować! Charakteryzuje się łagodnym smakiem i konsystencją zbliżoną do mięsa. W potrawkach, zupach i sosach docenią ją nie tylko wegetarianie.
Dla urozmaicenia:
Wśród pieczonych warzyw mogą znaleźć się dynia, ziemniaki, bataty i kukurydza. Bardzo dobrze smakują z dipami na bazie tahini lub masła orzechowego.