Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

260 gramów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj grzyby, dymkę i paprykę. Z papryki usuń gniazda nasienne i resztę pokrój w paski. Podobnie grzyby i dymkę. Odcedź fasolkę. Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 2

Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 100ml ciepłej wody i dodaj oliwę.

Krok 3

Przygotuj cztery arkusze pergaminu, (30 x 40 cm). Połóż na środku mieszankę warzyw, fasolki, grzybów oraz ser i następnie skrop przygotowaną oliwą.

Krok 4

Skręć torebki jak cukierka i piecz w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ryżem lub pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne warzywa pieczone w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne warzywa pieczone w pergaminieŚwiąteczne warzywa pieczone w pergaminie

Jeśli mowa o świątecznych połączeniach warzyw i grzybów, na myśl przychodzą głównie kapusta kiszona oraz suszone prawdziwki i podgrzybki o charakterystycznym, leśnym aromacie. Tym razem kulinarna wyobraźnia będzie sięgać znacznie dalej – czas na warzywa pieczone w pergaminie! W piekarniku wylądują rydze, borowiki, shitake, czerwona fasola i kolorowe papryki. Idealny dodatek do dań przy dowolnej okazji.

Dla kogo?

Pieczone warzywa w pergaminie zyskują głębszy aromat. To świetna metoda na wydobycie nowych walorów z dobrze znanych produktów. W kuchni z pewnością nie będziecie się nudzić!

Na jaką okazję?

Jako dodatek do świątecznych potraw sprawdzają się nie tylko ćwikła z chrzanem lub zasmażana kapusta. Warzywa pieczone w pergaminie warto uwzględniać w menu także w dzień powszedni.

Czy wiesz, że?

Do tej pory nie piekliście czerwonej fasoli? Tym bardziej warto spróbować! Charakteryzuje się łagodnym smakiem i konsystencją zbliżoną do mięsa. W potrawkach, zupach i sosach docenią ją nie tylko wegetarianie.

Dla urozmaicenia:

Wśród pieczonych warzyw mogą znaleźć się dynia, ziemniaki, bataty i kukurydza. Bardzo dobrze smakują z dipami na bazie tahini lub masła orzechowego.