Mus z wędzonej makreli przepis – Zobacz na przepisy.pl

Mus z wędzonej makreli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

217

768 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4946 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makrele obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń ości i oczyść mięso z ciemnych przebarwień. Rybę porwij ręką na małe kawałki umieść w misce.

Mus z wędzonej makreli - Krok 1

Krok 2

Cebule dymki i obrane kiszone ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior drobno posiekaj. Rzodkiewkę umyj, usuń korzeń i pokrój w pół plastry. Koperek posiekaj.

Mus z wędzonej makreli - Krok 2

Krok 3

W misce wszystkie składniki połącz z musztardą i majonezem. Majonez spoi wszystkie składniki w jedną pastę i nada im odpowiedniego smaku.

Mus z wędzonej makreli - Krok 3

Krok 4

Gotową pastę dopraw do smaku szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami przyprawy w płynie.

Mus z wędzonej makreli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty z makreli możesz dodać trochę ziaren słonecznika.

12

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 11.02.2020

    Naprawdę dobre, dodałam 2 jajka gotowane i zamiast bułka podałam jako nadzienie ptysia. Wyszło genialnie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Tulik

    Dariusz Tulik , 31.08.2018

    fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dragon

    Urszula Dragon , 28.10.2017

    Ja daję jajko gotowane cebulke,ogórek kiszony troszkę majonezu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzanna bartmańska

    zuzanna bartmańska , 02.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wojdylak

    Ewa Wojdylak , 22.10.2016

    Ja taka robię bez rzodkiewki a z blanszowaną marchewka tez jest b. dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koczorowski

    Sławomir Koczorowski , 21.10.2016

    Nie mus tylko pasta... ale wygląda apetycznie ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luana Kuczyńska

    Luana Kuczyńska , 21.10.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lendzion

    Maria Lendzion , 07.10.2016

    Ja jeszcze dodaje 4 jajka ugotowane. Nie ma nic lepszego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bętkowska

    Elżbieta Bętkowska , 07.10.2016

    Uwielbiam makrele w każdej postaci ... a tym bardziej pastę ..mniam..mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski , 07.10.2016

    majonez zamienię na jogurt Grecki i będzie pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Budych

    Dorota Budych , 07.10.2016

    Spróbuje,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Duczyńska

    Karolina Duczyńska , 07.10.2016

    Dorota Budych aaaa mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mus z wędzonej makreliMus z wędzonej makreli

Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub jak urozmaicić śniadaniowe kanapki, przygotuj ją – to naprawdę proste. Rybę podziel na drobne kawałki, dodaj do niej kiszone ogórki, cebulkę dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dodaj majonez, dzięki któremu pasta będzie mieć gładką konsystencję, oraz musztardę, która sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak. Wybierz ostrą odmianę, np. dijon lub rosyjską. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, spróbuj wersji z musztardą stołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj koperkiem. Wersja podstawowa jest gotowa, ale jeśli lubisz urozmaicenia, zwiększ ilość składników, na przykład o biały ser. Tak przygotowana pasta z makreli to świetny dodatek nie tylko do kanapek – nadziejesz nią tartaletki z kruchego ciasta, a także udekorujesz jajka na twardo. Dobrze pasuje do krakersów, a nawet jako dip do pikantnych nachosów. Przygotuj ją i sprawdź, na ile sposobów można ją podawać.