
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makrele obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń ości i oczyść mięso z ciemnych przebarwień. Rybę porwij ręką na małe kawałki umieść w misce.

Krok 2
Cebule dymki i obrane kiszone ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior drobno posiekaj. Rzodkiewkę umyj, usuń korzeń i pokrój w pół plastry. Koperek posiekaj.

Krok 3
W misce wszystkie składniki połącz z musztardą i majonezem. Majonez spoi wszystkie składniki w jedną pastę i nada im odpowiedniego smaku.

Krok 4
Gotową pastę dopraw do smaku szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami przyprawy w płynie.


Dobra rada:
Do pasty z makreli możesz dodać trochę ziaren słonecznika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mus z wędzonej makreli
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub jak urozmaicić śniadaniowe kanapki, przygotuj ją – to naprawdę proste. Rybę podziel na drobne kawałki, dodaj do niej kiszone ogórki, cebulkę dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dodaj majonez, dzięki któremu pasta będzie mieć gładką konsystencję, oraz musztardę, która sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak. Wybierz ostrą odmianę, np. dijon lub rosyjską. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, spróbuj wersji z musztardą stołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj koperkiem. Wersja podstawowa jest gotowa, ale jeśli lubisz urozmaicenia, zwiększ ilość składników, na przykład o biały ser. Tak przygotowana pasta z makreli to świetny dodatek nie tylko do kanapek – nadziejesz nią tartaletki z kruchego ciasta, a także udekorujesz jajka na twardo. Dobrze pasuje do krakersów, a nawet jako dip do pikantnych nachosów. Przygotuj ją i sprawdź, na ile sposobów można ją podawać.