
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makrele obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń ości i oczyść mięso z ciemnych przebarwień. Rybę porwij ręką na małe kawałki umieść w misce.

Krok 2
Cebule dymki i obrane kiszone ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior drobno posiekaj. Rzodkiewkę umyj, usuń korzeń i pokrój w pół plastry. Koperek posiekaj.

Krok 3
W misce wszystkie składniki połącz z musztardą i majonezem. Majonez spoi wszystkie składniki w jedną pastę i nada im odpowiedniego smaku.

Krok 4
Gotową pastę dopraw do smaku szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami przyprawy w płynie.


Dobra rada:
Do pasty z makreli możesz dodać trochę ziaren słonecznika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mus z wędzonej makreli
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub jak urozmaicić śniadaniowe kanapki, przygotuj ją – to naprawdę proste. Rybę podziel na drobne kawałki, dodaj do niej kiszone ogórki, cebulkę dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dodaj majonez, dzięki któremu pasta będzie mieć gładką konsystencję, oraz musztardę, która sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak. Wybierz ostrą odmianę, np. dijon lub rosyjską. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, spróbuj wersji z musztardą stołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj koperkiem. Wersja podstawowa jest gotowa, ale jeśli lubisz urozmaicenia, zwiększ ilość składników, na przykład o biały ser. Tak przygotowana pasta z makreli to świetny dodatek nie tylko do kanapek – nadziejesz nią tartaletki z kruchego ciasta, a także udekorujesz jajka na twardo. Dobrze pasuje do krakersów, a nawet jako dip do pikantnych nachosów. Przygotuj ją i sprawdź, na ile sposobów można ją podawać.