Mus z makreli wędzonej - pasta na kanapki | Przepisy.pl pixel

Mus z wędzonej makreli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

225

940 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makrele obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń ości i oczyść mięso z ciemnych przebarwień. Rybę porwij ręką na małe kawałki umieść w misce.

Mus z wędzonej makreli - Krok 1

Krok 2

Cebule dymki i obrane kiszone ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior drobno posiekaj. Rzodkiewkę umyj, usuń korzeń i pokrój w pół plastry. Koperek posiekaj.

Mus z wędzonej makreli - Krok 2

Krok 3

W misce wszystkie składniki połącz z musztardą i majonezem. Majonez spoi wszystkie składniki w jedną pastę i nada im odpowiedniego smaku.

Mus z wędzonej makreli - Krok 3

Krok 4

Gotową pastę dopraw do smaku szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami przyprawy w płynie.

Mus z wędzonej makreli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty z makreli możesz dodać trochę ziaren słonecznika.

14

Opinie o przepisie

  • Jagoda

    Jagoda , 13.09.2021

    Zamiast cebuli daję 2-3ząbki czosnku przez praskę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 11.02.2020

    Naprawdę dobre, dodałam 2 jajka gotowane i zamiast bułka podałam jako nadzienie ptysia. Wyszło genialnie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dariusz Tulik

    Dariusz Tulik , 31.08.2018

    fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dragon

    Urszula Dragon , 28.10.2017

    Ja daję jajko gotowane cebulke,ogórek kiszony troszkę majonezu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzanna bartmańska

    zuzanna bartmańska , 02.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wojdylak

    Ewa Wojdylak , 22.10.2016

    Ja taka robię bez rzodkiewki a z blanszowaną marchewka tez jest b. dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koczorowski

    Sławomir Koczorowski , 21.10.2016

    Nie mus tylko pasta... ale wygląda apetycznie ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luana Kuczyńska

    Luana Kuczyńska , 21.10.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lendzion

    Maria Lendzion , 07.10.2016

    Ja jeszcze dodaje 4 jajka ugotowane. Nie ma nic lepszego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bętkowska

    Elżbieta Bętkowska , 07.10.2016

    Uwielbiam makrele w każdej postaci ... a tym bardziej pastę ..mniam..mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski , 07.10.2016

    majonez zamienię na jogurt Grecki i będzie pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Budych

    Dorota Budych , 07.10.2016

    Spróbuje,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Duczyńska

    Karolina Duczyńska , 07.10.2016

    Dorota Budych aaaa mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mus z wędzonej makreliMus z wędzonej makreli

Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub jak urozmaicić śniadaniowe kanapki, przygotuj ją – to naprawdę proste. Rybę podziel na drobne kawałki, dodaj do niej kiszone ogórki, cebulkę dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dodaj majonez, dzięki któremu pasta będzie mieć gładką konsystencję, oraz musztardę, która sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak. Wybierz ostrą odmianę, np. dijon lub rosyjską. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, spróbuj wersji z musztardą stołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj koperkiem. Wersja podstawowa jest gotowa, ale jeśli lubisz urozmaicenia, zwiększ ilość składników, na przykład o biały ser. Tak przygotowana pasta z makreli to świetny dodatek nie tylko do kanapek – nadziejesz nią tartaletki z kruchego ciasta, a także udekorujesz jajka na twardo. Dobrze pasuje do krakersów, a nawet jako dip do pikantnych nachosów. Przygotuj ją i sprawdź, na ile sposobów można ją podawać.