
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makrele obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń ości i oczyść mięso z ciemnych przebarwień. Rybę porwij ręką na małe kawałki umieść w misce.

Krok 2
Cebule dymki i obrane kiszone ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior drobno posiekaj. Rzodkiewkę umyj, usuń korzeń i pokrój w pół plastry. Koperek posiekaj.

Krok 3
W misce wszystkie składniki połącz z musztardą i majonezem. Majonez spoi wszystkie składniki w jedną pastę i nada im odpowiedniego smaku.

Krok 4
Gotową pastę dopraw do smaku szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami przyprawy w płynie.


Dobra rada:
Do pasty z makreli możesz dodać trochę ziaren słonecznika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mus z wędzonej makreli
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub jak urozmaicić śniadaniowe kanapki, przygotuj ją – to naprawdę proste. Rybę podziel na drobne kawałki, dodaj do niej kiszone ogórki, cebulkę dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dodaj majonez, dzięki któremu pasta będzie mieć gładką konsystencję, oraz musztardę, która sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak. Wybierz ostrą odmianę, np. dijon lub rosyjską. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, spróbuj wersji z musztardą stołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj koperkiem. Wersja podstawowa jest gotowa, ale jeśli lubisz urozmaicenia, zwiększ ilość składników, na przykład o biały ser. Tak przygotowana pasta z makreli to świetny dodatek nie tylko do kanapek – nadziejesz nią tartaletki z kruchego ciasta, a także udekorujesz jajka na twardo. Dobrze pasuje do krakersów, a nawet jako dip do pikantnych nachosów. Przygotuj ją i sprawdź, na ile sposobów można ją podawać.