Mus z makreli wędzonej - pasta na kanapki | Przepisy.pl pixel

Mus z wędzonej makreli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

225

heart
941 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1700 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makrele obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń ości i oczyść mięso z ciemnych przebarwień. Rybę porwij ręką na małe kawałki umieść w misce.

Mus z wędzonej makreli - Krok 1

Krok 2

Cebule dymki i obrane kiszone ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior drobno posiekaj. Rzodkiewkę umyj, usuń korzeń i pokrój w pół plastry. Koperek posiekaj.

Mus z wędzonej makreli - Krok 2

Krok 3

W misce wszystkie składniki połącz z musztardą i majonezem. Majonez spoi wszystkie składniki w jedną pastę i nada im odpowiedniego smaku.

Mus z wędzonej makreli - Krok 3

Krok 4

Gotową pastę dopraw do smaku szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami przyprawy w płynie.

Mus z wędzonej makreli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty z makreli możesz dodać trochę ziaren słonecznika.

14

Opinie o przepisie

  • Jagoda

    Jagoda , 13.09.2021

    Zamiast cebuli daję 2-3ząbki czosnku przez praskę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 11.02.2020

    Naprawdę dobre, dodałam 2 jajka gotowane i zamiast bułka podałam jako nadzienie ptysia. Wyszło genialnie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dariusz Tulik

    Dariusz Tulik , 31.08.2018

    fajny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dragon

    Urszula Dragon , 28.10.2017

    Ja daję jajko gotowane cebulke,ogórek kiszony troszkę majonezu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzanna bartmańska

    zuzanna bartmańska , 02.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wojdylak

    Ewa Wojdylak , 22.10.2016

    Ja taka robię bez rzodkiewki a z blanszowaną marchewka tez jest b. dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koczorowski

    Sławomir Koczorowski , 21.10.2016

    Nie mus tylko pasta... ale wygląda apetycznie ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luana Kuczyńska

    Luana Kuczyńska , 21.10.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lendzion

    Maria Lendzion , 07.10.2016

    Ja jeszcze dodaje 4 jajka ugotowane. Nie ma nic lepszego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bętkowska

    Elżbieta Bętkowska , 07.10.2016

    Uwielbiam makrele w każdej postaci ... a tym bardziej pastę ..mniam..mniam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski , 07.10.2016

    majonez zamienię na jogurt Grecki i będzie pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Budych

    Dorota Budych , 07.10.2016

    Spróbuje,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Duczyńska

    Karolina Duczyńska , 07.10.2016

    Dorota Budych aaaa mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus z wędzonej makreli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mus z wędzonej makreliMus z wędzonej makreli

Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub jak urozmaicić śniadaniowe kanapki, przygotuj ją – to naprawdę proste. Rybę podziel na drobne kawałki, dodaj do niej kiszone ogórki, cebulkę dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dodaj majonez, dzięki któremu pasta będzie mieć gładką konsystencję, oraz musztardę, która sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak. Wybierz ostrą odmianę, np. dijon lub rosyjską. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, spróbuj wersji z musztardą stołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj koperkiem. Wersja podstawowa jest gotowa, ale jeśli lubisz urozmaicenia, zwiększ ilość składników, na przykład o biały ser. Tak przygotowana pasta z makreli to świetny dodatek nie tylko do kanapek – nadziejesz nią tartaletki z kruchego ciasta, a także udekorujesz jajka na twardo. Dobrze pasuje do krakersów, a nawet jako dip do pikantnych nachosów. Przygotuj ją i sprawdź, na ile sposobów można ją podawać.