Składniki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
3 łyżki
1 szczypta
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, czosnek oraz ostrą papryczkę drobno posiekaj. Składniki podsmaż na trzech łyżkach oleju z zalewy z suszonych pomidorów.

Krok 2
Podsmażone składniki i kapary przełóż do kielicha blendera. Dodaj ser, suszone pomidory i majonez.

Krok 3
Całość zmiksuj na gładką pastę, przełóż do miski i dopraw do smaku posiekaną bazylią i pieprzem.


Dobra rada:
Tak przygotowana pasta to danie samo w sobie lub dodatek do kanapek z rybą lub pieczonym mięsem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO
Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do sałatek. Dodatkowo przygotowuje się je prosto i szybko – nie tylko z sezonowych warzyw, ale również z mrożonych, suszonych lub marynowanych. Przyrządź na przykład pastę z suszonych pomidorów na kanapki. Wybierz te z zalewy – są bardziej miękkie, a dodatkowo zawierają często cebulę oraz czosnek. Połącz te warzywa z suszonymi pomidorami – pokrój je, by łatwiej się je miksowało. Dodaj biały ser, który nada całości lekko kwaskowatego smaku, oraz majonez. Do smaku dorzuć również kapary – nadadzą przekąsce południowego, włoskiego charakteru. Dobrym pomysłem będzie także dodatek oliwek. Wszystko zmiksuj na gładką masę, a następnie dopraw do smaku. Bardzo dobrze sprawdzi się świeża bazylia i oregano.
Dla kogo?
Pasta z suszonych pomidorów na kanapki powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków. Suszone pomidory, czosnek, ostra papryka oraz majonez – te połączone ze sobą składniki nadają potrawie wyszukanego i lekko pikantnego smaku.
Na jaką okazję?
Przepis na pastę z suszonych pomidorów na kanapki sprawdzi się na różnego rodzaju okazje. Jeśli znudziły Ci się standardowe dodatki do kanapek, wspomniana pasta będzie świetną alternatywą. Wykorzystaj ją również jako składnik lunchowego posiłku.
Czy wiesz, że?
Do pasty najlepiej wykorzystać pomidory suszone w zalewie z dodatkami. W takim słoiczku często znajdują się papryczki, czosnek lub przyprawy. Dodaj je również do pasty, aby dodatkowo wzbogacić smak.
Dla urozmaicenia:
Pasta z suszonych pomidorów to dobry dodatek nie tylko do chleba. Użyj jej na przykład jako farszu do naleśników albo gęstego sosu do jajek na twardo. Sprawdź przepis i zrób pyszną pastę z suszonych pomidorów. Zainspiruj się.