Składniki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
3 łyżki
1 szczypta
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, czosnek oraz ostrą papryczkę drobno posiekaj. Składniki podsmaż na trzech łyżkach oleju z zalewy z suszonych pomidorów.

Krok 2
Podsmażone składniki i kapary przełóż do kielicha blendera. Dodaj ser, suszone pomidory i majonez.

Krok 3
Całość zmiksuj na gładką pastę, przełóż do miski i dopraw do smaku posiekaną bazylią i pieprzem.


Dobra rada:
Tak przygotowana pasta to danie samo w sobie lub dodatek do kanapek z rybą lub pieczonym mięsem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO
Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do sałatek. Dodatkowo przygotowuje się je prosto i szybko – nie tylko z sezonowych warzyw, ale również z mrożonych, suszonych lub marynowanych. Przyrządź na przykład pastę z suszonych pomidorów na kanapki. Wybierz te z zalewy – są bardziej miękkie, a dodatkowo zawierają często cebulę oraz czosnek. Połącz te warzywa z suszonymi pomidorami – pokrój je, by łatwiej się je miksowało. Dodaj biały ser, który nada całości lekko kwaskowatego smaku, oraz majonez. Do smaku dorzuć również kapary – nadadzą przekąsce południowego, włoskiego charakteru. Dobrym pomysłem będzie także dodatek oliwek. Wszystko zmiksuj na gładką masę, a następnie dopraw do smaku. Bardzo dobrze sprawdzi się świeża bazylia i oregano.
Dla kogo?
Pasta z suszonych pomidorów na kanapki powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków. Suszone pomidory, czosnek, ostra papryka oraz majonez – te połączone ze sobą składniki nadają potrawie wyszukanego i lekko pikantnego smaku.
Na jaką okazję?
Przepis na pastę z suszonych pomidorów na kanapki sprawdzi się na różnego rodzaju okazje. Jeśli znudziły Ci się standardowe dodatki do kanapek, wspomniana pasta będzie świetną alternatywą. Wykorzystaj ją również jako składnik lunchowego posiłku.
Czy wiesz, że?
Do pasty najlepiej wykorzystać pomidory suszone w zalewie z dodatkami. W takim słoiczku często znajdują się papryczki, czosnek lub przyprawy. Dodaj je również do pasty, aby dodatkowo wzbogacić smak.
Dla urozmaicenia:
Pasta z suszonych pomidorów to dobry dodatek nie tylko do chleba. Użyj jej na przykład jako farszu do naleśników albo gęstego sosu do jajek na twardo. Sprawdź przepis i zrób pyszną pastę z suszonych pomidorów. Zainspiruj się.