
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
3 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj soczewicę, a następnie namocz na noc.
Krok 2
Następnego dnia odcedź, zalej wodą i ugotuj pod przykryciem. Odparuj.
Krok 3
Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju.
Krok 4
Cebulę, czosnek i soczewicę zmiksuj z sosem sojowym, solą, pieprzem i 2-3 łyżkami wywaru z soczewicy.
Krok 5
Schłódź. Posyp bazylią.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej