Pasta rybna

- Krok 1Pstrąga obieramy ze skóry i ości. Cebulę drobniutko siekamy. Jajka kroimy w małą kosteczkę.
- Krok 2Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy rybę, cebulę, jajka, śmietanę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Krok 3Pastę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny by nabrała właściwej konsystencji a smaki wymieszały się.

Dobrą alternatywą dla kanapek z serem czy szynką jest podanie pieczywa z pastą rybną. Przygotowywana z sera białego, gotowanego jajka, szalotki, wędzonego pstrąga i przypraw, sprawdzi się jako dodatek do wielu rodzajów pieczywa, np. wiejskiego chleba. Będzie smaczna również zaserwowana na grzankach, krakersach czy z paluszkami z ciasta francuskiego. Wszystkie składniki miesza się ze sobą na kremową delikatną pastę, która dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami. Serwuj ją na chlebie lub sucharkach z plastrami pomidora, zielonego ogórka albo rzodkiewki. Tak przyrządzoną przekąskę podawaj na kolację lub drugie śniadanie. Do pasty rybnej jako dodatek pasują też sery, szczególnie pleśniowy lub kozi. Posmarowane nią kanapki udekoruj sałatą, kiełkami lub posyp pestkami prażonego słonecznika bądź dyni. Będą dobrze prezentować się i smakować także z pokrojonym w grube plastry lub ćwiartki ugotowanym jajkiem. Przygotuj pyszną rybną przekąskę według podanego przepisu i serwuj ją tak, jak lubisz najbardziej.