Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym
ZERO WASTE
łatwe
2727 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
80 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokrój w większe kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku.

Krok 2
Jabłko, ogórka i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z majonezem Hellmann's i śmietaną.

Krok 3
Nałóż warstwę sosu na śledzie, tak aby ich zupełnie nie przykryć. Możesz danie udekorować np. sałatą.


Dobra rada:
Takie śledzie możesz podać również np. z ugotowanym ziemniakiem. Do dekoracji użyj również gałązek koperku. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Ziemniaki faszerowane po chłopsku. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym
Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj popularne śledzie à la matias w oleju, które należy jedynie odsączyć z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Filety śledziowe pokrój na kawałki i ułóż starannie na talerzu. Kolejnym krokiem w przepisie na śledzie z jabłkiem i cebulą będzie przygotowanie pierzynki z owoców, ogórków konserwowych oraz cebuli. Następnie połącz je w misce z sosem, przygotowanym z majonezu i gęstej kwaśnej śmietany. Pierzynkę nałóż na wcześniej przygotowane śledzie i całość udekoruj gałązką świeżego koperku lub pietruszki. Prawda, że proste?
Dla kogo? Przenikające się różnorodne smaki śledzi z jabłkiem i cebulą podbiją serca wszystkich smakoszy, którzy cenią sobie niebanalne zestawienia. Ryba i owoce? To naprawdę udana kompozycja!
Na jaką okazję? Śledzie przyrządzone według tego przepisu, podane z pierzynką z cebuli i jabłka w delikatnym sosie, będą wyjątkowo dobrze prezentować się na święta i przyjęcia. Dodatkowo, ich przygotowanie nie wymaga ani długiej listy składników, ani spędzenia wielu godzin w kuchni. Pamiętaj o śledziach z jabłkiem i cebulą z majonezem, gdy chcesz uraczyć gości wyśmienitą przystawką. To pyszne uzupełnienie domowej „zimnej płyty”.
Czy wiesz, że? Najlepiej będzie, jeśli do śledzia z jabłkiem i cebulą użyjesz słodko-kwaśnej odmiany owoców, np. idared lub cortland. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę.
Dla urozmaicenia: Podawaj z kromką ciemnego razowego pieczywa. Sprawdź ten wyjątkowo prosty przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą.