Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

114

691 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1886 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokrój w większe kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku.

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - Krok 1

Krok 2

Jabłko, ogórka i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z majonezem Hellmann’s i śmietaną.

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - Krok 2

Krok 3

Nałóż warstwę sosu na śledzie, tak aby ich zupełnie nie przykryć. Możesz danie udekorować np. sałatą.

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie śledzie możesz podać również np. z ugotowanym ziemniakiem. Do dekoracji użyj również gałązek koperku. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Ziemniaki faszerowane po chłopsku. Gotowanie ZERO WASTE

90

Opinie o przepisie

  • Teresa

    Teresa , 05.12.2020

    TAK. Tak pysznie smakują, że ciężko im się oprzeć! Sos jest łagodny i świetnie komponuje się z całością, dzięki niezastąpionemu majonezowi Hellmann's. Przygotowane w ten sposób śledzie smakują wyjątkowo i tradycyjnie. Robią furorę na moim świątecznym stole. Śledzie w tym wydaniu koniecznie muszą zagościć u mnie i w tym roku. Są genialne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kulczyńska

    Teresa Kulczyńska , 24.02.2018

    robię podobnie są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.03.2016

    Jerzy, świetny pomysł! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Małecka

    Wanda Małecka , 26.03.2016

    Pyszne Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Zboralska

    Elżbieta Zboralska , 26.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Ławnik

    Witold Ławnik , 26.03.2016

    znam smak..nawet wczoraj..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szydlikowski

    Krzysztof Szydlikowski , 26.03.2016

    No i oczywiście kaszubskie pulki, ziemniaki w mundurkach ze śledziem w śmietanie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Bloduch

    Aleksander Bloduch , 26.03.2016

    Przyjdziemy jutro na te śledzie i zjemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Michalczewski

    Jerzy Michalczewski , 26.03.2016

    Zamiast cebuli proponuje por - pyszne. można dodać trochę suszonej śliwki i zamiast śmietany majonez z jogurtem i mamy śledzia po sopocku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Hadała

    Darek Hadała , 26.03.2016

    My tu gadu gadu o śledziach , a on na stole wietrzeje razem z napitkiem . 50 i śledzić kompozycja ze wszech miar udana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Kopec

    Wojciech Kopec , 26.03.2016

    ja robie podobnie,ale dziki sledz jest jed dzien po zlowieniu.Jest jeszcze bardziej pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Stępkowska

    Ela Stępkowska , 26.03.2016

    Już bym jadła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Turski

    Grzegorz Turski , 26.03.2016

    A ja proponuje posmakować śledzia w oleju z cebulka i koperkiem we Wladyslawowie w Pomorzance -są super Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kalinowska

    Hanna Kalinowska , 26.03.2016

    A ja robię :cebulka uduszona na oleju koncentrat rodzynki miód sok z cytryny wystudzić i przełożyć śledzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czerwiński

    Andrzej Czerwiński , 26.03.2016

    znowu się znęcasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wrona

    Zbigniew Wrona , 26.03.2016

    I jeszcze do śledzi konieczna wœdzia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zdunek

    Edward Zdunek , 26.03.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek M Plizga

    Jacek M Plizga , 26.03.2016

    Śledzik + C2H5OH = Eden!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maluszek

    Magdalena Maluszek , 26.03.2016

    oczywiście majonez Winiary, a nie te octowe rzygi hell-man's - wersja dietetyczna - jogurt - też pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maluszek

    Magdalena Maluszek , 26.03.2016

    i z ogóreczkiem kiszonym i z jajkiem i z koperkiem - mniami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bien

    Marzena Bien , 26.03.2016

    Śledzie po żydosku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jastrzębowska

    Maria Jastrzębowska , 26.03.2016

    Koniecznie zmrożoną. ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Tercjak

    Lidia Tercjak , 25.03.2016

    Proszę spróbować, śledzia w mandarynkach , rarytas.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Blaschkiewitz

    Jerzy Blaschkiewitz , 25.03.2016

    Z majonezem fe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Feliciak

    Mirka Feliciak , 25.03.2016

    Moja mam robiła i ja robie - śledzie, jabłuszka w kostkę, morele s puszki w dużą kostkę, pół cebulki w kostkę, majonez. Pyszna, warto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Sobieszek

    Renata Sobieszek , 25.03.2016

    moje ulubione - dużo majonezu, śmietany, jabłka, cebulki mniej, można jeszcze do nich natki pietruszki posiekanej dodać jak ktoś lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Feliciak

    Mirka Feliciak , 25.03.2016

    Suszone pomidory, orzechy włoskie posiekane i śledzik. Nic więcej, pychotka. Śledzie Piotrusia mojego - 4 ząbki czosnku, 5 śledzi, pół papryki czerwonej dużej, pół żółtej, 2 cebule drobno zeszklone, majeranek, cytryna. Magiczne :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mrozińska

    Magda Mrozińska , 25.03.2016

    Nic to w porównaniem ze śledziami mojego Męża

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Szymański

    Tadeusz Szymański , 25.03.2016

    Panie Duchnowski śp.mój ojciec jadał łyżka cukru i śledz dożył 90 lat. Ja natomiast wolę samego lub z cebulką każdy ma swoje smaki pozdrawiam smakoszy śledzia i życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Mazurek

    Bernadetta Mazurek , 25.03.2016

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowymSmaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

Śledzie przyrządzone według tego przepisu, podane z pierzynką z cebuli i jabłka w delikatnym sosie, będą wyjątkowo dobrze prezentować się na święta i przyjęcia. Dodatkowo, ich przygotowanie nie wymaga ani długiej listy składników, ani spędzenia wielu godzin w kuchni. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj popularne śledzie à la matias w oleju, które należy jedynie odsączyć z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Filety śledziowe pokrój na kawałki i ułóż starannie na talerzu. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie pierzynki z jabłek, ogórków konserwowych oraz cebuli. Najlepiej będzie, jeśli użyjesz słodko-kwaśnej odmiany jabłek, np. idared lub cortland. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę. Następnie połącz je w misce z sosem, przygotowanym z majonezu i gęstej kwaśnej śmietany. Pierzynkę nałóż na wcześniej przygotowane śledzie i całość udekoruj gałązką świeżego koperku lub pietruszki. Podawaj z kromką ciemnego razowego pieczywa. Sprawdź ten wyjątkowo prosty przepis na śledzie.