Śledzie po tatarsku – przepis na święta: solone | Przepisy.pl pixel

Śledzie po tatarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

166

heart
573 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1747 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filetuj wymoczone śledzie i pokrój w drobną kostkę. Pokrój drobno cebule, dodaj do śledzi.

Śledzie po tatarsku  - Krok 1

Krok 2

Ugotuj na twardo jajko. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy.

Śledzie po tatarsku  - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr. Następnie powoli wlej olej, stale mieszając.

Śledzie po tatarsku  - Krok 3

Krok 4

Posiekaj jajko i natkę pietruszki. Posyp jajkiem i natką. Podawaj w szklanych naczyniach do ryb.

Śledzie po tatarsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Basiaa

    Basiaa , 07.10.2022

    Robię od dawna śledzie po tatarsku również z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 09.04.2020

    polecam z odrobiną soku cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Starmach

    Paweł Starmach , 16.05.2016

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie po tatarsku Śledzie po tatarsku

Śledzie to nie tylko koreczki i rolmopsy – z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić je w ciekawy, oryginalny sposób. Do tego dania wykorzystaj solone śledzie bez głów, które wcześniej należy wymoczyć w wodzie przez kilka do kilkunastu godzin. Dzięki temu pozbędziesz się intensywnego, charakterystycznego zapachu, a śledzie łatwiej będzie poddać obróbce. Tak przygotowane filety pokrój w drobną kostkę i wymieszaj je w misce z pokrojoną białą cebulą. Aby nadać śledziom bardziej wyrazisty smak, dodaj do nich koncentrat pomidorowy oraz pikantną musztardę. Przypraw je także szczyptą mielonej ostrej papryki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak potrawy wzbogaci również ugotowane na twardo jajko, pokrojone i wymieszane z rybą. Na koniec dodaj do śledzi drobno posiekaną natkę pietruszki – kilka jej gałązek zostaw do dekoracji. Gotowe danie serwuj na zimno, posypane jajkiem i pietruszką. Możesz podać je na kolację lub świąteczny stół. Wypróbuj nasz przepis na śledzie po tatarsku. Smacznego!