Śledzie po tatarsku – przepis na święta: solone | Przepisy.pl pixel

Śledzie po tatarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

166

heart
574 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1751 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filetuj wymoczone śledzie i pokrój w drobną kostkę. Pokrój drobno cebule, dodaj do śledzi.

Śledzie po tatarsku  - Krok 1

Krok 2

Ugotuj na twardo jajko. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy.

Śledzie po tatarsku  - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr. Następnie powoli wlej olej, stale mieszając.

Śledzie po tatarsku  - Krok 3

Krok 4

Posiekaj jajko i natkę pietruszki. Posyp jajkiem i natką. Podawaj w szklanych naczyniach do ryb.

Śledzie po tatarsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Basiaa

    Basiaa , 07.10.2022

    Robię od dawna śledzie po tatarsku również z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 09.04.2020

    polecam z odrobiną soku cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Starmach

    Paweł Starmach , 16.05.2016

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie po tatarsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Śledzie po kujawsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie po tatarsku Śledzie po tatarsku

Śledzie to nie tylko koreczki i rolmopsy – z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić je w ciekawy, oryginalny sposób. Do tego dania wykorzystaj solone śledzie bez głów, które wcześniej należy wymoczyć w wodzie przez kilka do kilkunastu godzin. Dzięki temu pozbędziesz się intensywnego, charakterystycznego zapachu, a śledzie łatwiej będzie poddać obróbce. Tak przygotowane filety pokrój w drobną kostkę i wymieszaj je w misce z pokrojoną białą cebulą. Aby nadać śledziom bardziej wyrazisty smak, dodaj do nich koncentrat pomidorowy oraz pikantną musztardę. Przypraw je także szczyptą mielonej ostrej papryki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak potrawy wzbogaci również ugotowane na twardo jajko, pokrojone i wymieszane z rybą. Na koniec dodaj do śledzi drobno posiekaną natkę pietruszki – kilka jej gałązek zostaw do dekoracji. Gotowe danie serwuj na zimno, posypane jajkiem i pietruszką. Możesz podać je na kolację lub świąteczny stół. Wypróbuj nasz przepis na śledzie po tatarsku. Smacznego!