Znakomite śledzie po japońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Znakomite śledzie po japońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

121

435 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

922 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w kawałki szerokości ok. 4cm.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 1

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź i pokrój drobno.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 2

Krok 3

Na dnie półmiska lub talerza wysyp zielony groszek, ułóż na nim śledzie. Przygotuj kremowy sos - majonez wymieszaj ze śmietaną i połącz z jajkami.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 3

Krok 4

Na kawałek śledzia nałóż plaster cebuli, porcje sosu z jajkami i posyp startym serem.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Sledz zawsze.Ale fakt-to nie po japońsku:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Łappo

    Małgorzata Łappo , 22.12.2017

    pychotka,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Nalewajek

    Damian Nalewajek , 15.02.2015

    Może i fajnie wygląda ale to nie jest śledź po japońsku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Znakomite śledzie po japońskuZnakomite śledzie po japońsku

Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc znać oryginalne sposoby na ich przyrządzenie – tak jak na przykład śledź po japońsku z tego przepisu. Dodatkami do ryby będą jajka, groszek, czerwona cebula oraz gęsta kwaśna śmietana. Na początek filety odsącz z nadmiaru oleju i pokrój je na nieduże romby. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pokrojone jajka ze śmietaną i majonezem, aby powstał gęsty, kremowy sos. Groszek konserwowy odcedź, wysyp na talerz lub półmisek i układaj na nim śledzie. Cebulę pokrój na cienkie plasterki, a potem umieść je na kawałkach ryby. Na wierzchu rozsmaruj jajeczny sos, zaś całość posyp tartym żółtym serem, np. ementalerem lub goudą. Do dekoracji użyj kilku listków świeżej pietruszki. Tak przyrządzone śledzie mogą się znaleźć na świątecznym stole lub jako przystawka na przyjęciu. Przygotuj je, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.