Składniki
400 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w kawałki szerokości ok. 4cm.
Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź i pokrój drobno.
Krok 3
Na dnie półmiska lub talerza wysyp zielony groszek, ułóż na nim śledzie. Przygotuj kremowy sos - majonez wymieszaj ze śmietaną i połącz z jajkami.
Krok 4
Na kawałek śledzia nałóż plaster cebuli, porcje sosu z jajkami i posyp startym serem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Znakomite śledzie po japońsku
Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc znać oryginalne sposoby na ich przyrządzenie – tak jak na przykład śledź po japońsku z tego przepisu. Dodatkami do ryby będą jajka, groszek, czerwona cebula oraz gęsta kwaśna śmietana. Na początek filety odsącz z nadmiaru oleju i pokrój je na nieduże romby. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pokrojone jajka ze śmietaną i majonezem, aby powstał gęsty, kremowy sos. Groszek konserwowy odcedź, wysyp na talerz lub półmisek i układaj na nim śledzie. Cebulę pokrój na cienkie plasterki, a potem umieść je na kawałkach ryby. Na wierzchu rozsmaruj jajeczny sos, zaś całość posyp tartym żółtym serem, np. ementalerem lub goudą. Do dekoracji użyj kilku listków świeżej pietruszki. Tak przyrządzone śledzie mogą się znaleźć na świątecznym stole lub jako przystawka na przyjęciu. Przygotuj je, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.