Śledzie po japońsku – przepis w śmietanie | Przepisy.pl pixel

Znakomite śledzie po japońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

128

heart
456 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1028 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w kawałki szerokości ok. 4cm.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 1

Krok 2

Jaja do śledzi po japońsku ugotuj na twardo, następnie wystudź i pokrój drobno.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 2

Krok 3

Na dnie półmiska lub talerza wysyp zielony groszek, ułóż na nim śledzie. Przygotuj kremowy sos – majonez wymieszaj ze śmietaną i połącz z jajkami.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 3

Krok 4

Na kawałek śledzia nałóż plaster cebuli, porcje sosu z jajkami i posyp startym serem.

Znakomite śledzie po japońsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby śledzie po japońsku były jeszcze smaczniejsze, przed podaniem schłodź je w lodówce przez kilka godzin, aby składniki lepiej się przegryzły.

4

Opinie o przepisie

  • ecik 104

    ecik 104 , 19.02.2022

    Podane jak sushi, dlatego też po japońsku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Sledz zawsze.Ale fakt-to nie po japońsku:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Łappo

    Małgorzata Łappo , 22.12.2017

    pychotka,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Nalewajek

    Damian Nalewajek , 15.02.2015

    Może i fajnie wygląda ale to nie jest śledź po japońsku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Znakomite śledzie po japońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Znakomite śledzie po japońskuZnakomite śledzie po japońsku

Potrawy ze śledzi podaje się na wiele okazji, nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Warto więc znać oryginalne sposoby na ich przyrządzenie – tak jak na przykład śledź po japońsku z tego przepisu. Dodatkami do ryby będą jajka, groszek, czerwona cebula oraz gęsta kwaśna śmietana. Na początek filety odsącz z nadmiaru oleju i pokrój je na nieduże romby. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj pokrojone jajka ze śmietaną i majonezem, aby powstał gęsty, kremowy sos. Groszek konserwowy odcedź, wysyp na talerz lub półmisek i układaj na nim śledzie. Cebulę pokrój na cienkie plasterki, a potem umieść je na kawałkach ryby. Na wierzchu rozsmaruj jajeczny sos, zaś całość posyp tartym żółtym serem, np. ementalerem lub goudą.

Dla kogo?

Zrób śledzie po japońsku, jeśli lubisz szybkie i nieskomplikowane przepisy, które jednocześnie zaskakują smakiem. To idealna propozycja dla osób, które chcą przygotować coś nietypowego, ale jednocześnie klasycznego w swojej formie.

Na jaką okazję?

Przygotuj śledzie po japońsku, przepis dobry na każdą okazję – od domowej kolacji po większe uroczystości. Podaj je na świątecznym stole, podczas rodzinnego obiadu lub jako przekąskę na imprezie.

Czy wiesz, że?

Zrób śledzie po japońsku, a zaskoczysz swoich gości, ponieważ mimo nazwy nie są one związane z Japonią. Ich oryginalna kompozycja składników to wynik kulinarnych eksperymentów, które podbiły serca w Polsce.

Dla urozmaicenia:

Spróbuj wzbogacić przepis na śledzie po japońsku, dodając cienko pokrojoną cebulę, marynowane pieczarki lub odrobinę musztardy. Ułóż je na talerzu z plasterkami jajka na twardo i podaj z chrupiącym pieczywem.

Sprawdź również nasz przepis na chrupiące kanapki z łososiem lub kanapki z pastą z wędzonej makreli z papryką i kukurydzą. Smacznego!