Błyskawiczna sałatka jarzynowa
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka) - 3 sztuki
- 1 ogórek kwaszony
- 3 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny
- łyżka chrzanu
- 1 jabłko
- łyżka musztardy
- 120 g zielonego groszku z puszki
Sposób przygotowania
Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój jabłko i ogórka. Połącz majonez Hellmann’s z musztardą i chrzanem. Do warzyw dodaj odcedzony groszek i wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem.
Jeżeli nie macie warzyw z rosołu to po prostu ugotujcie obraną marchewkę, seler i pietruszkę we wrzącej wodzie przez 7-10 minut, do takiej miękkości, jaka najbardziej Wam odpowiada.
A ja w święta zajadam się śledziami. Nie tylko ze względu na smak. Zazwyczaj są dość słone, ale za to, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminy z grupy B i witaminę D. Zachęcam do jedzenia śledzi, klasycznie w oleju lub ze śmietaną lub w postaci sałatek. A na zachętę prosty przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową.
Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem
Czas przygotowania: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 250 g śledzi w oleju
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- kilka gałązek koperku
- 2 ogórki kwaszone
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja ugotuj na twardo, 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki. Cebule pokrój w plasterki, tak, aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.
Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann’s Babuni. Dopraw do smaku. Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścionki z cebuli oraz gałązki koperku.
Do sałatki możesz dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.
Komentarze (1)