Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego można je zrobić wcześniej i tylko wymieszać składniki z sosem tuż przed podaniem. Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na moją ulubioną sałatkę jarzynową. Wiem, każdy potrafi ją zrobić i każdy domowy szef ma na nią swój autorski sposób, ale jak to się mówi: znacie to posłuchajcie. :) Bez sałatki jarzynowej (za granicą często nosi ona nazwę sałatki rosyjskiej) nie ma po prostu świąt. Prawdę mówiąc przepis na błyskawiczną sałatkę jarzynową przyda się przez cały rok. Gdy w drzwiach pojawią się niespodziewani goście lub gdy po prostu najdzie nas ochota na ten tradycyjny przysmak. Jest coś kojącego w połączeniu delikatnych warzyw z kremowym sosem na bazie majonezu, prawda?

Błyskawiczna sałatka jarzynowa
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka) - 3 sztuki
- 1 ogórek kwaszony
- 3 łyżki majonezu Hellmann’s Oryginalny
- łyżka chrzanu
- 1 jabłko
- łyżka musztardy
- 120 g zielonego groszku z puszki

Sposób przygotowania

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój jabłko i ogórka. Połącz majonez Hellmann’s z musztardą i chrzanem. Do warzyw dodaj odcedzony groszek i wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem.

Jeżeli nie macie warzyw z rosołu to po prostu ugotujcie obraną marchewkę, seler i pietruszkę we wrzącej wodzie przez 7-10 minut, do takiej miękkości, jaka najbardziej Wam odpowiada.

A ja w święta zajadam się śledziami. Nie tylko ze względu na smak. Zazwyczaj są dość słone, ale za to, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminy z grupy B i witaminę D. Zachęcam do jedzenia śledzi, klasycznie w oleju lub ze śmietaną lub w postaci sałatek. A na zachętę prosty przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową.

Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem
Czas przygotowania: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 250 g śledzi w oleju
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- kilka gałązek koperku
- 2 ogórki kwaszone

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja ugotuj na twardo, 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki. Cebule pokrój w plasterki, tak, aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.

Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann’s Babuni. Dopraw do smaku. Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścionki z cebuli oraz gałązki koperku.

Do sałatki możesz dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.