Kontynuując temat wielkanocnego menu, a jest on wyjątkowo szeroki, dziś chciałbym napisać o sałatkach i kolejnych propozycjach przystawek.
Oczywiście na moim Wielkanocnym stole musi pojawić się klasyczna sałatka warzywna z majonezem. Myślę, że tak samo jest w Waszych domach. Prawie każdy ma własną wersję, specjalne dodatki np. śliwki marynowane w occie, a nawet unikalny sposób krojenia jarzyn. Próbowałem kiedyś także sałatki jarzynowej z nutą orientalną – do majonezu dodano curry i trochę przecieru pomidorowego. Całkiem dobre. Każda polska rodzina robi ją na swój sposób. :)
W naszym domu sałatki cieszą się wielką popularnością. Szczególnie z kurczakiem lub indykiem, jajkami i grzybami czy tuńczykiem. Sałatki to królestwo mojej żony.

https://www.przepisy.pl/przepis/salatki/swiateczna-salatka-z-indykiem

Inna jej wielkanocną specjalnością jest fantastyczna szynka w galarecie, z musem jajecznym i porami. Pachnące rulony szynki, wypełnione pastą jajeczną z porami i majonezem, pod delikatną galaretą wyglądają przepięknie, a smakują naprawdę wybornie. Ta przystawka pojawia się na naszym stole zamiennie z tymbalikami z kurczaka lub wieprzowymi nóżkami.

Szynka w galarecie
Czas przygotowania 20 minut
15 szt.
Składniki:

 

    • 200 g –szynki konserwowej (10-15 plastrów), można wykorzystać dowolną szynkę

 

    • 1 bulionetka drobiowa Knorr

 

    • 1 por średniej wielkości – tylko biała część

 

    • żelatyna spożywcza

 

    • 5 jajek ugotowanych na twardo

 

    • 100 g majonezu

 

    • 20 g orzechów włoskich

 

    • kilka gałązek świeżego koperku

 

    • 1 mały ząbek czosnku

 

    • czarny pieprz

 

    • 50 ml olej rzepakowy

 

    • szczypta Delikatu Knorr do smaku

 


Sposób przygotowania:

 

    1. Bulionetkę drobiową rozpuścić we wrzącej wodzie. Dodać żelatynę, według wskazań i proporcji producenta. Żelatynę rozpuścić, a całość przecedzić przez drobne sito i odstawić do ostygnięcia.

 

    1. Pora pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju z czosnkiem, ostudzić.

 

    1. Jajka zetrzeć na tarce, połączyć z porem, majonezem, posiekanymi orzechami i koperkiem, całość doprawić do smaku Delikatem Knorr i czarnym pieprzem.

 

    1. Plastry szynki posmarować musem i ułożyć na półmisku. Zalać tężejącą galaretą.

 


Szynka w galarecie to prawdziwa ozdoba stołu wielkanocnego. Piękna, prawda?

I jeszcze przepis na świetne i ciekawe wizualnie tymbaliki z kurczaka, również w galarecie, z jajkiem, groszkiem i gotowanym kurczakiem.

Przygotowując dania, szczególnie na świąteczne okazje, zwracam wielką uwagę na kompozycję kolorów, faktur, smaków i aromatów. Stół powinien wyglądać barwnie i wyjątkowo. Dekoruję także półmiski z zimnymi mięsami, używając do tego świeżej rzodkiewki, pomidorków cherry, cebuli dymki, szczypiorku i świeżych ziół. Pięknym kolorowym kontrapunktem są małe miseczki z ćwikłą i żurawiną i zielonym sosem ziołowym do wędlin. Czuję wtedy, że do głosu dochodzi moja artystyczna dusza…

Temat świąteczny kontynuować będę w następnym odcinku bloga. Nie jest łatwo zakończyć na jednym wpisie…