Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

66

1420 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1424 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

8 łyżeczek

1 sztuka

100 gramów

1 litr

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i ostrożnie przekrój każde na pół. Pierś zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 minut – następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

W małym garnku zagotuj litr wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj chwilę, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i rozpuść ją w bulionie.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj 20 sztuk plastikowych kubeczków, do każdego z nich wlej po 2 łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu. Gdy cienka warstwa galarety stężała, do każdego z kubeczków włóż po połówce jajka – żółtkiem do dołu.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie nałóż do foremek warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość zalej płynną jeszcze galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretki stężeją, wyjmij ostrożnie z kubeczków, ułóż na półmisku i udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    Pyszne, polecam nie tylko od Święta !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł

    paweł , 20.04.2017

    Pyszne, polecam nie tylko od Święta ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiemWielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem to świetny sposób, by w święta przyrządzić jajka w nieco innej niż zwykle formie. Jeśli zastanawiasz się, co podać oprócz jajek w majonezie czy sosie tatarskim, sprawdź nasz przepis. Tymbaliki to drobne zakąski z galaretki przyrządzonej na bazie bulionu. Dodaje się do nich warzywa, takie jak groszek, marchewka czy kukurydza. Popularnymi dodatkami są również mięso, np. drobiowe lub rosołowe, oraz jajka. Wszystkie składniki zalewa się bulionem i odstawia do zastygnięcia. Najlepiej użyć w tym celu silikonowych foremek na babeczki, czy małych filiżanek albo pucharków. Gotowe tymbaliki z jajkiem i kurczakiem udekoruj natką pietruszki, podaj do nich także cząstki cytryny. Nie tylko będą stanowiły dekorację, ale kwaskowaty smak doskonale podkreśli wytrawną galaretkę oraz delikatne mięso. Tymbaliki podaj na śniadanie albo świąteczną przystawkę. Dobrze będą smakowały z wędliną, np. szynką wędzoną. Nie musisz jednak czekać na święta – wypróbuj przepis przy najbliższej okazji.