Tymbaliki drobiowe z jajkiem – wielkanocne: przepis | Przepisy.pl pixel

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

66

1429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

8 łyżeczek

1 sztuka

100 gramów

1 litr

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i ostrożnie przekrój każde na pół. Pierś zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 minut – następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

W małym garnku zagotuj litr wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj chwilę, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i rozpuść ją w bulionie.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj 20 sztuk plastikowych kubeczków, do każdego z nich wlej po 2 łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu. Gdy cienka warstwa galarety stężała, do każdego z kubeczków włóż po połówce jajka – żółtkiem do dołu.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie nałóż do foremek warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość zalej płynną jeszcze galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretki stężeją, wyjmij ostrożnie z kubeczków, ułóż na półmisku i udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    Pyszne, polecam nie tylko od Święta !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł

    paweł , 20.04.2017

    Pyszne, polecam nie tylko od Święta ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiemWielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem to świetny sposób, by w święta przyrządzić jajka w nieco innej niż zwykle formie. Jeśli zastanawiasz się, co podać oprócz jajek w majonezie czy sosie tatarskim, sprawdź nasz przepis. Tymbaliki to drobne przekąski z galaretki przyrządzonej na bazie bulionu, którym naprawdę ciężko się oprzeć. Smacznego! 

Dla kogo?

Tymbaliki drobiowe to przysmak dla osób preferujących mięsne dania. Do przyrządzenia przepisu musisz zaopatrzyć się w pierś z kurczaka. Tymbaliki z jajkiem zachwycą wszystkich smakiem i konsystencją, którą uzyskasz dzięki żelatynie. 

Na jaką okazję?

Tymbaliki podaj na śniadanie albo świąteczną przystawkę. Dobrze będą smakowały z wędliną, np. szynką wędzoną. Nie musisz jednak czekać na święta, by tymbaliki z kurczaka pojawiły się na stole. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji! Tymbaliki drobiowe z jajkiem to danie, do którego chce się wracać!

Czy wiesz, że?

Lista składników na tymbaliki drobiowe obejmuje warzywa, takie jak groszek, marchewka czy kukurydza. Popularnymi dodatkami są również mięso, np. drobiowe lub rosołowe, oraz jajka. Tymbaliki drobiowe w galarecie zalewa się bulionem i odstawia do zastygnięcia. Najlepiej użyć w tym celu silikonowych foremek na babeczki.

Dla urozmaicenia:

Gotowe tymbaliki z jajkiem i kurczakiem udekoruj natką pietruszki, podaj do nich także cząstki cytryny. Nie tylko będą stanowiły dekorację, ale kwaskowate nuty doskonale podkreślą wytrawną galaretkę oraz delikatne mięso. Daj nam znać, jak smakowały Ci tymbaliki z kurczaka w galarecie.