Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem

- Krok 1Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i ostrożnie przekrój każde na pół. Pierś zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 12 minut – następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.
- Krok 2W małym garnku zagotuj litr wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj chwilę, zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i rozpuść ją w bulionie.
- Krok 3Przygotuj 20 sztuk plastikowych kubeczków, do każdego z nich wlej po 2 łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu. Gdy cienka warstwa galarety stężała, do każdego z kubeczków włóż po połówce jajka – żółtkiem do dołu.
- Krok 4Następnie nałóż do foremek warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość zalej płynną jeszcze galaretą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretki stężeją, wyjmij ostrożnie z kubeczków, ułóż na półmisku i udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryny.

Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem
Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem to świetny sposób, by w święta przyrządzić jajka w nieco innej niż zwykle formie. Jeśli zastanawiasz się, co podać oprócz jajek w majonezie czy sosie tatarskim, sprawdź nasz przepis. Tymbaliki to drobne zakąski z galaretki przyrządzonej na bazie bulionu. Dodaje się do nich warzywa, takie jak groszek, marchewka czy kukurydza. Popularnymi dodatkami są również mięso, np. drobiowe lub rosołowe, oraz jajka. Wszystkie składniki zalewa się bulionem i odstawia do zastygnięcia. Najlepiej użyć w tym celu silikonowych foremek na babeczki, czy małych filiżanek albo pucharków. Gotowe tymbaliki z jajkiem i kurczakiem udekoruj natką pietruszki, podaj do nich także cząstki cytryny. Nie tylko będą stanowiły dekorację, ale kwaskowaty smak doskonale podkreśli wytrawną galaretkę oraz delikatne mięso. Tymbaliki podaj na śniadanie albo świąteczną przystawkę. Dobrze będą smakowały z wędliną, np. szynką wędzoną. Nie musisz jednak czekać na święta – wypróbuj przepis przy najbliższej okazji.