
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
2 plastry
150 gramów
20 mililitrów
0.25 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.

Krok 2
Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.

Krok 3
Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj kostkę Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.

Krok 4
W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.

Krok 5
Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.

Krok 6
Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka flamenco
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efektownemu sposobowi podania – serwuje się je bowiem w porcelanowych kokilkach. Zanim jednak zaczniesz zapiekać jajka, przygotuj inne niezbędne do tej przystawki składniki. Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem na drobną kostkę. Następnie podsmaż je z hiszpańską kiełbasą chorizo na patelni. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią, dodaj do nich warzywa. Świetnym wyborem będą pocięte na kawałki szparagi, ziarna kukurydzy czy czerwona fasola. Możesz również użyć czerwonej papryki. Całość duś wraz z przecierem pomidorowym i esencją do duszonych warzyw na małym ogniu przez sugerowany w przepisie czas. Tak przygotowaną masę umieść w kokilkach posmarowanych oliwą z oliwek. Do każdej z nich wbij jajko. Pamiętaj o tym, aby go nie mieszać. Na białku umieść plastry szynki i całość posyp – wedle preferencji – ostrą lub łagodną papryką. Jajka flamenco zapiekaj do momentu ścięcia się białek i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Sprawdź nasz prosty przepis.