Jajka flamenco przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka flamenco

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
1161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

459 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1059 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

2 plastry

150 gramów

20 mililitrów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.

Jajka flamenco - Krok 1

Krok 2

Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.

Jajka flamenco - Krok 2

Krok 3

Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj kostkę Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.

Jajka flamenco - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.

Jajka flamenco - Krok 4

Krok 5

Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.

Jajka flamenco - Krok 5

Krok 6

Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

Jajka flamenco - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Binczak

    Ewelina Binczak , 12.05.2020

    Wspaniały smak, polecam pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka flamenco - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
BUŁKA Z JAJEM :)
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka flamencoJajka flamenco

Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efektownemu sposobowi podania – serwuje się je bowiem w porcelanowych kokilkach. Zanim jednak zaczniesz zapiekać jajka, przygotuj inne niezbędne do tej przystawki składniki. Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem na drobną kostkę. Następnie podsmaż je z hiszpańską kiełbasą chorizo na patelni. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią, dodaj do nich warzywa. Świetnym wyborem będą pocięte na kawałki szparagi, ziarna kukurydzy czy czerwona fasola. Możesz również użyć czerwonej papryki. Całość duś wraz z przecierem pomidorowym i esencją do duszonych warzyw na małym ogniu przez sugerowany w przepisie czas. Tak przygotowaną masę umieść w kokilkach posmarowanych oliwą z oliwek. Do każdej z nich wbij jajko. Pamiętaj o tym, aby go nie mieszać. Na białku umieść plastry szynki i całość posyp – wedle preferencji – ostrą lub łagodną papryką. Jajka flamenco zapiekaj do momentu ścięcia się białek i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Sprawdź nasz prosty przepis.