Siekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Siekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

175

280 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

864 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4920 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

20 dekagramów

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przysmaż przez 10 - 15 minut na gorącym oleju i maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie przełóż ziemniaki do ogrzanego naczynia.

Siekanka - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebule, a mięso i szynkę pokrój w drobną kostkę.

Siekanka - Krok 2

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia ziemniaków przysmaż posiekaną cebulę i - krótko - pokrojone w drobną kostkę mięso i szynkę.

Siekanka - Krok 3

Krok 4

Połącz je z ziemniakami, dodaj pietruszkę i dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Siekanka - Krok 4

Krok 5

Na koniec rozłóż na talerzach i na każdej porcji połóż usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.

Siekanka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie zawierające mięso, jadane w Wigilię, w domach na pogórzu w których nie praktykowano postu.

2

Opinie o przepisie

  • Nietoper

    Nietoper , 01.04.2020

    Wszystko fajnie, ale jakie mieso dokładnie? Że zdjęcia wygląda trochę na lopatke, ale mogę się mylić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 23.08.2016

    Troche niepokoleji

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SiekankaSiekanka

Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. Jest to potrawa, którą przyrządzisz z pokrojonych na drobne kawałki składników, głównie mięsa oraz wędlin. Przepisy na jej wykonanie różnią się nieco, jeśli chodzi o dobór i proporcje składników, dzięki czemu możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Siekanka zawiera również ziemniaki (wybierz ich słodszą lub bardziej mączną odmianę), cebulę, szynkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, a następnie połącz w jednym naczyniu i dopraw według uznania pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli najpierw podsmażasz ziemniaki, włóż je do podgrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego – dzięki temu nie wystygną zbyt szybko. Również całe danie możesz podawać w tego typu naczyniu. Na wierzchu połóż sadzone jajko. Siekankę podawaj solo lub z surówką z marchewki albo selera. Przekonaj się, jakie to łatwe w przyrządzeniu, a jednocześnie smaczne i uniwersalne danie! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.