
Składniki
45 dekagramów
20 dekagramów
6 sztuk
2 sztuki
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przysmaż przez 10 - 15 minut na gorącym oleju i maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie przełóż ziemniaki do ogrzanego naczynia.
Krok 2
Posiekaj cebule, a mięso i szynkę pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Na tłuszczu ze smażenia ziemniaków przysmaż posiekaną cebulę i - krótko - pokrojone w drobną kostkę mięso i szynkę.
Krok 4
Połącz je z ziemniakami, dodaj pietruszkę i dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut.
Krok 5
Na koniec rozłóż na talerzach i na każdej porcji połóż usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.
Dobra rada:
Danie zawierające mięso, jadane w Wigilię, w domach na pogórzu w których nie praktykowano postu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Siekanka
Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. Jest to potrawa, którą przyrządzisz z pokrojonych na drobne kawałki składników, głównie mięsa oraz wędlin. Przepisy na jej wykonanie różnią się nieco, jeśli chodzi o dobór i proporcje składników, dzięki czemu możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Siekanka zawiera również ziemniaki (wybierz ich słodszą lub bardziej mączną odmianę), cebulę, szynkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, a następnie połącz w jednym naczyniu i dopraw według uznania pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli najpierw podsmażasz ziemniaki, włóż je do podgrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego – dzięki temu nie wystygną zbyt szybko. Również całe danie możesz podawać w tego typu naczyniu. Na wierzchu połóż sadzone jajko. Siekankę podawaj solo lub z surówką z marchewki albo selera. Przekonaj się, jakie to łatwe w przyrządzeniu, a jednocześnie smaczne i uniwersalne danie! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.