Siekanka z kwaśnym sosem – z mięsa mielonego | Przepisy.pl pixel

Siekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

189

heart
430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1034 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6045 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

20 dekagramów

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przysmaż przez 10 - 15 minut na gorącym oleju i maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie przełóż ziemniaki do ogrzanego naczynia.

Siekanka - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebule, a mięso i szynkę pokrój w drobną kostkę.

Siekanka - Krok 2

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia ziemniaków przysmaż posiekaną cebulę i - krótko - pokrojone w drobną kostkę mięso i szynkę.

Siekanka - Krok 3

Krok 4

Połącz je z ziemniakami, dodaj pietruszkę i dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut.

Siekanka - Krok 4

Krok 5

Na koniec rozłóż na talerzach i na każdej porcji połóż usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.

Siekanka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie zawierające mięso, jadane w Wigilię, w domach na pogórzu w których nie praktykowano postu.

7

Opinie o przepisie

  • Grzesiek

    Grzesiek , 14.10.2022

    Może być I łopatka nic w tym nie przeszkadza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ziuta

    Ziuta , 13.02.2022

    czy ta całą Siekanke można zapiec w piekarniku? Wydaje mi się, tak, gdyż tp wszystko musi byc miękkie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Nietoper

    Nietoper , 01.04.2020

    Wszystko fajnie, ale jakie mieso dokładnie? Że zdjęcia wygląda trochę na lopatke, ale mogę się mylić.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 23.08.2016

    Troche niepokoleji

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SiekankaSiekanka

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Siekanka z jajkiem to strzał w dziesiątkę. Przepisy na jej wykonanie różnią się nieco, jeśli chodzi o dobór i proporcje składników, dzięki czemu możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Siekanka zawiera również ziemniaki (wybierz ich słodszą lub bardziej mączną odmianę), cebulę, szynkę oraz przyprawy.

Dla kogo? 

Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. To potrawa, którą przyrządzisz z pokrojonych na drobne kawałki składników, głównie mięsa oraz wędlin. Siekanka potrawa pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny, a cały proces przygotowania jest niezwykle prosty. 

Na jaką okazję? 

Siekanka z kwaśnym sosem sprawdzi się jako codzienny obiad dla całej rodziny. Wszyscy domownicy zjedzą takie danie ze smakiem i z uśmiechem na twarzy. Kto wie, może siekanka przepis na stałe dołączy do Twojego menu? Mamy nadzieję, że tak.  

Czy wiesz, że? 

Wszystkie składniki podsmaż na patelni, a następnie połącz w jednym naczyniu i dopraw według uznania pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli najpierw podsmażasz ziemniaki, wyłóż je do podgrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego – dzięki temu nie wystygną zbyt szybko. Pyszna siekanka jest już prawie gotowa. 

Dla urozmaicenia: 

Możesz serwować całe danie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż sadzone jajko. Siekankę podawaj solo lub z surówką z marchewki albo selera. Przekonaj się, jakie to łatwe w przyrządzeniu, a jednocześnie smaczne i uniwersalne danie! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.