Siekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Siekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

176

285 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

878 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5033 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

20 dekagramów

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przysmaż przez 10 - 15 minut na gorącym oleju i maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie przełóż ziemniaki do ogrzanego naczynia.

Siekanka - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebule, a mięso i szynkę pokrój w drobną kostkę.

Siekanka - Krok 2

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia ziemniaków przysmaż posiekaną cebulę i - krótko - pokrojone w drobną kostkę mięso i szynkę.

Siekanka - Krok 3

Krok 4

Połącz je z ziemniakami, dodaj pietruszkę i dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Siekanka - Krok 4

Krok 5

Na koniec rozłóż na talerzach i na każdej porcji połóż usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.

Siekanka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie zawierające mięso, jadane w Wigilię, w domach na pogórzu w których nie praktykowano postu.

2

Opinie o przepisie

  • Nietoper

    Nietoper , 01.04.2020

    Wszystko fajnie, ale jakie mieso dokładnie? Że zdjęcia wygląda trochę na lopatke, ale mogę się mylić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 23.08.2016

    Troche niepokoleji

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SiekankaSiekanka

Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. Jest to potrawa, którą przyrządzisz z pokrojonych na drobne kawałki składników, głównie mięsa oraz wędlin. Przepisy na jej wykonanie różnią się nieco, jeśli chodzi o dobór i proporcje składników, dzięki czemu możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Siekanka zawiera również ziemniaki (wybierz ich słodszą lub bardziej mączną odmianę), cebulę, szynkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, a następnie połącz w jednym naczyniu i dopraw według uznania pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli najpierw podsmażasz ziemniaki, włóż je do podgrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego – dzięki temu nie wystygną zbyt szybko. Również całe danie możesz podawać w tego typu naczyniu. Na wierzchu połóż sadzone jajko. Siekankę podawaj solo lub z surówką z marchewki albo selera. Przekonaj się, jakie to łatwe w przyrządzeniu, a jednocześnie smaczne i uniwersalne danie! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.