Siekanka z kwaśnym sosem – z mięsa mielonego | Przepisy.pl pixel

Siekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

186

424 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

999 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6012 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 dekagramów

20 dekagramów

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przysmaż przez 10 - 15 minut na gorącym oleju i maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie przełóż ziemniaki do ogrzanego naczynia.

Siekanka - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebule, a mięso i szynkę pokrój w drobną kostkę.

Siekanka - Krok 2

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia ziemniaków przysmaż posiekaną cebulę i - krótko - pokrojone w drobną kostkę mięso i szynkę.

Siekanka - Krok 3

Krok 4

Połącz je z ziemniakami, dodaj pietruszkę i dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut.

Siekanka - Krok 4

Krok 5

Na koniec rozłóż na talerzach i na każdej porcji połóż usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.

Siekanka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie zawierające mięso, jadane w Wigilię, w domach na pogórzu w których nie praktykowano postu.

7

Opinie o przepisie

  • Grzesiek

    Grzesiek , 14.10.2022

    Może być I łopatka nic w tym nie przeszkadza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ziuta

    Ziuta , 13.02.2022

    czy ta całą Siekanke można zapiec w piekarniku? Wydaje mi się, tak, gdyż tp wszystko musi byc miękkie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Nietoper

    Nietoper , 01.04.2020

    Wszystko fajnie, ale jakie mieso dokładnie? Że zdjęcia wygląda trochę na lopatke, ale mogę się mylić.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Stanisław Konkiewicz

    Stanisław Konkiewicz , 23.08.2016

    Troche niepokoleji

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Siekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SiekankaSiekanka

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Siekanka z jajkiem to strzał w dziesiątkę. Przepisy na jej wykonanie różnią się nieco, jeśli chodzi o dobór i proporcje składników, dzięki czemu możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Siekanka zawiera również ziemniaki (wybierz ich słodszą lub bardziej mączną odmianę), cebulę, szynkę oraz przyprawy.

Dla kogo? 

Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. To potrawa, którą przyrządzisz z pokrojonych na drobne kawałki składników, głównie mięsa oraz wędlin. Siekanka potrawa pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny, a cały proces przygotowania jest niezwykle prosty. 

Na jaką okazję? 

Siekanka z kwaśnym sosem sprawdzi się jako codzienny obiad dla całej rodziny. Wszyscy domownicy zjedzą takie danie ze smakiem i z uśmiechem na twarzy. Kto wie, może siekanka przepis na stałe dołączy do Twojego menu? Mamy nadzieję, że tak.  

Czy wiesz, że? 

Wszystkie składniki podsmaż na patelni, a następnie połącz w jednym naczyniu i dopraw według uznania pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli najpierw podsmażasz ziemniaki, wyłóż je do podgrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego – dzięki temu nie wystygną zbyt szybko. Pyszna siekanka jest już prawie gotowa. 

Dla urozmaicenia: 

Możesz serwować całe danie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż sadzone jajko. Siekankę podawaj solo lub z surówką z marchewki albo selera. Przekonaj się, jakie to łatwe w przyrządzeniu, a jednocześnie smaczne i uniwersalne danie! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.