
Składniki
45 dekagramów
20 dekagramów
6 sztuk
2 sztuki
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przysmaż przez 10 - 15 minut na gorącym oleju i maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie przełóż ziemniaki do ogrzanego naczynia.

Krok 2
Posiekaj cebule, a mięso i szynkę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
Na tłuszczu ze smażenia ziemniaków przysmaż posiekaną cebulę i - krótko - pokrojone w drobną kostkę mięso i szynkę.

Krok 4
Połącz je z ziemniakami, dodaj pietruszkę i dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut.

Krok 5
Na koniec rozłóż na talerzach i na każdej porcji połóż usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.


Dobra rada:
Danie zawierające mięso, jadane w Wigilię, w domach na pogórzu w których nie praktykowano postu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Siekanka
Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. Jest to potrawa, którą przyrządzisz z pokrojonych na drobne kawałki składników, głównie mięsa oraz wędlin. Przepisy na jej wykonanie różnią się nieco, jeśli chodzi o dobór i proporcje składników, dzięki czemu możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Siekanka zawiera również ziemniaki (wybierz ich słodszą lub bardziej mączną odmianę), cebulę, szynkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, a następnie połącz w jednym naczyniu i dopraw według uznania pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli najpierw podsmażasz ziemniaki, włóż je do podgrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego – dzięki temu nie wystygną zbyt szybko. Również całe danie możesz podawać w tego typu naczyniu. Na wierzchu połóż sadzone jajko. Siekankę podawaj solo lub z surówką z marchewki albo selera. Przekonaj się, jakie to łatwe w przyrządzeniu, a jednocześnie smaczne i uniwersalne danie! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.