
Składniki
45 dekagramów
20 dekagramów
6 sztuk
2 sztuki
6 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i przysmaż przez 10 - 15 minut na gorącym oleju i maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie przełóż ziemniaki do ogrzanego naczynia.

Krok 2
Posiekaj cebule, a mięso i szynkę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
Na tłuszczu ze smażenia ziemniaków przysmaż posiekaną cebulę i - krótko - pokrojone w drobną kostkę mięso i szynkę.

Krok 4
Połącz je z ziemniakami, dodaj pietruszkę i dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut.

Krok 5
Na koniec rozłóż na talerzach i na każdej porcji połóż usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.


Dobra rada:
Danie zawierające mięso, jadane w Wigilię, w domach na pogórzu w których nie praktykowano postu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Siekanka
Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Siekanka z jajkiem to strzał w dziesiątkę. Przepisy na jej wykonanie różnią się nieco, jeśli chodzi o dobór i proporcje składników, dzięki czemu możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. Siekanka zawiera również ziemniaki (wybierz ich słodszą lub bardziej mączną odmianę), cebulę, szynkę oraz przyprawy.
Dla kogo?
Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. To potrawa, którą przyrządzisz z pokrojonych na drobne kawałki składników, głównie mięsa oraz wędlin. Siekanka potrawa pojawi się na Twoim talerzu w pół godziny, a cały proces przygotowania jest niezwykle prosty.
Na jaką okazję?
Siekanka z kwaśnym sosem sprawdzi się jako codzienny obiad dla całej rodziny. Wszyscy domownicy zjedzą takie danie ze smakiem i z uśmiechem na twarzy. Kto wie, może siekanka przepis na stałe dołączy do Twojego menu? Mamy nadzieję, że tak.
Czy wiesz, że?
Wszystkie składniki podsmaż na patelni, a następnie połącz w jednym naczyniu i dopraw według uznania pieprzem oraz natką pietruszki. Jeśli najpierw podsmażasz ziemniaki, wyłóż je do podgrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego – dzięki temu nie wystygną zbyt szybko. Pyszna siekanka jest już prawie gotowa.
Dla urozmaicenia:
Możesz serwować całe danie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż sadzone jajko. Siekankę podawaj solo lub z surówką z marchewki albo selera. Przekonaj się, jakie to łatwe w przyrządzeniu, a jednocześnie smaczne i uniwersalne danie! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.