Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem
łatwe
355 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
500 gramów
400 gramów
1 sztuka
2 łyżki
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przesmaż na rozgrzanym oleju – smaż do momentu odparowania wody.
Krok 2
Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz żeby sos był odpowiednio doprawiony i gęsty fix Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj.
Krok 3
W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Następnie wlej mleko. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty. Dopraw do smaku.
Krok 4
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Napełnij połówki przygotowanym mięsnym sosem, polej beszamelem i posyp startym serem.
Krok 5
Na wierzchu ułóż pokrojonego w cienkie plastry pomidora. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

Dobra rada:
Jeśli w Twojej lodówce znajdzie się trochę Pesto z bazylii, polej nim zapieczone bakłażany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem
Jeżeli chcesz poznać sprawdzony i prosty sposób na przygotowanie wyśmienitych nadziewanych bakłażanów, poszukaj inspiracji w tym przepisie. Kluczem do wyjątkowego smaku tego dania jest odpowiednio przyrządzony farsz z mięsa i pomidorów. Zacznij od podsmażenia na rozgrzanej patelni mielonej wieprzowiny połączonej z wołowiną. Dodaj pokrojone pomidory z puszki, a także błyskawiczny sos bolognese w proszku, dzięki któremu nadzienie nabierze gęstszej konsystencji. Całość duś przez chwilę, po czym wsyp do sosu odrobinę bułki tartej, i wymieszaj. Następnie przejdź do przygotowania beszamelu – w rondelku rozgrzej tłuszcz, a gdy się roztopi, wsyp mąkę. Małym strumieniem wlewaj mleko, cały czas mieszając i zagotuj, aby sos zgęstniał. Do przyprawienia użyj pieprzu i gałki muszkatołowej. Bakłażany przekrój wzdłuż i umieść w naczyniu żaroodpornym – na każdy z nich nałóż farsz, polej sosem beszamelowym i posyp startym serem. Na wierzchu ułóż cienko pokrojone plastry pomidora. Upieczone bakłażany podawaj na ciepło. Udanego gotowania.