Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmaż na rozgrzanym oleju – smaż do momentu odparowania wody.

Krok 2

Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz żeby sos był odpowiednio doprawiony i gęsty fix Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj.

Krok 3

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Następnie wlej mleko. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty. Dopraw do smaku.

Krok 4

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Napełnij połówki przygotowanym mięsnym sosem, polej beszamelem i posyp startym serem.

Krok 5

Na wierzchu ułóż pokrojonego w cienkie plastry pomidora. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej lodówce znajdzie się trochę Pesto z bazylii, polej nim zapieczone bakłażany.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Z cukini bym zrobił takie cos.Ale lubię bakłażany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hoła

    Agata Hoła , 07.05.2015

    Bakłażan wyszedł twardy jak dętka, musiałam ratować farsz makaronem :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelemFaszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem

Jeżeli chcesz poznać sprawdzony i prosty sposób na przygotowanie wyśmienitych nadziewanych bakłażanów, poszukaj inspiracji w tym przepisie. Kluczem do wyjątkowego smaku tego dania jest odpowiednio przyrządzony farsz z mięsa i pomidorów. Zacznij od podsmażenia na rozgrzanej patelni mielonej wieprzowiny połączonej z wołowiną. Dodaj pokrojone pomidory z puszki, a także błyskawiczny sos bolognese w proszku, dzięki któremu nadzienie nabierze gęstszej konsystencji. Całość duś przez chwilę, po czym wsyp do sosu odrobinę bułki tartej, i wymieszaj. Następnie przejdź do przygotowania beszamelu – w rondelku rozgrzej tłuszcz, a gdy się roztopi, wsyp mąkę. Małym strumieniem wlewaj mleko, cały czas mieszając i zagotuj, aby sos zgęstniał. Do przyprawienia użyj pieprzu i gałki muszkatołowej. Bakłażany przekrój wzdłuż i umieść w naczyniu żaroodpornym – na każdy z nich nałóż farsz, polej sosem beszamelowym i posyp startym serem. Na wierzchu ułóż cienko pokrojone plastry pomidora. Upieczone bakłażany podawaj na ciepło. Udanego gotowania.