Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

174 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmaż na rozgrzanym oleju – smaż do momentu odparowania wody.

Krok 2

Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz żeby sos był odpowiednio doprawiony i gęsty fix Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj.

Krok 3

W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Następnie wlej mleko. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty. Dopraw do smaku.

Krok 4

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Napełnij połówki przygotowanym mięsnym sosem, polej beszamelem i posyp startym serem.

Krok 5

Na wierzchu ułóż pokrojonego w cienkie plastry pomidora. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej lodówce znajdzie się trochę Pesto z bazylii, polej nim zapieczone bakłażany.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Z cukini bym zrobił takie cos.Ale lubię bakłażany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hoła

    Agata Hoła , 07.05.2015

    Bakłażan wyszedł twardy jak dętka, musiałam ratować farsz makaronem :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelemFaszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem

Jeżeli chcesz poznać sprawdzony i prosty sposób na przygotowanie wyśmienitych nadziewanych bakłażanów, poszukaj inspiracji w tym przepisie. Kluczem do wyjątkowego smaku tego dania jest odpowiednio przyrządzony farsz z mięsa i pomidorów. Zacznij od podsmażenia na rozgrzanej patelni mielonej wieprzowiny połączonej z wołowiną. Dodaj pokrojone pomidory z puszki, a także błyskawiczny sos bolognese w proszku, dzięki któremu nadzienie nabierze gęstszej konsystencji. Całość duś przez chwilę, po czym wsyp do sosu odrobinę bułki tartej, i wymieszaj. Następnie przejdź do przygotowania beszamelu – w rondelku rozgrzej tłuszcz, a gdy się roztopi, wsyp mąkę. Małym strumieniem wlewaj mleko, cały czas mieszając i zagotuj, aby sos zgęstniał. Do przyprawienia użyj pieprzu i gałki muszkatołowej. Bakłażany przekrój wzdłuż i umieść w naczyniu żaroodpornym – na każdy z nich nałóż farsz, polej sosem beszamelowym i posyp startym serem. Na wierzchu ułóż cienko pokrojone plastry pomidora. Upieczone bakłażany podawaj na ciepło. Udanego gotowania.