Kurczak z pomidorem i cytrusami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z pomidorem i cytrusami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

6 sztuk

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka oprósz Przyprawą do złotego kurczaka i odstaw do lodówki.

Krok 2

Pomidory pokrój na cząstki. Cytrusy obierz i pokrój na mniejsze części.

Krok 3

Następnie kurczaka usmaż na patelni na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Udka z kurczaka obłóż pomidorami i cytrusami i piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku ok 45 min. Rada: Skórą z cytrusów możesz przyozdobić danie. Nie przygotowuj sosu, bo smak owoców dostatecznie zdominuje danie

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z pomidorem i cytrusami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej