Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

10 gramów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

400 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i usuń kość, na której nie ma mięsa tak zwaną lotkę, pozostałe kawałki rozetnij na pół, umieść w misce oprósz przyprawą do kurczaka. Miskę przykryj folią spożywczą wstaw na 12 godzin do lodówki. W między czasie przygotuj glazurę.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na tarce zetrzyj imbir, posiekaj czosnek, pokrój drobno chili i zieloną cebulkę, umyj i obetnij szypułki z fasolki szparagowej. Fasolkę ugotuj na wpół miękko w lekko osolonej wodzie – gotuj od zagotowania się wody około 12 minut. Gotową fasolkę wystudź w wodzie z lodem.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W kolejnej misce połącz czerwona pastę curry, chili z cukrem, miodem, połową posiekanego czosnku i startym kawałkiem imbiru, całość delikatnie podgrzej tak aby cukier w glazurze się rozpuścił.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W glazurze zanurz skrzydełka następnie ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostała marynatę umieść na wierzchu skrzydełek tak, żeby nic się nie zmarnowało. Skrzydełka z wierzchu oprósz sezamem i wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 25 -30 minut.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż pozostały czosnek, cebulkę i chili. Gdy czosnek zrobi się rumiany wrzuć na patelnię fasolkę, dodaj masło orzechowe, sos rybny, dwie łyżki wody i całość smaż cały czas mieszając aż woda odparuje, a fasolka zrobi się gorąca. Upieczone skrzydełka podawaj z fasolką szparagową, posyp posiekaną zieloną częścią cebulki dymki.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek, 28.07.2018

    Świetne ale czas pieczenia 30 minut można wsadzić między bajki przy tej ilości skrzydełek :) u mnie 50 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEOOstre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO

Zastanawiałeś się kiedyś, w czym tkwi sekret tajskiej kuchni i dlaczego z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna? To właśnie w Tajlandii wykształciły się reguły komponowania posiłków, które opierają się na zasadzie pięciu smaków. Zgodnie z tą tradycją dania powinny łączyć w sobie smaki słodki, ostry, gorzki, kwaśny i słony. Jeśli jesteś zainteresowany tą różnorodną i niezwykle kolorową kuchnią, nie możesz przegapić przepisu na ostre skrzydełka po tajsku z zieloną fasolką szparagową.

Dla kogo?

Dla wielbicieli ostrych smaków – to wyjątkowo danie!

Na jaką okazję?

Ostrze skrzydełka po tajsku z zieloną fasolką szparagową są propozycją na wyrazisty i pełen różnorodnych smaków obiad. Już po jednym kęsie rumieniec na twarzy gwarantowany!

Czy wiesz, że?

Fasolkę szparagową już 7 tysięcy lat temu hodowali ją mieszkańcy Peru i Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dodać również paprykę w proszku.