Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

10 gramów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

400 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i usuń kość, na której nie ma mięsa tak zwaną lotkę, pozostałe kawałki rozetnij na pół, umieść w misce oprósz przyprawą do kurczaka. Miskę przykryj folią spożywczą wstaw na 12 godzin do lodówki. W między czasie przygotuj glazurę.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na tarce zetrzyj imbir, posiekaj czosnek, pokrój drobno chili i zieloną cebulkę, umyj i obetnij szypułki z fasolki szparagowej. Fasolkę ugotuj na wpół miękko w lekko osolonej wodzie – gotuj od zagotowania się wody około 12 minut. Gotową fasolkę wystudź w wodzie z lodem.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W kolejnej misce połącz czerwona pastę curry, chili z cukrem, miodem, połową posiekanego czosnku i startym kawałkiem imbiru, całość delikatnie podgrzej tak aby cukier w glazurze się rozpuścił.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W glazurze zanurz skrzydełka następnie ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostała marynatę umieść na wierzchu skrzydełek tak, żeby nic się nie zmarnowało. Skrzydełka z wierzchu oprósz sezamem i wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 25 -30 minut.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż pozostały czosnek, cebulkę i chili. Gdy czosnek zrobi się rumiany wrzuć na patelnię fasolkę, dodaj masło orzechowe, sos rybny, dwie łyżki wody i całość smaż cały czas mieszając aż woda odparuje, a fasolka zrobi się gorąca. Upieczone skrzydełka podawaj z fasolką szparagową, posyp posiekaną zieloną częścią cebulki dymki.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 28.07.2018

    Świetne ale czas pieczenia 30 minut można wsadzić między bajki przy tej ilości skrzydełek :) u mnie 50 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEOOstre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO

Zastanawiałeś się kiedyś, w czym tkwi sekret tajskiej kuchni i dlaczego z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna? To właśnie w Tajlandii wykształciły się reguły komponowania posiłków, które opierają się na zasadzie pięciu smaków. Zgodnie z tą tradycją dania powinny łączyć w sobie smaki słodki, ostry, gorzki, kwaśny i słony. Jeśli jesteś zainteresowany tą różnorodną i niezwykle kolorową kuchnią, nie możesz przegapić przepisu na ostre skrzydełka po tajsku z zieloną fasolką szparagową.

Dla kogo?

Dla wielbicieli ostrych smaków – to wyjątkowo danie!

Na jaką okazję?

Ostrze skrzydełka po tajsku z zieloną fasolką szparagową są propozycją na wyrazisty i pełen różnorodnych smaków obiad. Już po jednym kęsie rumieniec na twarzy gwarantowany!

Czy wiesz, że?

Fasolkę szparagową już 7 tysięcy lat temu hodowali ją mieszkańcy Peru i Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dodać również paprykę w proszku.