Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

10 gramów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

400 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i usuń kość, na której nie ma mięsa tak zwaną lotkę, pozostałe kawałki rozetnij na pół, umieść w misce oprósz przyprawą do kurczaka. Miskę przykryj folią spożywczą wstaw na 12 godzin do lodówki. W między czasie przygotuj glazurę.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Na tarce zetrzyj imbir, posiekaj czosnek, pokrój drobno chili i zieloną cebulkę, umyj i obetnij szypułki z fasolki szparagowej. Fasolkę ugotuj na wpół miękko w lekko osolonej wodzie – gotuj od zagotowania się wody około 12 minut. Gotową fasolkę wystudź w wodzie z lodem.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W kolejnej misce połącz czerwona pastę curry, chili z cukrem, miodem, połową posiekanego czosnku i startym kawałkiem imbiru, całość delikatnie podgrzej tak aby cukier w glazurze się rozpuścił.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 3

Krok 4

W glazurze zanurz skrzydełka następnie ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostała marynatę umieść na wierzchu skrzydełek tak, żeby nic się nie zmarnowało. Skrzydełka z wierzchu oprósz sezamem i wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 25 -30 minut.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmaż pozostały czosnek, cebulkę i chili. Gdy czosnek zrobi się rumiany wrzuć na patelnię fasolkę, dodaj masło orzechowe, sos rybny, dwie łyżki wody i całość smaż cały czas mieszając aż woda odparuje, a fasolka zrobi się gorąca. Upieczone skrzydełka podawaj z fasolką szparagową, posyp posiekaną zieloną częścią cebulki dymki.

Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 28.07.2018

    Świetne ale czas pieczenia 30 minut można wsadzić między bajki przy tej ilości skrzydełek :) u mnie 50 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEOOstre skrzydełka w tajskim stylu z zieloną fasolką szparagową - VIDEO

Zastanawiałeś się kiedyś, w czym tkwi sekret tajskiej kuchni i dlaczego z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna? To właśnie w Tajlandii wykształciły się reguły komponowania posiłków, które opierają się na zasadzie pięciu smaków. Zgodnie z tą tradycją dania powinny łączyć w sobie smaki słodki, ostry, gorzki, kwaśny i słony. Jeśli jesteś zainteresowany tą różnorodną i niezwykle kolorową kuchnią, nie możesz przegapić przepisu na ostre skrzydełka po tajsku z zieloną fasolką szparagową.

Dla kogo?

Dla wielbicieli ostrych smaków – to wyjątkowo danie!

Na jaką okazję?

Ostrze skrzydełka po tajsku z zieloną fasolką szparagową są propozycją na wyrazisty i pełen różnorodnych smaków obiad. Już po jednym kęsie rumieniec na twarzy gwarantowany!

Czy wiesz, że?

Fasolkę szparagową już 7 tysięcy lat temu hodowali ją mieszkańcy Peru i Meksyku.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dodać również paprykę w proszku.