Składniki
1 kilogram
2 sztuki
200 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.
Krok 3
Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 4
Dodaj również pastę curry oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.
Krok 5
Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w zielonym curry
Oryginalnym sposobem na przyrządzenie dania z drobiem jest aromatyczne zielone curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować udek z kurczaka, cebuli dymki, czosnku oraz kilku orientalnych przypraw. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj, a na tarce o drobnych oczkach zetrzyj świeży korzeń imbiru. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj udka oraz mieloną kolendrę i kumin, nazywany także kminem rzymskim. Gdy mięso będzie rumiane, wlej na patelnię szklankę mleka i mleczko kokosowe, po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz zieloną pastę curry, dzięki której danie nabierze charakterystycznego smaku oraz intensywnego zapachu. Całość duś do momentu, aż kurczak będzie miękki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem chrupiącego chlebka pappadums, wypiekanego z mąki z soczewicy. Curry możesz także serwować z ugotowanym ryżem jaśminowym lub basmati. Przekonaj się, jak smakuje przyrządzony według naszego przepisu kurczak w zielonym curry.