
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
200 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.
Krok 3
Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 4
Dodaj również pastę curry oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.
Krok 5
Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w zielonym curry
Oryginalnym sposobem na przyrządzenie dania z drobiem jest aromatyczne zielone curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować udek z kurczaka, cebuli dymki, czosnku oraz kilku orientalnych przypraw. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj, a na tarce o drobnych oczkach zetrzyj świeży korzeń imbiru. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj udka oraz mieloną kolendrę i kumin, nazywany także kminem rzymskim. Gdy mięso będzie rumiane, wlej na patelnię szklankę mleka i mleczko kokosowe, po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz zieloną pastę curry, dzięki której danie nabierze charakterystycznego smaku oraz intensywnego zapachu. Całość duś do momentu, aż kurczak będzie miękki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem chrupiącego chlebka pappadums, wypiekanego z mąki z soczewicy. Curry możesz także serwować z ugotowanym ryżem jaśminowym lub basmati. Przekonaj się, jak smakuje przyrządzony według naszego przepisu kurczak w zielonym curry.