
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
200 mililitrów
200 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.
Krok 3
Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 4
Dodaj również pastę curry oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.
Krok 5
Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kurczak w zielonym curry
Oryginalnym sposobem na przyrządzenie dania z drobiem jest aromatyczne zielone curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować udek z kurczaka, cebuli dymki, czosnku oraz kilku orientalnych przypraw. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj, a na tarce o drobnych oczkach zetrzyj świeży korzeń imbiru. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj udka oraz mieloną kolendrę i kumin, nazywany także kminem rzymskim. Gdy mięso będzie rumiane, wlej na patelnię szklankę mleka i mleczko kokosowe, po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz zieloną pastę curry, dzięki której danie nabierze charakterystycznego smaku oraz intensywnego zapachu. Całość duś do momentu, aż kurczak będzie miękki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem chrupiącego chlebka pappadums, wypiekanego z mąki z soczewicy. Curry możesz także serwować z ugotowanym ryżem jaśminowym lub basmati. Przekonaj się, jak smakuje przyrządzony według naszego przepisu kurczak w zielonym curry.