Kurczak w zielonym curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w zielonym curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.

Krok 2

Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.

Krok 3

Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.

Krok 4

Dodaj również pastę curry oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.

Krok 5

Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w zielonym curry Kurczak w zielonym curry

Oryginalnym sposobem na przyrządzenie dania z drobiem jest aromatyczne zielone curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować udek z kurczaka, cebuli dymki, czosnku oraz kilku orientalnych przypraw. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj, a na tarce o drobnych oczkach zetrzyj świeży korzeń imbiru. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj udka oraz mieloną kolendrę i kumin, nazywany także kminem rzymskim. Gdy mięso będzie rumiane, wlej na patelnię szklankę mleka i mleczko kokosowe, po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz zieloną pastę curry, dzięki której danie nabierze charakterystycznego smaku oraz intensywnego zapachu. Całość duś do momentu, aż kurczak będzie miękki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem chrupiącego chlebka pappadums, wypiekanego z mąki z soczewicy. Curry możesz także serwować z ugotowanym ryżem jaśminowym lub basmati. Przekonaj się, jak smakuje przyrządzony według naszego przepisu kurczak w zielonym curry.