
Składniki
0.25 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
2 opakowania
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 kilograma
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mięso z uprzednio posiekaną cebulką, kolendrą, dwiema łyżkami sosu rybnego, ryżem i Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2
Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj do niego pastę curry. Smaż ją, ciągle mieszając przez minutę. Powoli wlewaj mleko kokosowe nie przestając mieszać.

Krok 3
Wyłącz ogień, dodaj pozostały sos rybny, sok z cytryny oraz bazylię. Serwuj z ryżem.

Krok 4
Ubite na krem jajko oraz białko dodaj do mięsa. Następnie uformuj kulki i ułóż je na tacy. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Krok 5
Do powstałego sosu dodaj pulpety, zakryj patelnię i duś wszystko przez około pół godziny.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z kurczaka
Pulpety z kurczaka mogą stanowić egzotyczne i ciekawe danie, jeśli przygotujesz je w sosie curry z dodatkiem innych orientalnych składników. Połącz w misce mielone mięso z cebulą, kolendrą, sosem rybnym oraz ugotowanym ryżem jaśminowym. To długoziarnisty ryż o łagodnym smaku i przyjemnym aromacie, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Sprawi on, że mięsne kulki będą delikatniejsze. Ubij jajka, po czym dodaj do mięsa i nadaj masie kształt kulek. Przykryj je folią aluminiową i włóż do lodówki na około trzy godziny. Aby przygotować sos, podgrzej pastę curry (pikantną zieloną lub łagodniejszą wersję czerwoną) i wlej do niej mleko kokosowe, cały czas mieszając. Mleko kokosowe nie zważy się, za to doda słodyczy i zagęści sos. Dołącz do niego pulpety i duś pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem dopraw bazylią, sosem rybnym oraz sokiem z cytryny. Pulpety z kurczaka serwuj z dowolnym ryżem, cząstką limonki i sałatką. Będzie pasować np. kiszona kapusta albo sałatka ze świeżego szpinaku. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.