Pulpety z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z kurczaka

w zielonym curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
344 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 opakowania

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z uprzednio posiekaną cebulką, kolendrą, dwiema łyżkami sosu rybnego, ryżem i Przyprawą do mięs Knorr.

Pulpety z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj do niego pastę curry. Smaż ją, ciągle mieszając przez minutę. Powoli wlewaj mleko kokosowe nie przestając mieszać.

Pulpety z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wyłącz ogień, dodaj pozostały sos rybny, sok z cytryny oraz bazylię. Serwuj z ryżem.

Pulpety z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Ubite na krem jajko oraz białko dodaj do mięsa. Następnie uformuj kulki i ułóż je na tacy. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Pulpety z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu dodaj pulpety, zakryj patelnię i duś wszystko przez około pół godziny.

Pulpety z kurczaka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kurczakaPulpety z kurczaka

Pulpety z kurczaka mogą stanowić egzotyczne i ciekawe danie, jeśli przygotujesz je w sosie curry z dodatkiem innych orientalnych składników. Połącz w misce mielone mięso z cebulą, kolendrą, sosem rybnym oraz ugotowanym ryżem jaśminowym. To długoziarnisty ryż o łagodnym smaku i przyjemnym aromacie, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Sprawi on, że mięsne kulki będą delikatniejsze. Ubij jajka, po czym dodaj do mięsa i nadaj masie kształt kulek. Przykryj je folią aluminiową i włóż do lodówki na około trzy godziny. Aby przygotować sos, podgrzej pastę curry (pikantną zieloną lub łagodniejszą wersję czerwoną) i wlej do niej mleko kokosowe, cały czas mieszając. Mleko kokosowe nie zważy się, za to doda słodyczy i zagęści sos. Dołącz do niego pulpety i duś pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem dopraw bazylią, sosem rybnym oraz sokiem z cytryny. Pulpety z kurczaka serwuj z dowolnym ryżem, cząstką limonki i sałatką. Będzie pasować np. kiszona kapusta albo sałatka ze świeżego szpinaku. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.