Pulpety z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z kurczaka

w zielonym curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

344 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 opakowania

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z uprzednio posiekaną cebulką, kolendrą, dwiema łyżkami sosu rybnego, ryżem i Przyprawą do mięs Knorr.

Pulpety z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj do niego pastę curry. Smaż ją, ciągle mieszając przez minutę. Powoli wlewaj mleko kokosowe nie przestając mieszać.

Pulpety z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wyłącz ogień, dodaj pozostały sos rybny, sok z cytryny oraz bazylię. Serwuj z ryżem.

Pulpety z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Ubite na krem jajko oraz białko dodaj do mięsa. Następnie uformuj kulki i ułóż je na tacy. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Pulpety z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu dodaj pulpety, zakryj patelnię i duś wszystko przez około pół godziny.

Pulpety z kurczaka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety z kapustą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kurczakaPulpety z kurczaka

Pulpety z kurczaka mogą stanowić egzotyczne i ciekawe danie, jeśli przygotujesz je w sosie curry z dodatkiem innych orientalnych składników. Połącz w misce mielone mięso z cebulą, kolendrą, sosem rybnym oraz ugotowanym ryżem jaśminowym. To długoziarnisty ryż o łagodnym smaku i przyjemnym aromacie, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Sprawi on, że mięsne kulki będą delikatniejsze. Ubij jajka, po czym dodaj do mięsa i nadaj masie kształt kulek. Przykryj je folią aluminiową i włóż do lodówki na około trzy godziny. Aby przygotować sos, podgrzej pastę curry (pikantną zieloną lub łagodniejszą wersję czerwoną) i wlej do niej mleko kokosowe, cały czas mieszając. Mleko kokosowe nie zważy się, za to doda słodyczy i zagęści sos. Dołącz do niego pulpety i duś pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem dopraw bazylią, sosem rybnym oraz sokiem z cytryny. Pulpety z kurczaka serwuj z dowolnym ryżem, cząstką limonki i sałatką. Będzie pasować np. kiszona kapusta albo sałatka ze świeżego szpinaku. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.