
Składniki
1 sztuka
200 mililitrów
5 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
100 mililitrów
2 sztuki
20 dekagramów
20 dekagramów
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę tartą zamocz w mleku. Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zarumień drobno pokrojoną cebulę.
Krok 2
Do naczynia, w którym moczyła się bułka, włóż mięso, wymieszaj. Dodaj część posiekanego czosnku, przyrumienioną cebulę, jajko, sól, paprykę. Wyrób.
Krok 3
Ulep pulpety i ułóż je na patelni z resztą oliwy z oliwek. Duś do czasu, gdy się zarumienią.
Krok 4
Pomidory podgrzej na wolnym ogniu, dodaj je do pulpetów i duś 5 minut.
Krok 5
Ziemniaki wysusz w piekarniku i pokrój w kostkę, po czym połącz z pulpetami i pomidorami.
Krok 6
Wyłóż gotowe pulpety w pomidorach na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej