
Składniki
1 sztuka
200 mililitrów
5 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
100 mililitrów
2 sztuki
20 dekagramów
20 dekagramów
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę tartą zamocz w mleku. Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zarumień drobno pokrojoną cebulę.
Krok 2
Do naczynia, w którym moczyła się bułka, włóż mięso, wymieszaj. Dodaj część posiekanego czosnku, przyrumienioną cebulę, jajko, sól, paprykę. Wyrób.
Krok 3
Ulep pulpety i ułóż je na patelni z resztą oliwy z oliwek. Duś do czasu, gdy się zarumienią.
Krok 4
Pomidory podgrzej na wolnym ogniu, dodaj je do pulpetów i duś 5 minut.
Krok 5
Ziemniaki wysusz w piekarniku i pokrój w kostkę, po czym połącz z pulpetami i pomidorami.
Krok 6
Wyłóż gotowe pulpety w pomidorach na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej