
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 litr
50 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulion zagotuj, dodaj marchewki, ugotuj je, wyjmij i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Cebulę i natkę posiekaj. Dodaj do mięsa wraz z bułką tartą, jajkiem i marchewką. Dopraw pieprzem i solą i dolej 3 łyżki wody. Wyrób na jednolitą masę.
Krok 3
Formuj małe pulpeciki, wrzucaj do gotującego się bulionu. Wyjmij je po 20 minutach. Podawaj ostudzone.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej