Pulpety w sosie serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem. Pieczarki pokrój na pół.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 1

Krok 2

Dodaj odciśniętą, wcześniej namoczoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj masę i zrób pulpeciki średniej wielkości.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 2

Krok 3

Pulpeciki smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru z wszystkich stron.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 3

Krok 4

Po kilku minutach smażenia dodaj pieczarki.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z bulionem.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 5

Krok 6

Zalej płynem pulpeciki i duś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie serowym Pulpety w sosie serowym

Delikatne pulpety z mięsa mielonego podaj tym razem w aksamitnym sosie serowym. Nie oprą się im nawet najbardziej wybredne osoby. Klasyczne pulpety w sosie serowym to danie, które nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt dużych nakładów finansowych. Oczywiście jeśli chcesz, możesz przyrządzić je w wersji nieco bardziej wykwintnej. Wystarczy do mielonego mięsa dodać odrobinę startego parmezanu, do sosu zamiast pieczarek użyć świeżych kurek, a pietruszkę zastąpić posiekaną kolendrą. Aby ułatwić sobie formowanie kuleczek, zastosuj trik doświadczonych kucharzy i zwilż ręce wodą lub posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Mięciutkie, soczyste pulpeciki serwuj na obiad wraz z kaszą, ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Doskonale pasować będą do nich buraczki z chrzanem, najlepiej własnoręcznie wykonane.