Pulpety w sosie serowym - klopsiki, klopsy - Przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem. Pieczarki pokrój na pół.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 1

Krok 2

Dodaj odciśniętą, wcześniej namoczoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj masę i zrób pulpeciki średniej wielkości.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 2

Krok 3

Pulpeciki smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru z wszystkich stron.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 3

Krok 4

Po kilku minutach smażenia dodaj pieczarki.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z bulionem.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 5

Krok 6

Zalej płynem pulpeciki i duś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Pulpety w sosie serowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z serem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie serowym Pulpety w sosie serowym

Delikatne pulpety z mięsa mielonego podaj tym razem w aksamitnym sosie serowym. Nie oprą się im nawet najbardziej wybredne osoby. Klasyczne pulpety w sosie serowym to danie, które nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt dużych nakładów finansowych. Oczywiście jeśli chcesz, możesz przyrządzić je w wersji nieco bardziej wykwintnej. Wystarczy do mielonego mięsa dodać odrobinę startego parmezanu, do sosu zamiast pieczarek użyć świeżych kurek, a pietruszkę zastąpić posiekaną kolendrą. Aby ułatwić sobie formowanie kuleczek, zastosuj trik doświadczonych kucharzy i zwilż ręce wodą lub posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Mięciutkie, soczyste pulpeciki serwuj na obiad wraz z kaszą, ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Doskonale pasować będą do nich buraczki z chrzanem, najlepiej własnoręcznie wykonane.