
Składniki
1 szklanka
500 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mielonego mięsa dodaj przyprawy i otręby.
Krok 2
Posiekaj cebulę i zeszklij na olejiu, dodaj do mięsa razem z 1 łyżka posiekanej natki pietruszkiWyrób masę i uformuj z niej kulki
Krok 3
Wkładaj pulpety na wrzący wywar z włoszczyzny. Gutuj ok 30 min( by odparowała połowa wywaru
Krok 4
Zielony groszek ugotuj w osolonej wodzie. Do pulpetów wrzuć groszek i makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu. Posyp natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej