
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
1 opakowanie
1 opakowanie
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go.
Krok 2
Na patelni podsmaż mięso mielone oraz posiekaną cebulę i paprykę.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej wodę i dodaj Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Teraz dodaj do sosu makaron i odcedzoną fasolkę. Całość gotuj kilka minut i przełóż do miseczki.
Krok 5
Potrawę udekoruj gałązkami kolendry i podawaj z gotowym tacos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron po meksykańsku
Zainspiruj się kuchnią meksykańską i podaj makaron z sosem w oryginalny sposób – z dodatkiem tacos, czyli cienkich kukurydzianych placków zwiniętych w kształt muszli. Do przyrządzenia sosu będziesz potrzebować mielonej wołowiny lub wieprzowiny. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni z drobno posiekaną cebulą oraz czerwoną papryką. Smaż, dopóki mięso i warzywa się nie zrumienią, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej na patelnię wodę i wsyp błyskawiczną przyprawę do chili con carne. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj odsączoną z zalewy czerwoną fasolę z puszki, a także ugotowany wcześniej makaron typu cellentani, przypominający kształtem skręconą rurkę. Duś przez chwilę, po czym potrawę przełóż do miski i od razu podawaj z chrupiącymi tacos. Do udekorowania wykorzystaj gałązki świeżej kolendry. Takie danie będzie świetną propozycją na obiad dla kilku osób lub przekąskę na przyjęcie inspirowane meksykańską fiestą. Sprawdź, jak smakuje makaron po meksykańsku i podziel się swoją opinią w komentarzu.