Makaron po meksykańsku – z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Makaron po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go.

Krok 2

Na patelni podsmaż mięso mielone oraz posiekaną cebulę i paprykę.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej wodę i dodaj Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Teraz dodaj do sosu makaron i odcedzoną fasolkę. Całość gotuj kilka minut i przełóż do miseczki.

Krok 5

Potrawę udekoruj gałązkami kolendry i podawaj z gotowym tacos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po meksykańsku Makaron po meksykańsku

Zainspiruj się kuchnią meksykańską i podaj makaron z sosem w oryginalny sposób – z dodatkiem tacos, czyli cienkich kukurydzianych placków zwiniętych w kształt muszli. Do przyrządzenia sosu będziesz potrzebować mielonej wołowiny lub wieprzowiny. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni z drobno posiekaną cebulą oraz czerwoną papryką. Smaż, dopóki mięso i warzywa się nie zrumienią, co jakiś czas mieszając. Następnie wlej na patelnię wodę i wsyp błyskawiczną przyprawę do chili con carne. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj odsączoną z zalewy czerwoną fasolę z puszki, a także ugotowany wcześniej makaron typu cellentani, przypominający kształtem skręconą rurkę. Duś przez chwilę, po czym potrawę przełóż do miski i od razu podawaj z chrupiącymi tacos. Do udekorowania wykorzystaj gałązki świeżej kolendry. Takie danie będzie świetną propozycją na obiad dla kilku osób lub przekąskę na przyjęcie inspirowane meksykańską fiestą. Sprawdź, jak smakuje makaron po meksykańsku i podziel się swoją opinią w komentarzu.