Tagliatelle z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z bakłażanem

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

250 mililitrów

100 gramów

40 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.

Krok 2

W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.

Krok 3

Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.

Krok 4

Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem.

Krok 5

Danie podajemy w głębokich talerzach, zwilżone kilkoma kroplami oliwy i posypane pozostałą ilością parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tagliatelle z brokułami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej