Tagliatelle z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z bakłażanem

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 mililitrów

250 mililitrów

40 gramów

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.

Krok 2

W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.

Krok 3

Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.

Krok 4

Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem.

Krok 5

Danie podajemy w głębokich talerzach, zwilżone kilkoma kroplami oliwy i posypane pozostałą ilością parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej