
Składniki
1 sztuka
50 mililitrów
250 mililitrów
40 gramów
1 sztuka
300 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.
Krok 2
W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.
Krok 3
Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.
Krok 4
Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem.
Krok 5
Danie podajemy w głębokich talerzach, zwilżone kilkoma kroplami oliwy i posypane pozostałą ilością parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej