Tagliatelle z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z bakłażanem

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

250 mililitrów

100 gramów

40 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.

Krok 2

W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.

Krok 3

Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.

Krok 4

Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem.

Krok 5

Danie podajemy w głębokich talerzach, zwilżone kilkoma kroplami oliwy i posypane pozostałą ilością parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z bakłażanem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej