
Składniki
1 sztuka
50 mililitrów
250 mililitrów
40 gramów
1 sztuka
300 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone na centymetrowe plastry bakłażana układamy na ściereczce. posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Dzięki temu pozbywamy się aromatu goryczki. Jeśli nasze warzywo jest stosunkowo młode, zabieg ten nie jest konieczny.
Krok 2
W głębszym naczyniu mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z kilkoma łyżkami oliwy. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, przez chwilę zanurzamy je w czosnkowej oliwie i umieszczamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.
Krok 3
Grillujemy przez ok. 10 min, po 5 na każdą ze stron. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron. Gotowe warzywa odkładamy na bok, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.
Krok 4
Na delikatnie zwilżonej oliwą patelni umieszczamy śmietanę oraz rozdrobnioną gorgonzolę, czekając aż sos się wyklaruje - co chwilę mieszamy. Gdy śmietana i ser się połączą, a sos zgęstnieje, dodajemy 3/4 parmezanu, mieszamy przez chwilę, po czym dodajemy plastry bakłażana. W razie konieczności, dodajemy szczyptę soli i delikatnie łączymy sos z makaronem.
Krok 5
Danie podajemy w głębokich talerzach, zwilżone kilkoma kroplami oliwy i posypane pozostałą ilością parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej