Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym
łatwe
2035 osób zapisało
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
30 gramów
1 szczypta
200 mililitrów
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dodaj 2 łyżki oliwy oraz przyprawę do kurczaka i wymieszaj.
Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.
Krok 3
Do sosu dodaj oba rodzaje musztardy i dopraw czarnym pieprzem.
Krok 4
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Gorący makaron przełóż do garnka z sosem, wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp startym w płatki serem i podawaj.
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tego makaronu będą chrupiące ziołowe grzanki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym
Tagliatelle to makaron, który dzięki swojemu kształtowi doskonale nadaje się do podania z większymi kawałkami mięsa czy ryby. Jest szerszy niż popularne spaghetti, więc pasują do niego także bardzo gęste sosy. Sięgnij po przepis na tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym. Mięso podsmaż razem z cebulą, a sos przygotuj osobno. Słodką śmietanę 30% połącz z musztardą. Łyżeczka musztardy dijon doda potrawie ostrości, z kolei dołączenie musztardy francuskiej, składającej się z całych ziaren gorczycy, urozmaici ją i nada chrupkiego akcentu. Ugotuj makaron al dente, tak by pozostał delikatnie twardy. Po odcedzeniu nie płucz go wodą, tylko od razu przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sos dokładnie pokryje każdą nitkę makaronu, a potrawa będzie miała bogatszy smak. Na koniec dodaj podsmażonego wcześniej kurczaka i posyp startym na płatki parmezanem albo innym twardym serem, np. pecorino. Spróbuj tagliatelle z kurczakiem w różnych odsłonach, na przykład z czarnym makaronem.