Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym
łatwe
3535 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
30 gramów
1 szczypta
200 mililitrów
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dodaj 2 łyżki oliwy oraz przyprawę do kurczaka i wymieszaj.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 3
Do sosu dodaj oba rodzaje musztardy i dopraw czarnym pieprzem.

Krok 4
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Gorący makaron przełóż do garnka z sosem, wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp startym w płatki serem i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tego makaronu będą chrupiące ziołowe grzanki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym
Czy w Twojej kuchni pojawił się już makaron w sosie śmietanowo-musztardowym? Jeśli nie, pora nadrobić zaległości. Sekret jego doskonałego smaku tkwi w kremowym sosie – połączeniu śmietany z dwoma rodzajami musztardy i parmezanem lub innym twardym serem. Kurczak w sosie musztardowym skradnie serca Twoich gości. Jak tego dokonać? Potrzebujesz tylko pół godziny!
Dla kogo?
Makaron z kurczakiem w sosie musztardowym polubią wielbiciele nie tylko włoskiej kuchni. W końcu w przepisie znajdziesz także musztardę francuską i dijon. Kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym polecamy także tym, którzy lubią eksperymentować z łączeniem składników na pozór do siebie niepasujących – makaron i musztarda? To się może, a nawet musi udać!
Na jaką okazję?
Makaron z kurczakiem w sosie musztardowym to doskonały pomysł na romantyczną kolację, którą zachwycisz drugą połówkę. Ze względu na krótki czas przygotowania polecamy tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym także na obiad dla zabieganych.
Czy wiesz, że?
Tagliatelle jako rodzaj makaronu wywodzi się z północnych Włoch, a dokładnie rejonu Emilia-Romagna. Najczęściej podaje się go z sosem bolognese. Świetnie sprawdza się z gęstymi sosami z mięsem – to dzięki niemu tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym jest tak pyszne!
Dla urozmaicenia:
Dodaj do makaronu w sosie musztardowym chrupiące, ziołowe grzanki. Uważasz, że kremowy sos potrzebuje więcej wyrazistości? Tu przyda się świeżo zmielony pieprz.