Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

499 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1070 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1835 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

30 gramów

1 szczypta

200 mililitrów

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dodaj 2 łyżki oliwy oraz przyprawę do kurczaka i wymieszaj.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj oba rodzaje musztardy i dopraw czarnym pieprzem.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Gorący makaron przełóż do garnka z sosem, wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp startym w płatki serem i podawaj.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tego makaronu będą chrupiące ziołowe grzanki.

3

Opinie o przepisie

  • Bartek Babiarczyk

    Bartek Babiarczyk , 26.11.2019

    NIESAMOWICIE DOBRE :D Polecam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 24.02.2018

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ferro

    Marzena Ferro , 06.03.2017

    a nie można ominąć tych wszystkich gotowych proszków z torebek? było by zdrowiej i naturalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowymTagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym

Tagliatelle to makaron, który dzięki swojemu kształtowi doskonale nadaje się do podania z większymi kawałkami mięsa czy ryby. Jest szerszy niż popularne spaghetti, więc pasują do niego także bardzo gęste sosy. Sięgnij po przepis na tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym. Mięso podsmaż razem z cebulą, a sos przygotuj osobno. Słodką śmietanę 30% połącz z musztardą. Łyżeczka musztardy dijon doda potrawie ostrości, z kolei dołączenie musztardy francuskiej, składającej się z całych ziaren gorczycy, urozmaici ją i nada chrupkiego akcentu. Ugotuj makaron al dente, tak by pozostał delikatnie twardy. Po odcedzeniu nie płucz go wodą, tylko od razu przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sos dokładnie pokryje każdą nitkę makaronu, a potrawa będzie miała bogatszy smak. Na koniec dodaj podsmażonego wcześniej kurczaka i posyp startym na płatki parmezanem albo innym twardym serem, np. pecorino. Spróbuj tagliatelle z kurczakiem w różnych odsłonach, na przykład z czarnym makaronem.