Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

618 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2035 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

30 gramów

1 szczypta

200 mililitrów

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dodaj 2 łyżki oliwy oraz przyprawę do kurczaka i wymieszaj.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj oba rodzaje musztardy i dopraw czarnym pieprzem.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Gorący makaron przełóż do garnka z sosem, wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp startym w płatki serem i podawaj.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tego makaronu będą chrupiące ziołowe grzanki.

3

Opinie o przepisie

  • Bartek Babiarczyk

    Bartek Babiarczyk , 26.11.2019

    NIESAMOWICIE DOBRE :D Polecam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 24.02.2018

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ferro

    Marzena Ferro , 06.03.2017

    a nie można ominąć tych wszystkich gotowych proszków z torebek? było by zdrowiej i naturalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowymTagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym

Tagliatelle to makaron, który dzięki swojemu kształtowi doskonale nadaje się do podania z większymi kawałkami mięsa czy ryby. Jest szerszy niż popularne spaghetti, więc pasują do niego także bardzo gęste sosy. Sięgnij po przepis na tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym. Mięso podsmaż razem z cebulą, a sos przygotuj osobno. Słodką śmietanę 30% połącz z musztardą. Łyżeczka musztardy dijon doda potrawie ostrości, z kolei dołączenie musztardy francuskiej, składającej się z całych ziaren gorczycy, urozmaici ją i nada chrupkiego akcentu. Ugotuj makaron al dente, tak by pozostał delikatnie twardy. Po odcedzeniu nie płucz go wodą, tylko od razu przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sos dokładnie pokryje każdą nitkę makaronu, a potrawa będzie miała bogatszy smak. Na koniec dodaj podsmażonego wcześniej kurczaka i posyp startym na płatki parmezanem albo innym twardym serem, np. pecorino. Spróbuj tagliatelle z kurczakiem w różnych odsłonach, na przykład z czarnym makaronem.