Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

122

heart
1143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1766 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

30 gramów

1 szczypta

200 mililitrów

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dodaj 2 łyżki oliwy oraz przyprawę do kurczaka i wymieszaj.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz pokrojone mięso. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj oba rodzaje musztardy i dopraw czarnym pieprzem.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Gorący makaron przełóż do garnka z sosem, wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp startym w płatki serem i podawaj.

Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tego makaronu będą chrupiące ziołowe grzanki.

4

Opinie o przepisie

  • adi

    adi , 03.01.2023

    polecam dać mniejsze proporcje musztardy Dijon i sztos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Babiarczyk

    Bartek Babiarczyk , 26.11.2019

    NIESAMOWICIE DOBRE :D Polecam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 24.02.2018

    pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ferro

    Marzena Ferro , 06.03.2017

    a nie można ominąć tych wszystkich gotowych proszków z torebek? było by zdrowiej i naturalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle  z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowymTagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-musztardowym

Czy w Twojej kuchni pojawił się już makaron w sosie śmietanowo-musztardowym? Jeśli nie, pora nadrobić zaległości. Sekret jego doskonałego smaku tkwi w kremowym sosie – połączeniu śmietany z dwoma rodzajami musztardy i parmezanem lub innym twardym serem. Kurczak w sosie musztardowym skradnie serca Twoich gości. Jak tego dokonać? Potrzebujesz tylko pół godziny!

Dla kogo?

Makaron z kurczakiem w sosie musztardowym polubią wielbiciele nie tylko włoskiej kuchni. W końcu w przepisie znajdziesz także musztardę francuską i dijon. Kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym polecamy także tym, którzy lubią eksperymentować z łączeniem składników na pozór do siebie niepasujących – makaron i musztarda? To się może, a nawet musi udać!

Na jaką okazję?

Makaron z kurczakiem w sosie musztardowym to doskonały pomysł na romantyczną kolację, którą zachwycisz drugą połówkę. Ze względu na krótki czas przygotowania polecamy tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym także na obiad dla zabieganych.

Czy wiesz, że?

Tagliatelle jako rodzaj makaronu wywodzi się z północnych Włoch, a dokładnie rejonu Emilia-Romagna. Najczęściej podaje się go z sosem bolognese. Świetnie sprawdza się z gęstymi sosami z mięsem – to dzięki niemu tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym jest tak pyszne!

Dla urozmaicenia:

Dodaj do makaronu w sosie musztardowym chrupiące, ziołowe grzanki. Uważasz, że kremowy sos potrzebuje więcej wyrazistości? Tu przyda się świeżo zmielony pieprz.