Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry, tymiankiem i suszonymi pomidorami, wymieszać i odstawić na 10 min. W tym czasie brokuły rozdzielić na różyczki i obgotować ok. 2 min we wrzącej i osolonej wodzie.

Krok 2

Kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie zalać bulionem i dodać serki śmietankowe. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia serków, następnie całość podlać sokiem z ananasów i dodać posiekany koperek.

Krok 3

Na głębokiej patelni wymieszać wszystkie składniki: kurczaka, brokuły, pokrojonego w kostkę ananasa. Całość zalać przygotowanym sosem i dodać ugotowany makaron. Chwilę całość podsmażyć.

1

Opinie o przepisie

  • Beata

    Beata , 11.10.2023

    bardzo dobre danie. zamiast koperku dadałam pietruszke i nie użylam pomidorów. wyszło pyszne. Bulion przygotowany według instrukcji z opakowania (1 kosta na 0,5 l wody), ale następnym razem zmniejsze proprcje, aby sos był bardziej zagęszczony :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tagliatelle z pesto
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej