Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem
średnie
51 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
3 szklanki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry, tymiankiem i suszonymi pomidorami, wymieszać i odstawić na 10 min. W tym czasie brokuły rozdzielić na różyczki i obgotować ok. 2 min we wrzącej i osolonej wodzie.
Krok 2
Kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie zalać bulionem i dodać serki śmietankowe. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia serków, następnie całość podlać sokiem z ananasów i dodać posiekany koperek.
Krok 3
Na głębokiej patelni wymieszać wszystkie składniki: kurczaka, brokuły, pokrojonego w kostkę ananasa. Całość zalać przygotowanym sosem i dodać ugotowany makaron. Chwilę całość podsmażyć.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej