Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem
średnie
46 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
3 szklanki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry, tymiankiem i suszonymi pomidorami, wymieszać i odstawić na 10 min. W tym czasie brokuły rozdzielić na różyczki i obgotować ok. 2 min we wrzącej i osolonej wodzie.
Krok 2
Kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie zalać bulionem i dodać serki śmietankowe. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia serków, następnie całość podlać sokiem z ananasów i dodać posiekany koperek.
Krok 3
Na głębokiej patelni wymieszać wszystkie składniki: kurczaka, brokuły, pokrojonego w kostkę ananasa. Całość zalać przygotowanym sosem i dodać ugotowany makaron. Chwilę całość podsmażyć.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej