Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry, tymiankiem i suszonymi pomidorami, wymieszać i odstawić na 10 min. W tym czasie brokuły rozdzielić na różyczki i obgotować ok. 2 min we wrzącej i osolonej wodzie.

Krok 2

Kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie zalać bulionem i dodać serki śmietankowe. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia serków, następnie całość podlać sokiem z ananasów i dodać posiekany koperek.

Krok 3

Na głębokiej patelni wymieszać wszystkie składniki: kurczaka, brokuły, pokrojonego w kostkę ananasa. Całość zalać przygotowanym sosem i dodać ugotowany makaron. Chwilę całość podsmażyć.

1

Opinie o przepisie

  • Beata

    Beata , 11.10.2023

    bardzo dobre danie. zamiast koperku dadałam pietruszke i nie użylam pomidorów. wyszło pyszne. Bulion przygotowany według instrukcji z opakowania (1 kosta na 0,5 l wody), ale następnym razem zmniejsze proprcje, aby sos był bardziej zagęszczony :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej