Tagliatelle ze szpinakiem - zapiekane: makaron | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
777 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

891 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 łyżeczka

250 mililitrów

40 gramów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 1

Krok 2

W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

To danie to propozycja dla wegetarian, ale jeśli lubisz mięso, dodaj do sosu pierś z kurczaka lub owoce morza.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Mrozowska

    Karolina Mrozowska , 14.09.2018

    Super łatwy przepis, dosc oryginalny, ale niestety w mój smak kompletnie nie trafił.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Puree z bobu
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną paprykąTagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką – to oryginalny sposób na makaronową zapiekankę. Klasycznie, przygotowując tego typu potrawy, używa się makaronu typu penne albo fusilli, długi makaron też się jednak doskonale sprawdzi. Ugotuj go al dente i przygotuj sos. W tym celu podsmaż cebulę, czosnek i chili, a potem dodaj do nich dokładnie umyty świeży szpinak. Pamiętaj, że jego liście znacznie zmniejszą swoją objętość podczas duszenia, kiedy zmiękną zmienią także kolor na ciemniejszy i staną się mięsiste. Następnie zalej szpinak sosem przyrządzonym na bazie śmietanki, dopraw wędzoną papryką i gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy wymieszaj go z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zapiecz. Wierzch zapiekanego tagliatelle posyp ulubionym żółtym serem, np. goudą albo tylżyckim. Możesz to zrobić w połowie pieczenia, by ser pozostał ciągnący. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem. Serwuj z sałatką pomidorową albo rukolą z winegretem. Sprawdź, jak proste jest przyrządzanie potraw z naszymi przepisami!