Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

664 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

762 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 łyżeczka

250 mililitrów

40 gramów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 1

Krok 2

W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

To danie to propozycja dla wegetarian, ale jeśli lubisz mięso, dodaj do sosu pierś z kurczaka lub owoce morza.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Mrozowska

    Karolina Mrozowska , 14.09.2018

    Super łatwy przepis, dosc oryginalny, ale niestety w mój smak kompletnie nie trafił.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Toskańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną paprykąTagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką – to oryginalny sposób na makaronową zapiekankę. Klasycznie, przygotowując tego typu potrawy, używa się makaronu typu penne albo fusilli, długi makaron też się jednak doskonale sprawdzi. Ugotuj go al dente i przygotuj sos. W tym celu podsmaż cebulę, czosnek i chili, a potem dodaj do nich dokładnie umyty świeży szpinak. Pamiętaj, że jego liście znacznie zmniejszą swoją objętość podczas duszenia, kiedy zmiękną zmienią także kolor na ciemniejszy i staną się mięsiste. Następnie zalej szpinak sosem przyrządzonym na bazie śmietanki, dopraw wędzoną papryką i gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy wymieszaj go z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zapiecz. Wierzch zapiekanego tagliatelle posyp ulubionym żółtym serem, np. goudą albo tylżyckim. Możesz to zrobić w połowie pieczenia, by ser pozostał ciągnący. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem. Serwuj z sałatką pomidorową albo rukolą z winegretem. Sprawdź, jak proste jest przyrządzanie potraw z naszymi przepisami!