Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką
łatwe
889 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
2 szczypty
1 łyżeczka
250 mililitrów
40 gramów
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak.

Krok 2
W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj.

Krok 3
Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Krok 4
Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
To danie to propozycja dla wegetarian, ale jeśli lubisz mięso, dodaj do sosu pierś z kurczaka lub owoce morza.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką
Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką – to oryginalny sposób na makaronową zapiekankę. Klasycznie, przygotowując tego typu potrawy, używa się makaronu typu penne albo fusilli, długi makaron też się jednak doskonale sprawdzi. Ugotuj go al dente i przygotuj sos. W tym celu podsmaż cebulę, czosnek i chili, a potem dodaj do nich dokładnie umyty świeży szpinak. Pamiętaj, że jego liście znacznie zmniejszą swoją objętość podczas duszenia, kiedy zmiękną zmienią także kolor na ciemniejszy i staną się mięsiste. Następnie zalej szpinak sosem przyrządzonym na bazie śmietanki, dopraw wędzoną papryką i gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy wymieszaj go z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zapiecz. Wierzch zapiekanego tagliatelle posyp ulubionym żółtym serem, np. goudą albo tylżyckim. Możesz to zrobić w połowie pieczenia, by ser pozostał ciągnący. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem. Serwuj z sałatką pomidorową albo rukolą z winegretem. Sprawdź, jak proste jest przyrządzanie potraw z naszymi przepisami!