Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

641 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

755 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 łyżeczka

250 mililitrów

40 gramów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 1

Krok 2

W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

To danie to propozycja dla wegetarian, ale jeśli lubisz mięso, dodaj do sosu pierś z kurczaka lub owoce morza.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Mrozowska

    Karolina Mrozowska, 14.09.2018

    Super łatwy przepis, dosc oryginalny, ale niestety w mój smak kompletnie nie trafił.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną paprykąTagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką – to oryginalny sposób na makaronową zapiekankę. Klasycznie, przygotowując tego typu potrawy, używa się makaronu typu penne albo fusilli, długi makaron też się jednak doskonale sprawdzi. Ugotuj go al dente i przygotuj sos. W tym celu podsmaż cebulę, czosnek i chili, a potem dodaj do nich dokładnie umyty świeży szpinak. Pamiętaj, że jego liście znacznie zmniejszą swoją objętość podczas duszenia, kiedy zmiękną zmienią także kolor na ciemniejszy i staną się mięsiste. Następnie zalej szpinak sosem przyrządzonym na bazie śmietanki, dopraw wędzoną papryką i gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy wymieszaj go z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zapiecz. Wierzch zapiekanego tagliatelle posyp ulubionym żółtym serem, np. goudą albo tylżyckim. Możesz to zrobić w połowie pieczenia, by ser pozostał ciągnący. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem. Serwuj z sałatką pomidorową albo rukolą z winegretem. Sprawdź, jak proste jest przyrządzanie potraw z naszymi przepisami!