
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1.5 szklanki
200 gramów
0.5 szklanki
4 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie opłucz i ugotuj na sypko.
Krok 2
Dodaj natkę pietruszki, curry, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsa i warzyw.
Krok 4
Soczewicę wypłucz i gotuj, aż będzie miękka.
Krok 5
Soczewicę wymieszaj z ryżej. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, polej roztopionym masłem i podgrzewaj chwilę aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 6
Danie przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej