Indyjski ryż z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjski ryż z soczewicą

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1.5 szklanki

200 gramów

0.5 szklanki

4 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dokładnie opłucz i ugotuj na sypko.

Krok 2

Dodaj natkę pietruszki, curry, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsa i warzyw.

Krok 4

Soczewicę wypłucz i gotuj, aż będzie miękka.

Krok 5

Soczewicę wymieszaj z ryżej. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, polej roztopionym masłem i podgrzewaj chwilę aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 6

Danie przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski ryż z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej