
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1.5 szklanki
200 gramów
0.5 szklanki
4 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie opłucz i ugotuj na sypko.
Krok 2
Dodaj natkę pietruszki, curry, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsa i warzyw.
Krok 4
Soczewicę wypłucz i gotuj, aż będzie miękka.
Krok 5
Soczewicę wymieszaj z ryżej. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, polej roztopionym masłem i podgrzewaj chwilę aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 6
Danie przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej