
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1.5 szklanki
200 gramów
0.5 szklanki
4 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie opłucz i ugotuj na sypko.
Krok 2
Dodaj natkę pietruszki, curry, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsa i warzyw.
Krok 4
Soczewicę wypłucz i gotuj, aż będzie miękka.
Krok 5
Soczewicę wymieszaj z ryżej. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, polej roztopionym masłem i podgrzewaj chwilę aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 6
Danie przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej