Soczewica to w kuchni prawdziwy skarb. Wiedzą o tym mieszkańcy Indii i krajów arabskich. Także u nas, od pewnego czasu, rośnie popularność soczewicy jako znakomitego źródła białka, alternatywy dla mięsa. Ale to niejedyna zaleta. Soczewica zawiera mnóstwo korzystnych dla nas składników, a do tego łatwo ją gotować bo nie wymaga, jak inne fasole, moczenia. Z soczewicy przygotujemy sałatkę, zupę, gulasz z warzywami, indyjski dal, pastę do pieczywa. Ziarna soczewicy pieczone na blasze (przez ok. 45 min.) stają się, po dodaniu ziół i przypraw, pyszną chrupką przekąską. Możliwości soczewicy są niemal nieograniczone.

W sklepach znajdziecie przynajmniej 4 jej rodzaje. Oto nasz krótki przewodnik po różnokolorowych soczewicach.

Soczewica brązowa – to chyba najłatwiej dostępny rodzaj soczewicy, o delikatnym choć charakterystycznym smaku. Gotowanie zajmuje ok. 30 min. Czas gotowania soczewicy warto sprawdzać na bieżąco ponieważ może być różny w zależności od czasu przechowywania.

Soczewica zielona – lekko zielona lub zielono-brązowa, z delikatnym połyskiem, gotuje się najdłużej, ok. 45 min., ale nie rozgotowuje się tak łatwo jak pozostałe rodzaje. Doskonale nadają się do sałatek i dań towarzyszących do obiadu. We Francji szczególnie popularna jest soczewica Le Puy (od nazwy miasteczka we Puy), o lekko pieprzowym smaku.

Soczewica czerwona – a właściwie intensywnie pomarańczowa, chociaż pojawia się także w kolorze ciemnożółtym i prawie czerwonym, jest lekko słodka i orzechowa w smaku, czas gotowania tego rodzaju soczewicy to ok. 20 minut. Za długie gotowanie zamienia ją w krem, ale w niektórych potrawach jak na przykład hinduski dal to tylko zaleta. Dobrze nadają się także do zagęszczania dań np. zup czy gulaszy.

Soczewica czarna – ma stosunkowo małe ziarna I często pojawia się w przepisach na dania z kuchni indyjskiej.

Jeżeli planujemy dłuższe przechowywanie soczewicy warto zapakować ją szczelnie w pojemnik lub plastykową torebkę.

Soczewica ma wiele cennych składników odżywczych, które nadają jej wyjątkowy charakter. Przede wszystkim jest znakomitym źródłem białka i dlatego może zastępować mięso w codziennej diecie. Zawiera także kwas foliowy w ilościach wyższych niż inne produkty pochodzenia roślinnego. Soczewica nie zawiera tłuszczów, a pełno w niej błonnika, który wspiera obniżanie poziomu złego cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca i układu krążenia. Soczewica zawiera także żelazo. Aby lepiej przyswajać żelazo zawarte w soczewicy warto spożywać ją w towarzystwie cytrusów, brokułów, kalafiora lub papryki czyli warzyw i owoców zawierających witaminę C.

Same zalety, prawda?

A teraz kilka słów o gotowaniu soczewicy. Soczewicy trzeba trochę pilnować bo może się rozgotować. Poszczególne rodzaje mają różny czas gotowania.

Kilka prostych porad jak ugotować idealną soczewicę:

✓ Wypłucz soczewicę przed gotowaniem.

✓ Gotuj soczewicę w wodzie lub bulionie, w proporcjach objętości (np. szklanka) 1 (soczewica):1,5 (płyn)

✓ Do gotowania dodaj zioła np. liść laurowy, pieprz w ziarnach, rozmaryn lub inne oraz czosnek lub cebulę.

✓ Zagotuj wodę lub bulion I dodaj soczewicę. Ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj przez 2-3 minuty, zmniejsz ogień I gotuj dalej do miękkości. Zielona i brązowa soczewica gotują się mniej więcej 45 min. a czerwona ok. 20 minut.

✓ W trakcie gotowania próbuj czy soczewica nie jest zbyt miękka. Jeżeli planujesz wykorzystanie jej do sałatki powinna być chrupka i jędrna. Jeżeli stanowi podstawę zupy krem czy innej potrawy typu puree, gotuj do rozgotowania.

✓ Dodaj sól do soczewicy pod koniec gotowania.

✓ Delikatny smak soczewicy dobrze komponuje się z orientalnymi przyprawami takimi jak mieszanka garam masala, kumin, kolendra, kardamon czy imbir.

Potrawka z soczewicy po indyjsku

Czas: 60 minut

Dla 4 osób

Składniki

soczewica zielona - 0.5 szklanek

soczewica czerwona - 0.5 szklanek

ziarna kuminu - 0.5 łyżeczek

ziarna gorczycy - 0.5 łyżeczek

zielony groszek - 0.2 szklanek

marchew - 3 sztuki

liście szpinaku - 1 szklanka

czosnek ząbek - 1 sztuka

zielona papryczka chilli - 2 sztuki

pomidor - 1 sztuka

cebula - 1 sztuka

imbir

kurkuma

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr i kurkumy. Jak będzie miękka odcedź ją. W innym garnku ugotuj groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Upraż gorczycę i kmin rzymski na patelni, dodaj 1 łyżkę oliwy. Posiekaj szpinak. Posiekaj: cebulę, czosnek, chili i imbir. Dodaj do gorczycy. Podsmaż chwilę i dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Smaż przez dwie minuty, po czym dodaj soczewicę, groszek, marchew i szpinak. Gotuj przez 5 minut, aby składniki zmiękły i się dobrze połączyły. Podawaj samodzielnie lub do mięs.