Jak ugotować ciecierzycę, aby była miękka, a jednocześnie nierozgotowana? Przeczytaj nasz poradnik i przygotuj smaczne potrawy z nią w roli głównej.
Jak ugotować ciecierzycę?
Zastosuj te kroki, a będzie to prostsze niż kiedykolwiek.
- Namocz ziarna: przesyp je do dużej miski lub garnka i zalej zimną wodą (jej poziom powinien być wyższy o kilka centymetrów).
- Odstaw cieciorkę: powinno to trwać co najmniej 8 godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu ziarna zmiękną i łatwiej będzie je ugotować.
- Odcedź ciecierzycę: następnie przepłucz i umieść w garnku ze świeżą wodą.
- Dopraw wodę: kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej kostkę bulionu warzywnego.
- Gotuj ciecierzycę: zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1,5 godz. lub do momentu, aż będzie miękka.
Wiesz już, jak ugotować ciecierzycę. Dal z ciecierzycą, czerwoną soczewicą w bulionie warzywnym czy aromatyczna zupa harira to tylko niektóre ze znakomitych dań, do których ją wykorzystasz. Sprawdź naszą bazę przepisów i wybierz swoje ulubione potrawy z cieciorką. Z dań na zimno może Cię zainteresować sałatka z bulgurem i hummusem, gdzie zamiast ciecierzycy z puszki możesz użyć własnoręcznie ugotowaną.
Warto natomiast pamiętać, że falafele robi się z ciecierzycy surowej ale namoczonej, - wypróbuj przepis na warzywny burger z falafelem.
Komentarze (0)