Warzywny burger z falafelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny burger z falafelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

120 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz cieciorkę w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Możesz też od razu użyć odsączonej cieciorki z puszki.

Krok 2

Włóż namoczoną cieciorkę, cebulę, tosty, pietruszkę, proszek do pieczenia, mąkę i czosnek do miksera i dodaj drobno posiekaną kolendrę, kminek, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko.

Krok 3

Uformuj ciasto na falafel i usmaż na patelni.

Krok 4

Pokrój na plasterki bakłażana, posól i usmaż na patelni.

Krok 5

Zmieszaj majonez Hellmann's z pastą Harissa. Posmaruj pitę majonezem z pastą, ułóż falafel, plasterki bakłażana, pomidory i majonez.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Barbara Smoleńska

    Barbara Smoleńska , 22.11.2016

    1OO lat 1OO lat i Wszystkiego Najcudowniejszego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny burger z falafelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny burger z falafelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny burger z falafelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny burger z falafelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny burger z falafelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny burger z falafelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny burger z falafelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej