
Składniki
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz cieciorkę w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Możesz też od razu użyć odsączonej cieciorki z puszki.
Krok 2
Włóż namoczoną cieciorkę, cebulę, tosty, pietruszkę, proszek do pieczenia, mąkę i czosnek do miksera i dodaj drobno posiekaną kolendrę, kminek, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko.
Krok 3
Uformuj ciasto na falafel i usmaż na patelni.
Krok 4
Pokrój na plasterki bakłażana, posól i usmaż na patelni.
Krok 5
Zmieszaj majonez Hellmann's z pastą Harissa. Posmaruj pitę majonezem z pastą, ułóż falafel, plasterki bakłażana, pomidory i majonez.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny burger z falafelem
Namocz cieciorkę w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Możesz też od razu użyć odsączonej cieciorki z puszki.