spagetti carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

spagetti carbonara

Autor: furtak

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

1 szczypta

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

0.25 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

garnek: ugotować makaron spagetti patelnia: boczek pokroić w kostkę/małe paski, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem do czasu wysmażenia boczku (ale nie na skwarki)

Krok 2

do boczku i cebuli dodać mascarpone oraz czosnek (4 ząbki), gotować na małym ogniu pod przykryciem

Krok 3

żółtka z jajek wymieszać ze śmietaną, dodać szczypiorek oraz gałkę muszkatałową

Krok 4

patelnię zdjąć z palnika żeby masa przestygła (aby żółtka się nie ścieły od razu po dodaniu); następnie dodać mieszankę żółtek i śmietanki

Krok 5

położyć z powrotem na gaz (zwiększyć płomień) oraz cały czas mieszać aż sos zgęstnieje; w międzyczasie osolić oraz popieprzyć (odpowiednio dużo biorąc pod uwagę makaron); sos powinien być bardzo gęsty ale należy uważać żeby się żółtko nie ścieło

Krok 6

do sosu dodajemy ugotowany makaron spagetti (makaron nie może być gorący) a nastepnie wszystko razem wymieszać i gotować aż potrawa osiągnie właściwą temperaturę i konsystencję

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki makaron chiński
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej