
Składniki
1 sztuka
20 dekagramów
1 szczypta
1 opakowanie
4 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 opakowanie
0.25 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
garnek: ugotować makaron spagetti patelnia: boczek pokroić w kostkę/małe paski, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem do czasu wysmażenia boczku (ale nie na skwarki)
Krok 2
do boczku i cebuli dodać mascarpone oraz czosnek (4 ząbki), gotować na małym ogniu pod przykryciem
Krok 3
żółtka z jajek wymieszać ze śmietaną, dodać szczypiorek oraz gałkę muszkatałową
Krok 4
patelnię zdjąć z palnika żeby masa przestygła (aby żółtka się nie ścieły od razu po dodaniu); następnie dodać mieszankę żółtek i śmietanki
Krok 5
położyć z powrotem na gaz (zwiększyć płomień) oraz cały czas mieszać aż sos zgęstnieje; w międzyczasie osolić oraz popieprzyć (odpowiednio dużo biorąc pod uwagę makaron); sos powinien być bardzo gęsty ale należy uważać żeby się żółtko nie ścieło
Krok 6
do sosu dodajemy ugotowany makaron spagetti (makaron nie może być gorący) a nastepnie wszystko razem wymieszać i gotować aż potrawa osiągnie właściwą temperaturę i konsystencję
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej