spagetti carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

spagetti carbonara

Autor: furtak

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 dekagramów

1 szczypta

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

0.25 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

garnek: ugotować makaron spagetti patelnia: boczek pokroić w kostkę/małe paski, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem do czasu wysmażenia boczku (ale nie na skwarki)

Krok 2

do boczku i cebuli dodać mascarpone oraz czosnek (4 ząbki), gotować na małym ogniu pod przykryciem

Krok 3

żółtka z jajek wymieszać ze śmietaną, dodać szczypiorek oraz gałkę muszkatałową

Krok 4

patelnię zdjąć z palnika żeby masa przestygła (aby żółtka się nie ścieły od razu po dodaniu); następnie dodać mieszankę żółtek i śmietanki

Krok 5

położyć z powrotem na gaz (zwiększyć płomień) oraz cały czas mieszać aż sos zgęstnieje; w międzyczasie osolić oraz popieprzyć (odpowiednio dużo biorąc pod uwagę makaron); sos powinien być bardzo gęsty ale należy uważać żeby się żółtko nie ścieło

Krok 6

do sosu dodajemy ugotowany makaron spagetti (makaron nie może być gorący) a nastepnie wszystko razem wymieszać i gotować aż potrawa osiągnie właściwą temperaturę i konsystencję

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej