spagetti carbonara

Autor: furtak furtak

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

0.25 litra

4 sztuki

1 szczypta

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

garnek: ugotować makaron spagetti patelnia: boczek pokroić w kostkę/małe paski, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć razem do czasu wysmażenia boczku (ale nie na skwarki)

Krok 2

do boczku i cebuli dodać mascarpone oraz czosnek (4 ząbki), gotować na małym ogniu pod przykryciem

Krok 3

żółtka z jajek wymieszać ze śmietaną, dodać szczypiorek oraz gałkę muszkatałową

Krok 4

patelnię zdjąć z palnika żeby masa przestygła (aby żółtka się nie ścieły od razu po dodaniu); następnie dodać mieszankę żółtek i śmietanki

Krok 5

położyć z powrotem na gaz (zwiększyć płomień) oraz cały czas mieszać aż sos zgęstnieje; w międzyczasie osolić oraz popieprzyć (odpowiednio dużo biorąc pod uwagę makaron); sos powinien być bardzo gęsty ale należy uważać żeby się żółtko nie ścieło

Krok 6

do sosu dodajemy ugotowany makaron spagetti (makaron nie może być gorący) a nastepnie wszystko razem wymieszać i gotować aż potrawa osiągnie właściwą temperaturę i konsystencję

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • spagetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej