Sałatka z rukolą, granatem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą, granatem i ricottą

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

7

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na talerzu rozłozyc rukolę. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Ricottę pokroić w większa kostkę. Pestki z granatu wydrążyć.

Krok 2

Na rukoli ułozyć pomidorki, ricottę i posypać pestkami granatu.

Krok 3

Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać łyżeczkę miodu i dokładnie rozmieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę i natychmiast podawać.

9

Opinie o przepisie

  • Ewa Rostkowska

    Ewa Rostkowska , 15.05.2016

    Polecam. Pyszna. Ja robię jeszcze drugą wersję z mango i kiełkami zamiast pomidorów. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Maciejczyk

    Kinga Maciejczyk , 15.05.2016

    Zrobie i ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Ostrowska

    Monika Ostrowska , 15.05.2016

    Wygląda pysznie, robię!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Babiak

    Justyna Babiak , 14.05.2016

    Nie lubię rukoli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Fot

    Gosia Fot , 14.05.2016

    Mozna zamiast ganata pestki dyni tez pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Bonisławska

    Magda Bonisławska , 14.05.2016

    Dziś u mnie króluje i juz prawie jej nie ma :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Maciejewska

    Monika Maciejewska , 03.05.2016

    Co to za ricotta, którą da sie pokroić w kostkę?.... Mai visto....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mila Wu

    Mila Wu , 03.05.2016

    Adrianna Wika ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Cieslak-Stania

    Wioletta Cieslak-Stania , 02.05.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą, granatem i ricottąSałatka z rukolą, granatem i ricottą

Połączenie rukoli ze słodyczą granatu i kremowym serem ricotta to propozycja na orzeźwiającą sałatkę, która sprawdzi się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie i jako lunch w pracy. Jej zaletą są nie tylko walory smakowe, ale także to, że można ją dość szybko przygotować. Sałatkę z rukolą, granatem i ricottą możesz potraktować jako dodatek do obiadu albo serwować ją w formie samodzielnego posiłku. Wtedy wystarczy podać do niej kawałek chleba, bagietkę lub francuskie wytrawne paluszki. Danie będzie się również dobrze komponowało z deską serów, winogronami, oliwkami i oliwą smakową – np. czosnkową lub z chili. Sałatka jest delikatna, dlatego można zestawić ją z bardziej wyrazistymi dodatkami. Podczas jej przyrządzania warto pamiętać, aby nie mieszać ze sobą składników, tylko układać je po kolei warstwami – wtedy potrawa ładniej się prezentuje. Najlepiej wygląda już podzielona na porcje na talerzach lub w przezroczystej salaterce. Jeśli ten przepis wzmaga Twój apetyt na owocowo-warzywne kompozycje, koniecznie go wypróbuj!