
Składniki
1 opakowanie
6 sztuk
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu rozłozyc rukolę. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Ricottę pokroić w większa kostkę. Pestki z granatu wydrążyć.
Krok 2
Na rukoli ułozyć pomidorki, ricottę i posypać pestkami granatu.
Krok 3
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać łyżeczkę miodu i dokładnie rozmieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę i natychmiast podawać.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą, granatem i ricottą
Połączenie rukoli ze słodyczą granatu i kremowym serem ricotta to propozycja na orzeźwiającą sałatkę, która sprawdzi się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie i jako lunch w pracy. Jej zaletą są nie tylko walory smakowe, ale także to, że można ją dość szybko przygotować. Sałatkę z rukolą, granatem i ricottą możesz potraktować jako dodatek do obiadu albo serwować ją w formie samodzielnego posiłku. Wtedy wystarczy podać do niej kawałek chleba, bagietkę lub francuskie wytrawne paluszki. Danie będzie się również dobrze komponowało z deską serów, winogronami, oliwkami i oliwą smakową – np. czosnkową lub z chili. Sałatka jest delikatna, dlatego można zestawić ją z bardziej wyrazistymi dodatkami. Podczas jej przyrządzania warto pamiętać, aby nie mieszać ze sobą składników, tylko układać je po kolei warstwami – wtedy potrawa ładniej się prezentuje. Najlepiej wygląda już podzielona na porcje na talerzach lub w przezroczystej salaterce. Jeśli ten przepis wzmaga Twój apetyt na owocowo-warzywne kompozycje, koniecznie go wypróbuj!