Sałatka z rukolą, granatem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą, granatem i ricottą

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

7

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na talerzu rozłozyc rukolę. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Ricottę pokroić w większa kostkę. Pestki z granatu wydrążyć.

Krok 2

Na rukoli ułozyć pomidorki, ricottę i posypać pestkami granatu.

Krok 3

Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać łyżeczkę miodu i dokładnie rozmieszać. Przygotowanym sosem polać sałatkę i natychmiast podawać.

9

Opinie o przepisie

  • Ewa Rostkowska

    Ewa Rostkowska , 15.05.2016

    Polecam. Pyszna. Ja robię jeszcze drugą wersję z mango i kiełkami zamiast pomidorów. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Maciejczyk

    Kinga Maciejczyk , 15.05.2016

    Zrobie i ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Ostrowska

    Monika Ostrowska , 15.05.2016

    Wygląda pysznie, robię!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Babiak

    Justyna Babiak , 14.05.2016

    Nie lubię rukoli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Fot

    Gosia Fot , 14.05.2016

    Mozna zamiast ganata pestki dyni tez pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Bonisławska

    Magda Bonisławska , 14.05.2016

    Dziś u mnie króluje i juz prawie jej nie ma :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Maciejewska

    Monika Maciejewska , 03.05.2016

    Co to za ricotta, którą da sie pokroić w kostkę?.... Mai visto....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mila Wu

    Mila Wu , 03.05.2016

    Adrianna Wika ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Cieslak-Stania

    Wioletta Cieslak-Stania , 02.05.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą, granatem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą, granatem i ricottąSałatka z rukolą, granatem i ricottą

Połączenie rukoli ze słodyczą granatu i kremowym serem ricotta to propozycja na orzeźwiającą sałatkę, która sprawdzi się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie i jako lunch w pracy. Jej zaletą są nie tylko walory smakowe, ale także to, że można ją dość szybko przygotować. Sałatkę z rukolą, granatem i ricottą możesz potraktować jako dodatek do obiadu albo serwować ją w formie samodzielnego posiłku. Wtedy wystarczy podać do niej kawałek chleba, bagietkę lub francuskie wytrawne paluszki. Danie będzie się również dobrze komponowało z deską serów, winogronami, oliwkami i oliwą smakową – np. czosnkową lub z chili. Sałatka jest delikatna, dlatego można zestawić ją z bardziej wyrazistymi dodatkami. Podczas jej przyrządzania warto pamiętać, aby nie mieszać ze sobą składników, tylko układać je po kolei warstwami – wtedy potrawa ładniej się prezentuje. Najlepiej wygląda już podzielona na porcje na talerzach lub w przezroczystej salaterce. Jeśli ten przepis wzmaga Twój apetyt na owocowo-warzywne kompozycje, koniecznie go wypróbuj!