Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek
łatwe
833 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 pęczek
100 gramów
150 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cały czosnek zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 15 minut. Po tym czasie główkę czosnku wyjmij, ostudź z łupin, wyłuskaj ząbki czosnku. Rozsmaruj je na pastę.
Krok 4
Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, bazylię drobno posiekaj, oliwki pokrój w plastry, pokrusz ser feta. Wszystkie składniki pomieszaj w odpowiedniej misce, łącząc je z sosem sałatkowym. Sałatkę podawaj na talerzu, z pokruszona fetą na wierzchu.
Krok 3
W misce przygotuj sos sałatkowy Knorr. W tym celu pomieszaj roztarty czosnek z oliwą, 3 łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta, a następnie przelej olejem z suszonych pomidorów i odstaw do ostygnięcia.

Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki rukoli, świeżych pomidorów koktajlowych czy orzechów.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek
Makaron stanowi doskonałą bazę wielu wegetariańskich dań – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Na zimno bardzo dobrze sprawdza się jako podstawa wszelkich sałatek. Wypróbuj np. makaronową z pomidorów i oliwek. Jej przygotowanie rozpocznij od upieczenia czosnku do sosu. Dzięki temu zabiegowi jego ząbki zyskają delikatnie słodki smak i stracą ostry zapach. Makaron ugotuj al dente – do sałatek najlepiej pasują makarony grubsze, typu fusilli, penne lub farfalle. Po odcedzeniu polej wybrany rodzaj niewielką ilością oliwy, w której marynowały się suszone pomidory. Dzięki niej nie będzie się sklejał i nabierze dodatkowego posmaku. Dodaj do sałatki pozostałe składniki, ich dobór możesz też lekko modyfikować. Zamiast oliwek sprawdzą się na przykład równie wyraziste w smaku kapary. Nadasz sałatce żywszych kolorów, dekorując ją roszponką albo rukolą. Do makaronu świetnie pasują też pomidorki koktajlowe i prażone orzechy, np. włoskie. Smak sosu podkreśl świeżymi ziołami. Podawaj z warzywnym zielonym koktajlem. Wypróbuj ten sposób na pyszny wegetariański obiad przy najbliższej okazji.