Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

200 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

692 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

1 pęczek

100 gramów

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cały czosnek zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 15 minut. Po tym czasie główkę czosnku wyjmij, ostudź z łupin, wyłuskaj ząbki czosnku. Rozsmaruj je na pastę.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta, a następnie przelej olejem z suszonych pomidorów i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

W misce przygotuj sos sałatkowy Knorr. W tym celu pomieszaj roztarty czosnek z oliwą, 3 łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, bazylię drobno posiekaj, oliwki pokrój w plastry, pokrusz ser feta. Wszystkie składniki pomieszaj w odpowiedniej misce, łącząc je z sosem sałatkowym. Sałatkę podawaj na talerzu, z pokruszona fetą na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki rukoli, świeżych pomidorów koktajlowych czy orzechów.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwekSałatka makaronowa z pomidorów i oliwek

Makaron stanowi doskonałą bazę wielu wegetariańskich dań – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Na zimno bardzo dobrze sprawdza się jako podstawa wszelkich sałatek. Wypróbuj np. makaronową z pomidorów i oliwek. Jej przygotowanie rozpocznij od upieczenia czosnku do sosu. Dzięki temu zabiegowi jego ząbki zyskają delikatnie słodki smak i stracą ostry zapach. Makaron ugotuj al dente – do sałatek najlepiej pasują makarony grubsze, typu fusilli, penne lub farfalle. Po odcedzeniu polej wybrany rodzaj niewielką ilością oliwy, w której marynowały się suszone pomidory. Dzięki niej nie będzie się sklejał i nabierze dodatkowego posmaku. Dodaj do sałatki pozostałe składniki, ich dobór możesz też lekko modyfikować. Zamiast oliwek sprawdzą się na przykład równie wyraziste w smaku kapary. Nadasz sałatce żywszych kolorów, dekorując ją roszponką albo rukolą. Do makaronu świetnie pasują też pomidorki koktajlowe i prażone orzechy, np. włoskie. Smak sosu podkreśl świeżymi ziołami. Podawaj z warzywnym zielonym koktajlem. Wypróbuj ten sposób na pyszny wegetariański obiad przy najbliższej okazji.