Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 pęczek

100 gramów

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cały czosnek zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 15 minut. Po tym czasie główkę czosnku wyjmij, ostudź z łupin, wyłuskaj ząbki czosnku. Rozsmaruj je na pastę.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta, a następnie przelej olejem z suszonych pomidorów i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

W misce przygotuj sos sałatkowy Knorr. W tym celu pomieszaj roztarty czosnek z oliwą, 3 łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, bazylię drobno posiekaj, oliwki pokrój w plastry, pokrusz ser feta. Wszystkie składniki pomieszaj w odpowiedniej misce, łącząc je z sosem sałatkowym. Sałatkę podawaj na talerzu, z pokruszona fetą na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki rukoli, świeżych pomidorów koktajlowych czy orzechów.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwekSałatka makaronowa z pomidorów i oliwek

Makaron stanowi doskonałą bazę wielu wegetariańskich dań – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Na zimno bardzo dobrze sprawdza się jako podstawa wszelkich sałatek. Wypróbuj np. makaronową z pomidorów i oliwek. Jej przygotowanie rozpocznij od upieczenia czosnku do sosu. Dzięki temu zabiegowi jego ząbki zyskają delikatnie słodki smak i stracą ostry zapach. Makaron ugotuj al dente – do sałatek najlepiej pasują makarony grubsze, typu fusilli, penne lub farfalle. Po odcedzeniu polej wybrany rodzaj niewielką ilością oliwy, w której marynowały się suszone pomidory. Dzięki niej nie będzie się sklejał i nabierze dodatkowego posmaku. Dodaj do sałatki pozostałe składniki, ich dobór możesz też lekko modyfikować. Zamiast oliwek sprawdzą się na przykład równie wyraziste w smaku kapary. Nadasz sałatce żywszych kolorów, dekorując ją roszponką albo rukolą. Do makaronu świetnie pasują też pomidorki koktajlowe i prażone orzechy, np. włoskie. Smak sosu podkreśl świeżymi ziołami. Podawaj z warzywnym zielonym koktajlem. Wypróbuj ten sposób na pyszny wegetariański obiad przy najbliższej okazji.