Co zrobić z zielonych pomidorów koktajlowych?

Jeśli macie zielone pomidory koktajlowe, ale nie macie pojęcia co można z nich zrobić? W artykule tym zebraliśmy garść inspiracji z użyciem tych warzyw. Kiszone, w sałatce, a może marynowane? Przekonajcie się sami, jaki potencjał skrywają te pomidorki. Zapraszamy!

Co zrobić z zielonymi pomidorami – kiszenie to doskonały sposób na przetworzenie tych warzyw

Chcąc zachować zielone pomidory na dłużej, dobrą metodą jest zrobienie przetworów z tych warzyw! To naprawdę bardzo proste, a cały proces przypomina kiszenie ogórków. Co zrobić z zielonych pomidorów? Rozpocznijmy przygotowanie kiszonki od włożenia do słoików po kolei: zielonych pomidorów, koperku, chrzanu oraz dodania wody. Zamykamy szczelnie przetwory i odstawiamy, na czas, kiedy będzie zachodził proces kiszenia. Ta metoda pozwoli uniknąć wyrzucania warzyw, jeśli mamy ich dużo. Zielonych pomidorów nie należy spożywać na surowo, ponieważ surowe zielone pomidory zawierają tomatyny i alkaoid, które są szkodliwe. Dlatego też zielone pomidory możemy spożywać tylko po ich przetworzeniu. Możemy je poddać kiszeniu, gotowaniu czy smażeniu. Polecamy zakisić te warzywa. Kiszone zielone pomidory mają bardzo ciekawy smak. Przetwory z tych warzyw to doskonały koncept na dodatek do obiadu zimą. Naprawdę warto!

Co zrobić z zielonych pomidorów koktajlowych. Można zrobić z nich sałatkę

Polecamy niezawodny przepis, który pozwoli cieszyć się zielonymi pomidorami o każdej porze dnia i roku. Czy wiecie, o jakim przepisie jest mowa? Jeżeli zastanawiacie się, co zrobić z zielonych pomidorów na zimę, to koniecznie wypróbujcie sałatki z tych warzyw. Jedną z nich możemy przygotować z octu, zielonych pomidorów, cebuli, papryki, marynaty (ocet + woda) oraz przypraw. Brzmi dobrze? Zapewniamy, że jeszcze lepiej smakuje! Można szybko ją przygotować i zaserwować w każdej chwili jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

Zielone pomidory na śniadanie

Dla zwolenników nietypowych śniadań, mamy propozycję w postaci jajecznicy z zielonymi pomidorami. Przepis ten jest niezwykle prosty oraz smaczny! Jajecznicę można przygotować również z czerwonymi pomidorami. Polecamy jednak zielone. Mają inny smak! Co zrobić z zielonych pomidorów? Zaczynamy od pokrojenia warzyw na mniejsze kawałki. Osoby, które lubią cebulę, z powodzeniem mogą posiekać ją w kostki. Na patelni należy rozgrzać masło i wrzucić na nią przygotowane warzywa. Następnie rozbijamy jajka, dodajemy ulubione przyprawy i smażymy całość, aż jajka się zetną. Gotowe!

Konfitura z zielonych pomidorów

Co można zrobić z zielonych pomidorów koktajlowych? Polecamy przygotowanie wyjątkowo smacznej konfitury. Nigdy nie spotkaliście się z takim przetworem? Najwyższy czas, by spróbować tego smaku.

  1. Zaczynamy od umycia kilograma pomidorów, następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do dużego garnka. Kolejnym krokiem jest zblendowanie pomidorów na gładką masę, do której dodajemy sok oraz startą skórkę z jednej cytryny.
  2. Masę z pomidorków przelewamy do płaskiego naczynia, może być to patelnia, a następnie gotujemy przez 15 minut.
  3. Po upływie 15 minut dodajemy 400 gramów cukru białego i ponownie gotujemy przez kolejne 25 minut. Gdy konfitura uzyska odpowiednią konsystencję, należy rozlać ją do niewielkich słoiczków.
  4. Gotowe! Jeżeli ktoś spyta Was, co można zrobić z zielonych pomidorów koktajlowych, to koniecznie polećcie ten przepis.

Nasze przepisy

Co zrobić z zielonych pomidorów? Prezentujemy gotowe przepisy z tymi warzywami. Dla fanów zup przygotowaliśmy coś specjalnego. Co zrobić z zielonych pomidorów koktajlowych? Dodajcie je do zielonej zupy warzywnej. Z tego przepisu powstanie 8 porcji, dlatego z powodzeniem wystarczy na obiad dla całej rodziny.

Co powiecie na aromatyczny bogracz z kurczakiem? Pamiętajcie, aby dodać do niego zielone pomidory, dzięki czemu powstanie znakomity wywar!