Dorodne pomidory zachwycają kolorem na sklepowych półkach i straganach. Trudno się nie skusić! Zresztą nie ma takiej potrzeby – są pyszne i sprawdzają się w najróżniejszych daniach. Jednak jak przechowywać pomidory w domu, gdy już wrócimy z zakupów? Jest to temat dużo bardziej kontrowersyjny, niż mogłoby się wydawać. Czy pomidory można przechowywać w lodówce, czy lepiej postawić na temperaturę pokojową? Zostań pomidorowym ekspertem, dzięki naszym wskazówek na przechowywanie pomidorów!
Jak przechowywać pomidory? To zależy…
Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak przechowywać pomidory w domu, i sprawę traktować zero-jedynkowo. Wiele zależy między innymi od tego, na jakim etapie rozwoju są same pomidory. Inaczej przechowuje się w pełni rozwinięte produkty, inaczej egzemplarze jeszcze nie do końca dojrzałe.
Ważne są też warunki, które aktualnie panują w naszych kuchniach (pora roku nie jest bez znaczenia) oraz czas upływający od momentu zakupu do chwili kulinarnego wykorzystania pomidorów.
Gdzie przechowywać pomidory?
By ułatwić rozwiązanie problemu związanego z przechowywaniem tych powszechnie lubianych owoców (tak, pomidory oficjalnie wcale nie zaliczają się do warzyw!), postanowiliśmy omówić najpopularniejsze sytuacje, które zdarzają się w kuchniach. Liczne badania wykazały, że pomidory dobrze znoszą temperatury od 7 do 10°C. Zatem gdzie najlepiej je przechowywać?
- Pomidory na kuchennym blacie: nie ma potrzeby chowania ich do lodówki, jeśli nasze pomidorowe zapasy nie są zbyt duże i zamierzamy szybko je zużyć. To również wystarczające rozwiązanie, gdy w kuchni panuje temperatura pokojowa. Należy jednak przechowywać pomidory z daleka od gorących miejsc, np. kuchenki czy piekarnika.
- Pomidory w lodówce: wiele osób twierdzi, że niska temperatura negatywnie wpływa na smak i konsystencję pomidorów. To nie do końca prawda. Warunkiem zachowania przez pomidory swoich najcenniejszych cech jest zaopatrywanie się wyłącznie w dojrzałe egzemplarze. Będą mogły spędzić w lodówce 3-4 dni. W letnie upały przechowywanie pomidorów w ten sposób jest wręcz wskazane. To również ochrona przed owadami, w tym bardzo uciążliwymi muszkami owocówkami. Bezdyskusyjnie do lodówki należy wkładać przekrojone pomidory.
Ogólne zasady przechowywania pomidorów:
Nie usuwajmy szypułki – dzięki niej dłużej zachowają świeżość. Niezależnie od wybranego sposobu przechowywania pomidorów, należy unikać wkładania tych owoców do plastikowych torebek.
Jak przechowywać zielone pomidory, żeby dojrzały?
Czasem kupujemy zielone pomidory, żeby nie musieć wyruszać na zakupy zbyt często. Czasem hodujemy je samodzielnie i zdarza się, że przedwcześnie spadną z krzaka. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak przechowywać zielone pomidory, aby dojrzały w domowych warunkach?
- Gdy możemy dłużej poczekać z jedzeniem, ułóżmy je na kuchennym parapecie.
- Przyspieszyć dojrzewanie zielonych pomidorów można poprzez umieszczenie ich w kartonowym pudełku, wyłożonym czystym papierem. Powinny być ułożone swobodnie i nie stykać się.
- Szybkie dojrzewanie pomidorów zapewni nam również schowanie ich w papierowej torebce w towarzystwie jabłka.
Witajcie, pomidory!
Koktajlowe, malinowe, daktylowe… Jest w czym wybierać! Dzień zacznij od jajecznicy z pomidorami – od razu chętniej wychodzi się z łóżka. Masz ochotę na bardziej szykowną kompozycję? Postaw na jajka na pomidorach z oliwkami zapiekane w ozdobnych miseczkach. Wystarczy wiedzieć, jak przechowywać pomidory w domu, by móc cieszyć się tym pysznym i świeżym śniadaniem! Wegetariańskie pomidory faszerowane orientalnym kaszotto z ogórkową raittą to pomysł na barwny i jarski obiad. Aromatyczna fasolka w pomidorach jest z kolei uniwersalnym dodatkiem do warzywnych i mięsnych dań. Gdy mowa o pomidorach, nie można pominąć włoskich receptur, więc przygotuj ravioli w pomidorach – potrawę dziecinnie prostą, ale wyjątkowo efektowną!
Komentarze (0)