Przepisy na jajecznice - pomysły: smaczne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jajecznice

37 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (37)

Jajecznica z brokułami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubisz urozmaicać przepisy na popularne dania? Spróbuj jajecznicy z brokułami. To śniadanie mistr...
Jajecznica z łososiem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pokrój łososia w kostkę.
Jajecznica z serem feta
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica to jedno z najbardziej znanych dań śniadaniowych. Swoją popularność zawdzięcza nie tyl...
Meksykańska jajecznica
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
W zaledwie 15 minut przygotujesz śniadanie, które pozytywnie nastroi Cię na resztę dnia! Meksykań...
Jajecznica z pomidorami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jajecznica jest symbolem kuchni studenckiej i mało wyszukanej. Kojarzona jest z osobami, które ni...
Jajka po turecku
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia...
Jajecznica z cukinią
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica pasterska
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica z krewetkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica firmowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica firmowa II
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica z orzechami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica z boczkiem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica po wiejsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica z cebulką
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jajecznica z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - JajeczniceJajecznice

Prostota w kuchni jest ogromną zaletą, zwłaszcza rano, gdy często brak czasu nie pozwala na przyrządzanie pracochłonnych i wymyślnych potraw. To między innymi dlatego jajecznica od lat jest jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych na śniadanie. W swojej podstawowej wersji składa się jedynie z trzech składników: tłuszczu do smażenia, jajek oraz przypraw. Najczęściej używa się jaj kurzych, ale wykorzystać możesz również kacze, przepiórcze czy nawet strusie. Przygotowanie jajecznicy zamyka się w zaledwie kilku czynnościach. Po pierwsze należy rozbić jaja, lecz nie bezpośrednio na patelnię, a w osobnym naczyniu, dzięki czemu od razu sprawdzisz, czy są one świeże. Następnie smaży się je na tłuszczu, doprawia i podaje bezpośrednio po przygotowaniu. Niektórzy preferują jajecznicę w formie bardziej płynnej, inni wolą jajka mocno wysmażone, sposób przyrządzenia zależy już od kwestii gustu. Jajecznicę możesz rozsmarować na pieczywie albo serwować na talerzykach w towarzystwie bułek czy kromek chleba, serów, wędlin oraz sezonowych warzyw. Doskonałym pomysłem jest także urozmaicenie smaku klasycznej jajecznicy za pomocą różnych dodatków. Do standardowych należą szczypiorek, różne rodzaje kiełbasy, podsmażone pieczarki, starty ser żółty, świeże ogórki oraz pomidory bez skórki. Jeśli chcesz, aby twoja wersja jajecznicy była wykwintna, zdecyduj się na bardziej wyszukane dodatki. Niekoniecznie muszą być to trufle czy kawior, choć i takie warianty nie tylko są możliwe, ale również wybornie smakują. Wystarczy jednak, jeśli wykorzystasz produkty sezonowe, takie jak np. cukinia, pomidory, kurki. Gdy chcesz przyrządzić coś naprawdę oryginalnego, zdecyduj się na strapatsatę, czyli grecką jajecznicę z dodatkiem fety i pomidorów. Przekonaj się, że jajecznicę da się przygotować na wiele sposobów: z brokułami, łososiem, cebulą, czosnkiem niedźwiedzim, słoniną lub kozim serem. Spróbuj przyrządzić jajecznicę według jednego z naszych przepisów i wybierz do niej swój ulubiony dodatek. Smacznego!