Przepisy na Jajecznice
37 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Jajecznice
Prostota w kuchni jest ogromną zaletą, zwłaszcza rano, gdy często brak czasu nie pozwala na przyrządzanie pracochłonnych i wymyślnych potraw. To między innymi dlatego jajecznica od lat jest jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych na śniadanie. W swojej podstawowej wersji składa się jedynie z trzech składników: tłuszczu do smażenia, jajek oraz przypraw. Najczęściej używa się jaj kurzych, ale wykorzystać możesz również kacze, przepiórcze czy nawet strusie. Przygotowanie jajecznicy zamyka się w zaledwie kilku czynnościach. Po pierwsze należy rozbić jaja, lecz nie bezpośrednio na patelnię, a w osobnym naczyniu, dzięki czemu od razu sprawdzisz, czy są one świeże. Następnie smaży się je na tłuszczu, doprawia i podaje bezpośrednio po przygotowaniu. Niektórzy preferują jajecznicę w formie bardziej płynnej, inni wolą jajka mocno wysmażone, sposób przyrządzenia zależy już od kwestii gustu. Jajecznicę możesz rozsmarować na pieczywie albo serwować na talerzykach w towarzystwie bułek czy kromek chleba, serów, wędlin oraz sezonowych warzyw. Doskonałym pomysłem jest także urozmaicenie smaku klasycznej jajecznicy za pomocą różnych dodatków. Do standardowych należą szczypiorek, różne rodzaje kiełbasy, podsmażone pieczarki, starty ser żółty, świeże ogórki oraz pomidory bez skórki. Jeśli chcesz, aby twoja wersja jajecznicy była wykwintna, zdecyduj się na bardziej wyszukane dodatki. Niekoniecznie muszą być to trufle czy kawior, choć i takie warianty nie tylko są możliwe, ale również wybornie smakują. Wystarczy jednak, jeśli wykorzystasz produkty sezonowe, takie jak np. cukinia, pomidory, kurki. Gdy chcesz przyrządzić coś naprawdę oryginalnego, zdecyduj się na strapatsatę, czyli grecką jajecznicę z dodatkiem fety i pomidorów. Przekonaj się, że jajecznicę da się przygotować na wiele sposobów: z brokułami, łososiem, cebulą, czosnkiem niedźwiedzim, słoniną lub kozim serem. Spróbuj przyrządzić jajecznicę według jednego z naszych przepisów i wybierz do niej swój ulubiony dodatek. Smacznego!



