Kawior - co to jest? Z czego jest? Z jakiej ryby?

Przez wiele lat kawior był luksusowym i trudno dostępnym towarem, dlatego kupno go wiązało się z niemałymi trudnościami. Dzisiaj jego dostępność znacznie wzrosła, dlatego śmiało możemy włączyć ten specjał do codziennego lub odświętnego menu. Czym jest kawior? Jakie rodzaje tego przysmaku możemy wyróżnić? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania i chcecie lepiej poznać kawior, to zostańcie z nami. Zapraszamy!

Co to jest kawior?

Kawior to produkt o wyjątkowym smaku, teksturze oraz właściwościach. Od XII wieku traktowany był jako towar luksusowy, na szczęście obecnie jego dostępność w sklepach staje się coraz większa. Kawior co to jest? Te niewielkie, czarne kuleczki to nic innego jak ikra, czyli komórki jajowe ryb. Kiedyś to rybacy pozyskiwali kawior, jednak teraz produkty, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, pochodzą ze specjalnych hodowli. Poznajcie lepiej proces produkcji tego specjału, który od lat cieszy się niezmiennie dużą popularnością.

Jak powstaje kawior?

Stany Zjednoczone mogą pochwalić się największą produkcją kawioru. To właśnie w tym kraju powstają specjalne hodowle, dzięki którym możemy spożywać rybią ikrę. Z czego jest kawior i jak go uzyskać? Komórki jajowe ryb zostają wydobywane z kilkuletnich, żywych samic. Po wyciągnięciu rybiej ikry zostaje ona przesiana przez specjalne sito, a następnie posolona. Tak przyrządzony kawior może trafiać na sklepowe półki i rozpieszczać nasze podniebienia. W zależności od gatunków ryb wyróżniamy kilka rodzajów tego luksusowego specjału. Kawior czarny z jakiej ryby? Sami zobaczcie!

Z jakiej ryby jest kawior? – rodzaje

Wiecie już, co to kawior, dlatego teraz poznajcie rodzaje tej niecodziennej przekąski. Zabłyśnijcie wiedzą przed znajomymi i bliskimi! Kawior z czego jest? Wyróżniamy 3 gatunki ikry rybiej:

  1. Czarny kawior – ten przysmak jest produkowany przez ryby z rodziny jesiotrowatych, np. jesiotra zachodniego. Charakteryzuje się łagodnym i subtelnie słonym smakiem. Czarny kawior z czego? To już wiecie!
  2. Kawior czerwony – ten rodzaj ikry jest wydobywany z ryb pochodzących z rodziny łososiowatych, np. gorbuszy. Charakteryzuje go intensywna barwa i lekko pikantny smak.
  3. Kawior biały – ten ostatni rodzaj rybiej ikry należy do najdroższych i bardzo smacznych. Kawior biały pochodzi od jesiotrów albinosów i zdecydowanie najrzadziej możemy natrafić na niego w sklepach.

Luksusowy kawior w Waszych jadłospisach

Kawior z jakiej ryby, co to za przysmak? Wiecie już wszystko na temat tej wybitnej ikry. Teraz dołączcie kawior do swojego jadłospisu i cieszcie się wyjątkowo smacznymi chwilami z tym specjałem.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami to doskonała przystawka dla gości. Udekorujcie danie kawiorem, a będzie świetnie smakować i wyglądać!

Kawior co to? Wytłumaczcie pochodzenie tego specjału wszystkim domownikom i zaserwujcie na obiad smacznego burgera z łososiem. W przepisie nie może zabraknąć rybiej ikry!

Fanom ryb polecamy znakomitego sandacza z ziołami i glazurowaną marchewką. Zachwyca smakiem i wyglądem. Musicie go spróbować!

Myślicie, że kawior to tylko słona przekąska? Spróbujcie słodkiej odmiany tego przysmaku! Przed Wami zielona herbata z sokiem malinowym i owocowym kawiorem. Pycha!