
Składniki
4 sztuki
5 sztuk
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoninę kroimy w kostkę a czosnek niedźwiedzi w paski (ok 1 cm).
Krok 2
Z słoniny wytapiamy skwarki. Odlewamy cały tłuszcz. Wbijamy jajka, po 15 sekundach dodajemy czosnek niedźwiedzi i delikatnie solimy. Mieszamy i smażymy jak kto lubi ( lekko albo mocno ścięte).
Krok 3
Nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast skwarek dodać masła. Nie ukrywam ,że jest to porcja dla jednego głodnego mężczyzny. Potrawa bardzo sezonowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej