Jajka a la po benedyktyńsku na szybko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka a la po benedyktyńsku na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

1244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1642 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

50 gramów

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz i wymieszaj majonez Hellmann's, jogurt, mleko oraz przyprawę Knorr. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund używając maksymalnej mocy. Sos wymieszaj trzepaczką na gładko.

Krok 2

Kajzerki przekrój na pół i opiecz w piekarniku lub na patelni. Zagotuj litr wody z octem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wybij jaja ze skorupek, gotuj 2-3 minuty aż białko się zetnie. Ugotowane jaja przełóż na chwilę do zwykłej wody, aby wypłukać nadmiar octu. Boczek usmaż na patelni na chrupko.

Krok 3

Na opieczonych połówkach bułki ułóż plastry boczku a następnie połóż ugotowane jajka. Wszystkie porcje polej przygotowanym gorącym sosem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

5

Opinie o przepisie

  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 12.02.2020

    Smaczne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emila Łapieniecka

    Emila Łapieniecka , 01.04.2018

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Solarz

    Mariola Solarz , 13.10.2017

    Poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 25.09.2016

    Jajka i boczuś oczywiście ale co tam bułka robi??? Masakra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Giżyńska

    Małgorzata Giżyńska , 18.09.2016

    Też mam ochotę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka a la po benedyktyńsku na szybkoJajka a la po benedyktyńsku na szybko

Na miękko lub na twardo, w postaci jajecznicy, omleta lub faszerowane – jajka możesz podać na wiele sposobów. Jeśli jednak szukasz bardziej nietypowego sposobu na ich przygotowanie, koniecznie wypróbuj przepis na jajka po benedyktyńsku. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i śniadanie. Kajzerkę lub bagietkę przekrój na pół i opiecz w piekarniku lub na patelni. Następnie na opieczonych połówkach połóż plastry usmażonego na chrupko boczku i ugotowane jajka. By jeszcze bardziej podkreślić smak dania, wszystkie porcje polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że w misce wymieszasz majonez razem z jogurtem, mlekiem, odrobiną musztardy Dijon oraz przyprawą (całość podgrzej, wstawiając miskę ze składnikami do mikrofalówki na kilkadziesiąt sekund). Pamiętaj, że przepis na jajka po benedyktyńsku możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując boczek wędzoną szynką lub bekonem. Gotowe danie podawaj posypane szczypiorkiem lub posiekaną drobno natką pietruszki. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!