Jajka po benedyktyńsku - przepis: jak zrobić szybko | Przepisy.pl pixel

Jajka a la po benedyktyńsku na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

1386 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

936 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

50 gramów

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do niewielkiej miski przełóż majonez Hellmann's, jogurt, mleko, sok z cytryny, musztardę dijon oraz przyprawę uniwersalną Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, a następnie wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund używając maksymalnej mocy. Powstały w ten sposób sos wymieszaj trzepaczką na gładko.

Krok 2

Kajzerki przekrój na pół i opiecz w piekarniku lub na patelni. Aby nabrały chrupkości, możesz na patelnię dać odrobinę masła i obsmażyć bułeczki wewnętrzną częścią do dołu. W średniej wielkości garnku zagotuj litr wody z octem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wybij jaja ze skorupek, gotuj 2-3 minuty aż białko się zetnie. Ugotowane jaja przełóż na chwilę do zwykłej wody, aby wypłukać nadmiar octu.

Krok 3

Na patelni rozłóż plastry boczku i obracając na drugą stronę obsmaż na chrupko. Gdy będą gotowe, przełóż je na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu. Na opieczonych połówkach bułki ułóż plastry boczku, a następnie ostrożnie układaj ugotowane jajka, dbając o to, by nie uszkodzić płynnego żółtka. Wszystkie porcje polej jeszcze gorącym sosem i oprósz odrobiną grubo mielonego pieprzu. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jajka po benedyktyńsku można podawać również z plastrem obsmażonej szynki i udekorowane drobno siekaną natką pietruszki lub zieloną cebulką.

9

Opinie o przepisie

  • CZIK

    CZIK , 03.11.2021

    Tak wyglądają jajka po Benedyktyńsku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula

    Ula , 03.09.2021

    Do czego została użyta musztarda oraz cytryna? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 12.02.2020

    Smaczne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emila Łapieniecka

    Emila Łapieniecka , 01.04.2018

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Solarz

    Mariola Solarz , 13.10.2017

    Poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 25.09.2016

    Jajka i boczuś oczywiście ale co tam bułka robi??? Masakra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Giżyńska

    Małgorzata Giżyńska , 18.09.2016

    Też mam ochotę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka a la po benedyktyńsku na szybkoJajka a la po benedyktyńsku na szybko

Szybkie – tylko 15 minut! – i bardzo łatwe do przygotowania. Jajka po benedyktyńsku, bo o nich mowa, to alternatywa dla jaj gotowanych, faszerowanych, smażonych czy popularnej jajecznicy. Jeśli znasz te dania, ale jeszcze nie jadłeś jaj po benedyktyńsku, wypróbuj nasz przepis! Składniki bez problemu znajdziesz w najbliższym sklepie.

Dla kogo?

Lubisz jajka w każdym, nawet najbardziej oryginalnym wydaniu? W takim razie polubisz także jajka po benedyktyńsku! Przepis przypadnie do gustu również tym osobom, które celebrują rodzinne śniadania. W końcu nic tak nie zbliża do siebie jak wspólne gotowanie.

Na jaką okazję?

Ten prosty przepis to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie w gronie najbliższych. Możesz zaserwować im jajka w innym odsłonie niż omlet lub jajecznica. Oczywiście nie oznacza to, że nie da się ich przygotować poza weekendem – jajko po benedyktyńsku to tylko kwadrans przygotowań. A może wolisz zjeść je na kolację albo późny lunch? Czemu nie!

Czy wiesz, że?

Bułkę lub bagietkę do jajka po benedyktyńsku możesz dodatkowo opiec przed podaniem. Chrupiąca skórka spisze się idealnie w połączeniu z płynącym żółtkiem. Jeśli dodatkowo posmarujesz ciepłe pieczywo masłem czosnkowym, efekt będzie zniewalający!

Dla urozmaicenia:

Istnieje wiele pysznych dodatków, z którymi możesz podawać jajka po benedyktyńsku. Przepis możesz też modyfikować wedle własnego uznania. Zastąp na przykład boczek wędzoną szynką albo bekonem. Możesz także posypać jajka po benedyktyńsku drobno posiekaną zieleniną lub w towarzystwie pokrojonego na plastry pomidora. Szykuje się wspaniałe śniadanie!