Jajka po benedyktyńsku - przepis: jak zrobić szybko | Przepisy.pl pixel

Jajka a la po benedyktyńsku na szybko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

1329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

855 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2012 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

50 gramów

1 sztuka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz i wymieszaj majonez Hellmann's, jogurt, mleko, sok z cytryny, musztardę dijon oraz przyprawę Knorr. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund używając maksymalnej mocy. Sos wymieszaj trzepaczką na gładko.

Krok 2

Kajzerki przekrój na pół i opiecz w piekarniku lub na patelni. Zagotuj litr wody z octem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wybij jaja ze skorupek, gotuj 2-3 minuty aż białko się zetnie. Ugotowane jaja przełóż na chwilę do zwykłej wody, aby wypłukać nadmiar octu. Boczek usmaż na patelni na chrupko.

Krok 3

Na opieczonych połówkach bułki ułóż plastry boczku a następnie połóż ugotowane jajka. Wszystkie porcje polej przygotowanym gorącym sosem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jajka po benedyktyńsku można podawać z plastrem obsmażonej szynki.

9

Opinie o przepisie

  • CZIK

    CZIK , 03.11.2021

    Tak wyglądają jajka po Benedyktyńsku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula

    Ula , 03.09.2021

    Do czego została użyta musztarda oraz cytryna? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 12.02.2020

    Smaczne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emila Łapieniecka

    Emila Łapieniecka , 01.04.2018

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Solarz

    Mariola Solarz , 13.10.2017

    Poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 25.09.2016

    Jajka i boczuś oczywiście ale co tam bułka robi??? Masakra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Giżyńska

    Małgorzata Giżyńska , 18.09.2016

    Też mam ochotę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka a la po benedyktyńsku na szybko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka a la po benedyktyńsku na szybkoJajka a la po benedyktyńsku na szybko

Szybkie – tylko 15 minut! – i łatwe do przygotowania. Jajka po benedyktyńsku, bo o nich mowa, to alternatywa dla jaj gotowanych, faszerowanych, smażonych i jajecznicy. Jeśli znasz te dania, ale jeszcze nie jadłeś jaj po benedyktyńsku, wypróbuj nasz przepis! Składniki bez problemu znajdziesz w najbliższym sklepie.

Dla kogo?

Lubisz jajka w każdym, nawet najbardziej oryginalnym wydaniu? W takim razie polubisz także jajka po benedyktyńsku! Przepis przypadnie do gustu również tym osobom, które celebrują rodzinne śniadania. W końcu nic tak nie zbliża do siebie jak wspólne gotowanie.

Na jaką okazję?

Jaja po benedyktyńsku to dobry pomysł na weekendowe śniadanie w gronie najbliższych. Możesz zaserwować im jajka w innym odsłonie niż omlet lub jajecznica. Oczywiście nie oznacza to, że nie da się ich przygotować poza weekendem – jajko po benedyktyńsku to tylko kwadrans przygotowań. Może wolisz zjeść je na kolację? Czemu nie!

Czy wiesz, że?

Bułkę lub bagietkę do jajka po benedyktyńsku możesz dodatkowo opiec przed podaniem. Chrupiąca skórka spisze się idealnie w połączeniu z płynącym żółtkiem. Jeśli dodatkowo posmarujesz ciepłe pieczywo masłem czosnkowym, efekt będzie zniewalający!

Dla urozmaicenia:

Istnieje wiele pysznych dodatków, z którymi możesz podawać jajka po benedyktyńsku. Przepis możesz też modyfikować wedle uznania. Zastąp na przykład boczek wędzoną szynką lub bekonem. Możesz także posypać jajka po benedyktyńsku drobno posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem.