Jajka a la po benedyktyńsku na szybko
łatwe
2179 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
50 gramów
1 sztuka
0.25 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżeczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do niewielkiej miski przełóż majonez Hellmann's, jogurt, mleko, sok z cytryny, musztardę dijon oraz przyprawę uniwersalną Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, a następnie wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund używając maksymalnej mocy. Powstały w ten sposób sos wymieszaj trzepaczką na gładko.
Krok 2
Kajzerki przekrój na pół i opiecz w piekarniku lub na patelni. Aby nabrały chrupkości, możesz na patelnię dać odrobinę masła i obsmażyć bułeczki wewnętrzną częścią do dołu. W średniej wielkości garnku zagotuj litr wody z octem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wybij jaja ze skorupek, gotuj 2-3 minuty aż białko się zetnie. Ugotowane jaja przełóż na chwilę do zwykłej wody, aby wypłukać nadmiar octu.
Krok 3
Na patelni rozłóż plastry boczku i obracając na drugą stronę obsmaż na chrupko. Gdy będą gotowe, przełóż je na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu. Na opieczonych połówkach bułki ułóż plastry boczku, a następnie ostrożnie układaj ugotowane jajka, dbając o to, by nie uszkodzić płynnego żółtka. Wszystkie porcje polej jeszcze gorącym sosem i oprósz odrobiną grubo mielonego pieprzu. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Dobra rada:
Jajka po benedyktyńsku można podawać również z plastrem obsmażonej szynki i udekorowane drobno siekaną natką pietruszki lub zieloną cebulką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka a la po benedyktyńsku na szybko
Szybkie – tylko 15 minut! – i bardzo łatwe do przygotowania. Jajka po benedyktyńsku, bo o nich mowa, to alternatywa dla jaj gotowanych, faszerowanych, smażonych czy popularnej jajecznicy. Jeśli znasz te dania, ale jeszcze nie jadłeś jaj po benedyktyńsku, wypróbuj nasz przepis! Składniki bez problemu znajdziesz w najbliższym sklepie.
Dla kogo?
Lubisz jajka w każdym, nawet najbardziej oryginalnym wydaniu? W takim razie polubisz także jajka po benedyktyńsku! Przepis przypadnie do gustu również tym osobom, które celebrują rodzinne śniadania. W końcu nic tak nie zbliża do siebie jak wspólne gotowanie.
Na jaką okazję?
Ten prosty przepis to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie w gronie najbliższych. Możesz zaserwować im jajka w innym odsłonie niż omlet lub jajecznica. Oczywiście nie oznacza to, że nie da się ich przygotować poza weekendem – jajko po benedyktyńsku to tylko kwadrans przygotowań. A może wolisz zjeść je na kolację albo późny lunch? Czemu nie!
Czy wiesz, że?
Bułkę lub bagietkę do jajka po benedyktyńsku możesz dodatkowo opiec przed podaniem. Chrupiąca skórka spisze się idealnie w połączeniu z płynącym żółtkiem. Jeśli dodatkowo posmarujesz ciepłe pieczywo masłem czosnkowym, efekt będzie zniewalający!
Dla urozmaicenia:
Istnieje wiele pysznych dodatków, z którymi możesz podawać jajka po benedyktyńsku. Przepis możesz też modyfikować wedle własnego uznania. Zastąp na przykład boczek wędzoną szynką albo bekonem. Możesz także posypać jajka po benedyktyńsku drobno posiekaną zieleniną lub w towarzystwie pokrojonego na plastry pomidora. Szykuje się wspaniałe śniadanie!