• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania główneDania Roberta MakłowiczaDobrze przyprawioneDania mączneDietyJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizze
      PrzystawkiSałatkiSmażenie bez pryskaniaSosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupyPlacki ziemniaczaneKebab
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyCiasteczka owsianeMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Okazje
      GrillSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      ŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie dania
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze Dania
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalna
      Kuchnia polskaKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Dania Roberta Makłowicza
    • Diety
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Kasza jaglanaDobrze przyprawioneSałatki
  • Przepisy.pl
  • Magazyn
  • Po pierwsze: zupa, pasta i ryż
  • Kuchnia dla zapracowanych, czyli jak gotować szybko i sprytnie

Kuchnia dla zapracowanych, czyli jak gotować szybko i sprytnie

Cierpisz na brak czasu i choć lubisz gotować, w tygodniu nie udaje Ci się przygotować posiłków do pracy? Są na to sposoby! Sprawdź, jak szybko i z pomysłem przyrządzić obiad dla całej rodziny, przekąskę do pracy lub sałatkę dla niespodziewanych gości.

Miej pod ręką kulinarną bazę
Są takie produkty, na bazie których zawsze wyczarujesz szybki obiad - np. potrawkę lub zapiekankę. Należą do nich rozmaite makarony, ryże i kasze. Jeśli dodatkowo zaopatrzysz swoją spiżarnię w naturalne przyprawy i sosy, staniesz się mistrzem błyskawicznego gotowania. Przekonaj się, że przygotowanie makaronu z sosem pomidorowym i cukinią zajmuje dokładnie tyle, co samo ugotowanie makaronu – w czasie gdy penne się gotuje, zdążysz ugotować sos Knorr Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti Bolognese z ulubionymi dodatkami, np. mięsem mielonym lub warzywami… i gotowe!



Gotuj dania jednogarnkowe
By oszczędzić czas potrzebny na gotowanie, szukaj przepisów na obiady, do zrobienia których wykorzystasz tylko jedno naczynie – wymagają nie tylko mniej pracy, ale i mniej jest po nich zmywania. Ponadto, dania jednogarnkowe takie jak gulasz, risotto, potrawka czy leczo smakują doskonale także na drugi dzień po przyrządzeniu – doskonale nadają się więc by zabrać je do pracy. Letnią wersją szybkiego jednogarnkowego dania jest np. gulasz z fasolką szparagową i warzywami.



Szybkie danie? Sałatka!
Sałatki mogą stać się ratunkiem, gdy zaskoczą Cię niespodziewani goście. Jak się na to przygotować? Zawsze warto mieć w kuchni ciecierzycę, kolorową fasolę, kukurydzę oraz groszek w puszce. Stworzysz z nich błyskawiczne sałatki majonezowe. Latem, gdy łatwiej o świeże warzywa i sałaty, w kilka minut możesz zrobić szybką sałatkę np. pełną kolorowej papryki sałatkę z fetą i oliwkami. Dressing przygotujesz w minutę, korzystając z sosów sałatkowych Knorr. Wystarczy, że zmieszasz je z odrobiną oleju i wody. Sosy zawierają przyprawy w odpowiednich porcjach, więc nie musisz się już martwić doprawianiem.



Nie marnuj jedzenia. Gotuj ekonomicznie
Wywar, jaki zostanie Ci z niedzielnego rosołu wykorzystaj do przyrządzenia warzywnej zupy lub risotto. Do zup-kremów można użyć najrozmaitszych warzyw, takich jak cukinia, papryka, kalafior lub brokuły. Zbyt miękkie pomidory, które nie nadadzą się już na kanapkę czy do sałatki, sprawdzą się doskonale w zupie pomidorowej z nutą pomarańczy na bazie bulionu cielęcego Knorr. Jeśli posiadasz w swojej kuchni resztki makaronu w różnych kształtach (a co za tym idzie – o różnym czasie gotowania), pokrusz je i włóż do słoja. Będą świetnym dodatkiem do zupy jarzynowej w stylu włoskiej minestrone.



Susz, wekuj i… kupuj sprytnie
Końcówka lata to doskonały czas na robienie przetworów warzywno-owocowych i suszenie grzybów. Nie masz czasu lub nie wiesz jak robić domowe przetwory? Zadbaj o to, by mieć pod ręką Fixy Naturalnie Smaczne Knorr: Spaghetti Bolognese, Lasagne czy Gulasz Knorr, które zawierają wyłącznie naturalne składniki, w tym m.in. suszone pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i zioła. Będą sprytną i smaczną bazą wielu dań. Np. gotowego w pół godziny łososia w sosie bolońskim.



A jakie są Wasze sposoby na ekonomiczne i szybkie gotowanie?

Zobacz też:

Zupy na babie lato
Zupy na babie lato
Risotto, paella, pilaw
Risotto, paella, pilaw
Makaronowe szaleństwo
Makaronowe szaleństwo

Może Cię zainteresować:

Przełam lody!
Mrożona herbata - to jest to!
8 jednogarnkowych obiadów czyli gulaszowe szaleństwo

Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:

Knorr
Hellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowy
Regulamin
Polityka prywatności
Reklama
  • Ogólne Warunki
  • Cennik
Polityka plików cookie