Miej pod ręką kulinarną bazę
Są takie produkty, na bazie których zawsze wyczarujesz szybki obiad - np. potrawkę lub zapiekankę. Należą do nich rozmaite makarony, ryże i kasze. Jeśli dodatkowo zaopatrzysz swoją spiżarnię w naturalne przyprawy i sosy, staniesz się mistrzem błyskawicznego gotowania. Przekonaj się, że przygotowanie makaronu z sosem pomidorowym i cukinią zajmuje dokładnie tyle, co samo ugotowanie makaronu – w czasie gdy penne się gotuje, zdążysz ugotować sos Knorr Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti Bolognese z ulubionymi dodatkami, np. mięsem mielonym lub warzywami… i gotowe!
Gotuj dania jednogarnkowe
By oszczędzić czas potrzebny na gotowanie, szukaj przepisów na obiady, do zrobienia których wykorzystasz tylko jedno naczynie – wymagają nie tylko mniej pracy, ale i mniej jest po nich zmywania. Ponadto, dania jednogarnkowe takie jak gulasz, risotto, potrawka czy leczo smakują doskonale także na drugi dzień po przyrządzeniu – doskonale nadają się więc by zabrać je do pracy. Letnią wersją szybkiego jednogarnkowego dania jest np. gulasz z fasolką szparagową i warzywami.
Szybkie danie? Sałatka!
Sałatki mogą stać się ratunkiem, gdy zaskoczą Cię niespodziewani goście. Jak się na to przygotować? Zawsze warto mieć w kuchni ciecierzycę, kolorową fasolę, kukurydzę oraz groszek w puszce. Stworzysz z nich błyskawiczne sałatki majonezowe. Latem, gdy łatwiej o świeże warzywa i sałaty, w kilka minut możesz zrobić szybką sałatkę np. pełną kolorowej papryki sałatkę z fetą i oliwkami. Dressing przygotujesz w minutę, korzystając z sosów sałatkowych Knorr. Wystarczy, że zmieszasz je z odrobiną oleju i wody. Sosy zawierają przyprawy w odpowiednich porcjach, więc nie musisz się już martwić doprawianiem.
Nie marnuj jedzenia. Gotuj ekonomicznie
Wywar, jaki zostanie Ci z niedzielnego rosołu wykorzystaj do przyrządzenia warzywnej zupy lub risotto. Do zup-kremów można użyć najrozmaitszych warzyw, takich jak cukinia, papryka, kalafior lub brokuły. Zbyt miękkie pomidory, które nie nadadzą się już na kanapkę czy do sałatki, sprawdzą się doskonale w zupie pomidorowej z nutą pomarańczy na bazie bulionu cielęcego Knorr. Jeśli posiadasz w swojej kuchni resztki makaronu w różnych kształtach (a co za tym idzie – o różnym czasie gotowania), pokrusz je i włóż do słoja. Będą świetnym dodatkiem do zupy jarzynowej w stylu włoskiej minestrone.
Susz, wekuj i… kupuj sprytnie
Końcówka lata to doskonały czas na robienie przetworów warzywno-owocowych i suszenie grzybów. Nie masz czasu lub nie wiesz jak robić domowe przetwory? Zadbaj o to, by mieć pod ręką Fixy Naturalnie Smaczne Knorr: Spaghetti Bolognese, Lasagne czy Gulasz Knorr, które zawierają wyłącznie naturalne składniki, w tym m.in. suszone pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i zioła. Będą sprytną i smaczną bazą wielu dań. Np. gotowego w pół godziny łososia w sosie bolońskim.
A jakie są Wasze sposoby na ekonomiczne i szybkie gotowanie?