
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
50 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez Hellmann's, natkę oraz pieprz – odstaw na bok.
Krok 2
Rozgrzej oliwe na dużej patelni. Przesmaż chorizo, następnie dodaj cienko pokrojone ziemniaki i cebulę. Smaż 5 minut.
Krok 3
Na patelnię wlej przygotowaną masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu 2 minuty.
Krok 4
Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, gdy masa całkowicie się zetnie i powstanie omlet.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpański omlet
Hiszpański omlet, oryginalnie nazywany tortilla española, klasycznie przygotowuje się z niewielu składników, wśród których powinny znaleźć się ziemniaki i jajka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować jego wzbogaconą wersję. Na początek dobrze rozgrzej piekarnik. To niezwykle ważne, gdyż dzięki temu jajka będą mogły się odpowiednio ściąć. Roztrzep je w misce i wymieszaj z majonezem, drobno posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie na oliwie podsmaż klasyczną hiszpańską kiełbasę produkowaną z wieprzowiny – chorizo. Kiedy się delikatnie przypiecze, wrzuć na patelnię również cienko pokrojone ziemniaki i cebulę. Całość smaż przez kilka minut, a potem dodaj do niej masę jajeczną i podgrzewaj przez bardzo krótki czas. Kolejny krok to wstawienie patelni (zadbaj o użycie takiej, która nie ma plastikowych elementów) do nagrzanego piekarnika i zapiekanie do momentu całkowitego ścięcia się białek. Masę możesz również przełożyć do okrągłej formy do pieczenia. Sprawdź nasz przepis.