Omlet hiszpański z chorizo - przepis z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Hiszpański omlet

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
1440 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1057 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3009 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki: cebulę i chorizo podziel na talarki, ziemniaki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w grube plastry. Oczyszczoną natkę pietruszki posiekaj dość drobno.

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez Hellmann's, natkę pietruszki oraz pieprz. Powstały sos odstaw na bok.

Krok 3

Na dużą patelnię wlej trochę oliwy. Gry tłuszcz będzie gorący, przesmaż przez chwilę chorizo, następnie dodaj ziemniaki oraz cebulę. Całość smaż około 5 minut, często mieszając, by składniki się nie przypaliły.

Krok 4

Na patelnię wlej przygotowaną masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu 2 minuty. Gdy składniki zaczną tężeć wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, gdy masa całkowicie się zetnie i powstanie omlet.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Omlet hiszpański z ziemniakami smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżej zieleniny, dlatego warto zawsze mieć ją pod ręką.

35

Opinie o przepisie

  • Bartek

    Bartek , 12.04.2025

    Jest smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz

    Grzegorz , 23.11.2022

    To jest hiszpańska frittata. Robiłem wiele razy, pycha. Najlepsza jest patelnia żeliwna no i oczywiście dobra kiełbasa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawomir Dzielicki

    Slawomir Dzielicki , 13.07.2016

    koszmar!Hellmans???!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miecia Swain

    Miecia Swain , 13.07.2016

    Ja to ogladalam, wyglada smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kobosko

    Halina Kobosko , 12.07.2016

    Och jaki był dobry dzisiaj o 22.00.I nie ma mowy o utyciu.I głową jutro nie będzie boleć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Jahn

    Mirek Jahn , 12.07.2016

    ANIU to kiedy mozna sie zalapac na ten smakolyk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Myrda

    Zbigniew Myrda , 12.07.2016

    A ziemniaki mają być wcześniej ugotowane ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Wardal

    Robert Wardal , 12.07.2016

    chcesz się roztyć - jedz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pytel

    Marek Pytel , 12.07.2016

    faktycznie misz-masz hiszpański, to ma smakować? i być zdrowe? w powieściach Aghaty Christi są przepisy jak zgładzić mężczyznę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Mądrecka

    Genowefa Mądrecka , 12.07.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szpond

    Ewa Szpond , 12.07.2016

    calkiem proste i ortginalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Krojąc je na cienkie plasterki unikniemy tego problemu ;) Polecamy przetestować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Szybkie, proste i smaczne - cieszymy się, że danie przypadło do gustu :) Po więcej inspiracji na proste wakacyjne obiady zapraszamy do naszego magazynu: https://www.przepisy.pl/magazyn/letnie-i-proste-gotowanie/prosto-i-smacznie :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Halik

    Ewa Halik , 12.07.2016

    Ziemniaki będą z lekka surowe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Olszewska

    Marianna Olszewska , 12.07.2016

    Robię to danie często na kolację albo na obiad, jak mi się nie chce długo stać przy kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Barczyński

    Jerzy Barczyński , 12.07.2016

    Najlepiej przyrządzony przez jedną ze znajomych dziewczyn które to polubiły i tak zachwalają...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Oszustowicz

    Stefan Oszustowicz , 12.07.2016

    Typowy, śniadaniowy omlet na winie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 12.07.2016

    No i jeszcze wypada dopilnować, żeby ziemniaki były chrupiące i wysmażone w środku, a także (o zgrozo!) odstawić Hellmann's na półkę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cassandra Sunstar

    Cassandra Sunstar , 12.07.2016

    Ja tylko dodam ze w Hiszpanii nie ma tzw mlodych ziemniaczkow:) Jak ktos chce i ma mozliwosc to jedynie z dzialki no i kielbasa tez niekoniecznie bo te ich chorizo czy salchicha nie bardzo sie nadaja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Marusiński

    Sławomir Marusiński , 12.07.2016

    jesli zrezygnujemy z piekarnika, a omlet będziemy smażyć z dwóch stron na patelni, będzie to na pewno tortilla...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kusio

    Andrzej Kusio , 12.07.2016

    A gdzie ta kiełbasa rośnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 12.07.2016

    Tak to odebrałem, dlatego jeszcze raz pochwalam nazwę, która jest równie dobra jak nazwa "ryba po grecku".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kagankiewicz

    Krystyna Kagankiewicz , 12.07.2016

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Wiśniewska

    Ala Wiśniewska , 12.07.2016

    Dzięki za info.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Zgadza się :) Polecamy wypróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Zgadza się :) Najlepiej użyć młodych, bardzo cieniutko pokrojonych. Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Ten przepis był inspirowany kuchnią hiszpańską :) Nie jest to przepis oryginalny, to nasza propozycja, którą można modyfikować według uznania :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Wiśniewska

    Ala Wiśniewska , 12.07.2016

    Chyba surowe, na patelni powinny zmięknąć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Drej

    Marcin Drej , 12.07.2016

    No właśnie surowe mają być? Też się zastanawiam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 12.07.2016

    Ten przepis ma niewiele wspólnego z hiszpańską tortillą, może więc i dobrze że w nazwie użyto słowa omlet, tyle że Hiszpanie nie znają omletu.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpański omletHiszpański omlet

Aromatyczny i niezwykle smaczny hiszpański omlet z dodatkami, oryginalnie nazywany jest tortilla española. W wersji klasycznej przygotowuje się go z niewielu składników, wśród których powinny znaleźć się ziemniaki i jajka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować nieco wzbogaconą wersję. Na początek dobrze rozgrzej piekarnik. To niezwykle ważne, gdyż dzięki temu jajka będą mogły się odpowiednio ściąć, nadając potrawie pożądanej gęstości. Zaczynamy? Do dzieła!

Dla kogo?

Omlet hiszpański z różnymi dodatkami pokochają wszyscy wielbiciele szybkich dań jednogarnkowych. Doskonałe połączenie pikantnej kiełbasy chorizo z kremowymi ziemniakami, chrupiącą cebulą i pietruszką swoim niezwykle kuszącym aromatem przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka.

Na jaką okazję?

Na rodzinny obiad albo szybką kolację, gdy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście. Gorący omlet hiszpański z ziemniakami świetnie rozgrzewa, dlatego warto go przygotować w jesiennym lub zimowym sezonie, gdy za oknem jest zimno i wietrznie.

Czy wiesz, że?

Chorizo to hiszpańska kiełbasa charakteryzująca się dodatkiem dużej ilości ostrej i słodkiej wędzonej papryki nadającej jej pikantnego smaku i wyjątkowego aromatu najlepiej wyczuwalnego podczas podgrzewania. Niektóre odmiany suszonego chorizo spożywane są jako wędlina, natomiast te surowe używa się do przygotowywania potraw.

Dla urozmaicenia:

Hiszpański omlet z ziemniakami doskonale smakuje również z dodatkiem podsmażonego na patelni boczku, sera cheddar oraz różnorodnych warzyw np. pokrojonej w paski kolorowej papryki albo plastrów dojrzałego pomidora. Gotową potrawę posyp świeżą pietruszką lub zieloną cebulką. Po prostu pycha!