Hiszpański omlet

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

1144 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

801 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez Hellmann's, natkę oraz pieprz – odstaw na bok.

Krok 2

Rozgrzej oliwe na dużej patelni. Przesmaż chorizo, następnie dodaj cienko pokrojone ziemniaki i cebulę. Smaż 5 minut.

Krok 3

Na patelnię wlej przygotowaną masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu 2 minuty.

Krok 4

Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, gdy masa całkowicie się zetnie i powstanie omlet.

33

Opinie o przepisie

  • Slawomir Dzielicki

    Slawomir Dzielicki, 13.07.2016

    koszmar!Hellmans???!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miecia Swain

    Miecia Swain, 13.07.2016

    Ja to ogladalam, wyglada smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kobosko

    Halina Kobosko, 12.07.2016

    Och jaki był dobry dzisiaj o 22.00.I nie ma mowy o utyciu.I głową jutro nie będzie boleć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Jahn

    Mirek Jahn, 12.07.2016

    ANIU to kiedy mozna sie zalapac na ten smakolyk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Myrda

    Zbigniew Myrda, 12.07.2016

    A ziemniaki mają być wcześniej ugotowane ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Wardal

    Robert Wardal, 12.07.2016

    chcesz się roztyć - jedz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pytel

    Marek Pytel, 12.07.2016

    faktycznie misz-masz hiszpański, to ma smakować? i być zdrowe? w powieściach Aghaty Christi są przepisy jak zgładzić mężczyznę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Mądrecka

    Genowefa Mądrecka, 12.07.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szpond

    Ewa Szpond, 12.07.2016

    calkiem proste i ortginalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Krojąc je na cienkie plasterki unikniemy tego problemu ;) Polecamy przetestować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Szybkie, proste i smaczne - cieszymy się, że danie przypadło do gustu :) Po więcej inspiracji na proste wakacyjne obiady zapraszamy do naszego magazynu: https://www.przepisy.pl/magazyn/letnie-i-proste-gotowanie/prosto-i-smacznie :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Halik

    Ewa Halik, 12.07.2016

    Ziemniaki będą z lekka surowe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Olszewska

    Marianna Olszewska, 12.07.2016

    Robię to danie często na kolację albo na obiad, jak mi się nie chce długo stać przy kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Barczyński

    Jerzy Barczyński, 12.07.2016

    Najlepiej przyrządzony przez jedną ze znajomych dziewczyn które to polubiły i tak zachwalają...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Oszustowicz

    Stefan Oszustowicz, 12.07.2016

    Typowy, śniadaniowy omlet na winie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki, 12.07.2016

    No i jeszcze wypada dopilnować, żeby ziemniaki były chrupiące i wysmażone w środku, a także (o zgrozo!) odstawić Hellmann's na półkę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cassandra Sunstar

    Cassandra Sunstar, 12.07.2016

    Ja tylko dodam ze w Hiszpanii nie ma tzw mlodych ziemniaczkow:) Jak ktos chce i ma mozliwosc to jedynie z dzialki no i kielbasa tez niekoniecznie bo te ich chorizo czy salchicha nie bardzo sie nadaja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Marusiński

    Sławomir Marusiński, 12.07.2016

    jesli zrezygnujemy z piekarnika, a omlet będziemy smażyć z dwóch stron na patelni, będzie to na pewno tortilla...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kusio

    Andrzej Kusio, 12.07.2016

    A gdzie ta kiełbasa rośnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki, 12.07.2016

    Tak to odebrałem, dlatego jeszcze raz pochwalam nazwę, która jest równie dobra jak nazwa "ryba po grecku".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kagankiewicz

    Krystyna Kagankiewicz, 12.07.2016

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Wiśniewska

    Ala Wiśniewska, 12.07.2016

    Dzięki za info.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Zgadza się :) Polecamy wypróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Zgadza się :) Najlepiej użyć młodych, bardzo cieniutko pokrojonych. Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.07.2016

    Ten przepis był inspirowany kuchnią hiszpańską :) Nie jest to przepis oryginalny, to nasza propozycja, którą można modyfikować według uznania :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Wiśniewska

    Ala Wiśniewska, 12.07.2016

    Chyba surowe, na patelni powinny zmięknąć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Drej

    Marcin Drej, 12.07.2016

    No właśnie surowe mają być? Też się zastanawiam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki, 12.07.2016

    Ten przepis ma niewiele wspólnego z hiszpańską tortillą, może więc i dobrze że w nazwie użyto słowa omlet, tyle że Hiszpanie nie znają omletu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Przeperska

    Regina Przeperska, 12.07.2016

    Dziękuję Halinko za pyszne danko.Pozdrowienia i całuski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edmund Nieckarz

    Edmund Nieckarz, 12.07.2016

    Poproszę do domu.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpański omletHiszpański omlet

Hiszpański omlet, oryginalnie nazywany tortilla española, klasycznie przygotowuje się z niewielu składników, wśród których powinny znaleźć się ziemniaki i jajka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować jego wzbogaconą wersję. Na początek dobrze rozgrzej piekarnik. To niezwykle ważne, gdyż dzięki temu jajka będą mogły się odpowiednio ściąć. Roztrzep je w misce i wymieszaj z majonezem, drobno posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie na oliwie podsmaż klasyczną hiszpańską kiełbasę produkowaną z wieprzowiny – chorizo. Kiedy się delikatnie przypiecze, wrzuć na patelnię również cienko pokrojone ziemniaki i cebulę. Całość smaż przez kilka minut, a potem dodaj do niej masę jajeczną i podgrzewaj przez bardzo krótki czas. Kolejny krok to wstawienie patelni (zadbaj o użycie takiej, która nie ma plastikowych elementów) do nagrzanego piekarnika i zapiekanie do momentu całkowitego ścięcia się białek. Masę możesz również przełożyć do okrągłej formy do pieczenia. Sprawdź nasz przepis.