
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
50 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki: cebulę i chorizo podziel na talarki, ziemniaki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w grube plastry. Oczyszczoną natkę pietruszki posiekaj dość drobno.
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez Hellmann's, natkę pietruszki oraz pieprz. Powstały sos odstaw na bok.
Krok 3
Na dużą patelnię wlej trochę oliwy. Gry tłuszcz będzie gorący, przesmaż przez chwilę chorizo, następnie dodaj ziemniaki oraz cebulę. Całość smaż około 5 minut, często mieszając, by składniki się nie przypaliły.
Krok 4
Na patelnię wlej przygotowaną masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu 2 minuty. Gdy składniki zaczną tężeć wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, gdy masa całkowicie się zetnie i powstanie omlet.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Omlet hiszpański z ziemniakami smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżej zieleniny, dlatego warto zawsze mieć ją pod ręką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpański omlet
Aromatyczny i niezwykle smaczny hiszpański omlet z dodatkami, oryginalnie nazywany jest tortilla española. W wersji klasycznej przygotowuje się go z niewielu składników, wśród których powinny znaleźć się ziemniaki i jajka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować nieco wzbogaconą wersję. Na początek dobrze rozgrzej piekarnik. To niezwykle ważne, gdyż dzięki temu jajka będą mogły się odpowiednio ściąć, nadając potrawie pożądanej gęstości. Zaczynamy? Do dzieła!
Dla kogo?
Omlet hiszpański z różnymi dodatkami pokochają wszyscy wielbiciele szybkich dań jednogarnkowych. Doskonałe połączenie pikantnej kiełbasy chorizo z kremowymi ziemniakami, chrupiącą cebulą i pietruszką swoim niezwykle kuszącym aromatem przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka.
Na jaką okazję?
Na rodzinny obiad albo szybką kolację, gdy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście. Gorący omlet hiszpański z ziemniakami świetnie rozgrzewa, dlatego warto go przygotować w jesiennym lub zimowym sezonie, gdy za oknem jest zimno i wietrznie.
Czy wiesz, że?
Chorizo to hiszpańska kiełbasa charakteryzująca się dodatkiem dużej ilości ostrej i słodkiej wędzonej papryki nadającej jej pikantnego smaku i wyjątkowego aromatu najlepiej wyczuwalnego podczas podgrzewania. Niektóre odmiany suszonego chorizo spożywane są jako wędlina, natomiast te surowe używa się do przygotowywania potraw.
Dla urozmaicenia:
Hiszpański omlet z ziemniakami doskonale smakuje również z dodatkiem podsmażonego na patelni boczku, sera cheddar oraz różnorodnych warzyw np. pokrojonej w paski kolorowej papryki albo plastrów dojrzałego pomidora. Gotową potrawę posyp świeżą pietruszką lub zieloną cebulką. Po prostu pycha!