
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
50 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki: cebulę i chorizo podziel na talarki, ziemniaki umyj, wytrzyj, obierz i pokrój w grube plastry. Oczyszczoną natkę pietruszki posiekaj dość drobno.
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez Hellmann's, natkę pietruszki oraz pieprz. Powstały sos odstaw na bok.
Krok 3
Na dużą patelnię wlej trochę oliwy. Gry tłuszcz będzie gorący, przesmaż przez chwilę chorizo, następnie dodaj ziemniaki oraz cebulę. Całość smaż około 5 minut, często mieszając, by składniki się nie przypaliły.
Krok 4
Na patelnię wlej przygotowaną masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu 2 minuty. Gdy składniki zaczną tężeć wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, gdy masa całkowicie się zetnie i powstanie omlet.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Omlet hiszpański z ziemniakami smakuje wyśmienicie z dodatkiem świeżej zieleniny, dlatego warto zawsze mieć ją pod ręką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpański omlet
Aromatyczny i niezwykle smaczny hiszpański omlet z dodatkami, oryginalnie nazywany jest tortilla española. W wersji klasycznej przygotowuje się go z niewielu składników, wśród których powinny znaleźć się ziemniaki i jajka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować nieco wzbogaconą wersję. Na początek dobrze rozgrzej piekarnik. To niezwykle ważne, gdyż dzięki temu jajka będą mogły się odpowiednio ściąć, nadając potrawie pożądanej gęstości. Zaczynamy? Do dzieła!
Dla kogo?
Omlet hiszpański z różnymi dodatkami pokochają wszyscy wielbiciele szybkich dań jednogarnkowych. Doskonałe połączenie pikantnej kiełbasy chorizo z kremowymi ziemniakami, chrupiącą cebulą i pietruszką swoim niezwykle kuszącym aromatem przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka.
Na jaką okazję?
Na rodzinny obiad albo szybką kolację, gdy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście. Gorący omlet hiszpański z ziemniakami świetnie rozgrzewa, dlatego warto go przygotować w jesiennym lub zimowym sezonie, gdy za oknem jest zimno i wietrznie.
Czy wiesz, że?
Chorizo to hiszpańska kiełbasa charakteryzująca się dodatkiem dużej ilości ostrej i słodkiej wędzonej papryki nadającej jej pikantnego smaku i wyjątkowego aromatu najlepiej wyczuwalnego podczas podgrzewania. Niektóre odmiany suszonego chorizo spożywane są jako wędlina, natomiast te surowe używa się do przygotowywania potraw.
Dla urozmaicenia:
Hiszpański omlet z ziemniakami doskonale smakuje również z dodatkiem podsmażonego na patelni boczku, sera cheddar oraz różnorodnych warzyw np. pokrojonej w paski kolorowej papryki albo plastrów dojrzałego pomidora. Gotową potrawę posyp świeżą pietruszką lub zieloną cebulką. Po prostu pycha!