Hiszpański omlet przepis – Zobacz na przepisy.pl

Hiszpański omlet

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

1175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

819 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2015 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

50 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce roztrzep jajka, dodaj majonez Hellmann's, natkę oraz pieprz – odstaw na bok.

Krok 2

Rozgrzej oliwe na dużej patelni. Przesmaż chorizo, następnie dodaj cienko pokrojone ziemniaki i cebulę. Smaż 5 minut.

Krok 3

Na patelnię wlej przygotowaną masę jajeczną i podgrzewaj na średnim ogniu 2 minuty.

Krok 4

Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, gdy masa całkowicie się zetnie i powstanie omlet.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

33

Opinie o przepisie

  • Slawomir Dzielicki

    Slawomir Dzielicki , 13.07.2016

    koszmar!Hellmans???!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miecia Swain

    Miecia Swain , 13.07.2016

    Ja to ogladalam, wyglada smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kobosko

    Halina Kobosko , 12.07.2016

    Och jaki był dobry dzisiaj o 22.00.I nie ma mowy o utyciu.I głową jutro nie będzie boleć!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Jahn

    Mirek Jahn , 12.07.2016

    ANIU to kiedy mozna sie zalapac na ten smakolyk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Myrda

    Zbigniew Myrda , 12.07.2016

    A ziemniaki mają być wcześniej ugotowane ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Wardal

    Robert Wardal , 12.07.2016

    chcesz się roztyć - jedz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pytel

    Marek Pytel , 12.07.2016

    faktycznie misz-masz hiszpański, to ma smakować? i być zdrowe? w powieściach Aghaty Christi są przepisy jak zgładzić mężczyznę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Mądrecka

    Genowefa Mądrecka , 12.07.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szpond

    Ewa Szpond , 12.07.2016

    calkiem proste i ortginalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Krojąc je na cienkie plasterki unikniemy tego problemu ;) Polecamy przetestować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Szybkie, proste i smaczne - cieszymy się, że danie przypadło do gustu :) Po więcej inspiracji na proste wakacyjne obiady zapraszamy do naszego magazynu: https://www.przepisy.pl/magazyn/letnie-i-proste-gotowanie/prosto-i-smacznie :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Halik

    Ewa Halik , 12.07.2016

    Ziemniaki będą z lekka surowe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Olszewska

    Marianna Olszewska , 12.07.2016

    Robię to danie często na kolację albo na obiad, jak mi się nie chce długo stać przy kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Barczyński

    Jerzy Barczyński , 12.07.2016

    Najlepiej przyrządzony przez jedną ze znajomych dziewczyn które to polubiły i tak zachwalają...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Oszustowicz

    Stefan Oszustowicz , 12.07.2016

    Typowy, śniadaniowy omlet na winie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 12.07.2016

    No i jeszcze wypada dopilnować, żeby ziemniaki były chrupiące i wysmażone w środku, a także (o zgrozo!) odstawić Hellmann's na półkę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cassandra Sunstar

    Cassandra Sunstar , 12.07.2016

    Ja tylko dodam ze w Hiszpanii nie ma tzw mlodych ziemniaczkow:) Jak ktos chce i ma mozliwosc to jedynie z dzialki no i kielbasa tez niekoniecznie bo te ich chorizo czy salchicha nie bardzo sie nadaja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Marusiński

    Sławomir Marusiński , 12.07.2016

    jesli zrezygnujemy z piekarnika, a omlet będziemy smażyć z dwóch stron na patelni, będzie to na pewno tortilla...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kusio

    Andrzej Kusio , 12.07.2016

    A gdzie ta kiełbasa rośnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 12.07.2016

    Tak to odebrałem, dlatego jeszcze raz pochwalam nazwę, która jest równie dobra jak nazwa "ryba po grecku".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kagankiewicz

    Krystyna Kagankiewicz , 12.07.2016

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Wiśniewska

    Ala Wiśniewska , 12.07.2016

    Dzięki za info.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Zgadza się :) Polecamy wypróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Zgadza się :) Najlepiej użyć młodych, bardzo cieniutko pokrojonych. Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.07.2016

    Ten przepis był inspirowany kuchnią hiszpańską :) Nie jest to przepis oryginalny, to nasza propozycja, którą można modyfikować według uznania :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Wiśniewska

    Ala Wiśniewska , 12.07.2016

    Chyba surowe, na patelni powinny zmięknąć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Drej

    Marcin Drej , 12.07.2016

    No właśnie surowe mają być? Też się zastanawiam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 12.07.2016

    Ten przepis ma niewiele wspólnego z hiszpańską tortillą, może więc i dobrze że w nazwie użyto słowa omlet, tyle że Hiszpanie nie znają omletu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Przeperska

    Regina Przeperska , 12.07.2016

    Dziękuję Halinko za pyszne danko.Pozdrowienia i całuski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edmund Nieckarz

    Edmund Nieckarz , 12.07.2016

    Poproszę do domu.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpański omletHiszpański omlet

Hiszpański omlet, oryginalnie nazywany tortilla española, klasycznie przygotowuje się z niewielu składników, wśród których powinny znaleźć się ziemniaki i jajka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować jego wzbogaconą wersję. Na początek dobrze rozgrzej piekarnik. To niezwykle ważne, gdyż dzięki temu jajka będą mogły się odpowiednio ściąć. Roztrzep je w misce i wymieszaj z majonezem, drobno posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie na oliwie podsmaż klasyczną hiszpańską kiełbasę produkowaną z wieprzowiny – chorizo. Kiedy się delikatnie przypiecze, wrzuć na patelnię również cienko pokrojone ziemniaki i cebulę. Całość smaż przez kilka minut, a potem dodaj do niej masę jajeczną i podgrzewaj przez bardzo krótki czas. Kolejny krok to wstawienie patelni (zadbaj o użycie takiej, która nie ma plastikowych elementów) do nagrzanego piekarnika i zapiekanie do momentu całkowitego ścięcia się białek. Masę możesz również przełożyć do okrągłej formy do pieczenia. Sprawdź nasz przepis.