Grzybowe pierożki w mięsnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowe pierożki w mięsnym sosie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

200 gramów

6 sztuk

2 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

null

1

1

150 gramów

1 sztuka

20 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prawdziwki zalej wrzącą wodą (350 ml) i przykryj. Z mąki, jajek i wody zagnieć ciasto.

Krok 2

Posiekaj pieczarki, szalotki, czosnek, natkę, prawdziwki (nie wylewaj wody, w której się moczyły) - usmaż na maśle, dodaj 2 łyżki śmietany i 2/3 posiekanej zieleniny. Odłóż 1/3 farszu - posłuży do przygotowania sosu. Do reszty farszu dodaj parmezan i wymieszaj.

Krok 3

Rozwałkuj ciasto i na jednej połowie ułóż grzybowe nadzienie (w 5 cm odstępach), przykryj drugą połową - za pomocą radełka pokrój je na kwadraty tak, aby nadzienie znalazło się na środku każdego kwadratu.

Krok 6

Zagotuj w garnku wodę, dodaj kostkę Knorr. Ugotuj pierogi w przygotowanym bulionie. Pierogi podawaj polane sosem i posypane natką pietruszki.

Krok 5

Mięso umyj i pokrój w kostkę grubości 1 cm; usmaż na oleju. Dodaj pozostałą część farszu i zalej przygotowanym sosem Knorr - gotuj 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Krok 4

Przygotuj sos Knorr - 300 ml wywaru grzybowego (z namaczania) wymieszaj z zawartością opakowanie, doprowadź do wrzenia. Gotuj 1 minutę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowe pierożki w mięsnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej