Schab z chetneyem żurawinowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

6 łyżek

0.5 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przygotować do marynowania - tzn. umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Krok 2

Wymieszać 4 łyżki oleju z roztartą Bulionetką , szczyptą pieprzu , rozkruszoną mini kostką Czosnek i miodem ( 1 łyżeczka ) . Natrzeć mięso i zostawić na godzinę w lodówce

Krok 3

Włożyć do foliowego rękawa do pieczenia .Piec w piekarniku nagrzanym do 200 * C przez 1 godzinę .

Krok 4

W czasie kiedy mięso się piecze namoczyć żurawinę w 1/3 szklanki gorącej wody .

Krok 5

Por pokroić w plasterki . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wsypać por i zeszklić .

Krok 6

Dodać żurawinę z wodą w której sie moczyła , musztardę i miód . Dusić mieszając . Doprawić do smaku Delikatem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem .

Krok 7

Upieczone mięso kroić w plastry . Obkładać chetneyem żurawinowym .

0

Opinie o przepisie

Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej