Schab z chetneyem żurawinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z chetneyem żurawinowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 szczypta

0.5 szklanki

2 łyżeczki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przygotować do marynowania - tzn. umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Krok 2

Wymieszać 4 łyżki oleju z roztartą Bulionetką , szczyptą pieprzu , rozkruszoną mini kostką Czosnek i miodem ( 1 łyżeczka ) . Natrzeć mięso i zostawić na godzinę w lodówce

Krok 3

Włożyć do foliowego rękawa do pieczenia .Piec w piekarniku nagrzanym do 200 * C przez 1 godzinę .

Krok 4

W czasie kiedy mięso się piecze namoczyć żurawinę w 1/3 szklanki gorącej wody .

Krok 5

Por pokroić w plasterki . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wsypać por i zeszklić .

Krok 6

Dodać żurawinę z wodą w której sie moczyła , musztardę i miód . Dusić mieszając . Doprawić do smaku Delikatem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem .

Krok 7

Upieczone mięso kroić w plastry . Obkładać chetneyem żurawinowym .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z chetneyem żurawinowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej