
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
3 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Natrzyj z obydwóch stron Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Mięso zalej około 500 ml wody.
Krok 2
Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 20 minut i w razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj przyprawy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki ze schabu
Jeśli szukasz alternatywy dla popularnych schabowych, skosztuj bitek ze schabu. Są kruche, miękkie i podaje się je ze smacznym delikatnym sosem. Tak przyrządzone mięso świetnie komponuje się zarówno z gotowanymi jarzynami, jak i dodatkami mącznymi. Sprawdzą się brokuły, marchewka z groszkiem, fasolka szparagowa polana beszamelem, ale też purée ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka lub pyzy. Mięso rozbija się jak na kotlety, z tą różnicą, że potem podsmaża się je i dusi w powstałym sosie. Jeśli chcesz wzbogacić sos, dodaj do niego pomidory bez skórki, pieczarki czy czerwoną paprykę. Jego smak urozmaicą także zioła, np. lubczyk, tymianek lub zioła prowansalskie. Bitki ze schabu będą doskonałą propozycją na obiad i ciepłą kolację. Potrawę udekoruj natką pietruszki, świeżą kolendrą czy bazylią. Jeśli zależy Ci, by danie ładnie prezentowało się na stole, serwuj je na półmisku ozdobionym sałatą, pomidorkami koktajlowymi lub ugotowanymi mini marchewkami. Przygotuj bitki ze schabu według podanego przepisu!