Bitki ze schabu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki ze schabu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
1012 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

3 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Natrzyj z obydwóch stron Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Mięso zalej około 500 ml wody.

Krok 2

Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 20 minut i w razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj przyprawy.

1

Opinie o przepisie

  • Marcin Bialobrzeski

    Marcin Bialobrzeski , 31.08.2015

    Bitki ze schabu w sosie pieczakowym

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki ze schabuBitki ze schabu

Jeśli szukasz alternatywy dla popularnych schabowych, skosztuj bitek ze schabu. Są kruche, miękkie i podaje się je ze smacznym delikatnym sosem. Tak przyrządzone mięso świetnie komponuje się zarówno z gotowanymi jarzynami, jak i dodatkami mącznymi. Sprawdzą się brokuły, marchewka z groszkiem, fasolka szparagowa polana beszamelem, ale też purée ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka lub pyzy. Mięso rozbija się jak na kotlety, z tą różnicą, że potem podsmaża się je i dusi w powstałym sosie. Jeśli chcesz wzbogacić sos, dodaj do niego pomidory bez skórki, pieczarki czy czerwoną paprykę. Jego smak urozmaicą także zioła, np. lubczyk, tymianek lub zioła prowansalskie. Bitki ze schabu będą doskonałą propozycją na obiad i ciepłą kolację. Potrawę udekoruj natką pietruszki, świeżą kolendrą czy bazylią. Jeśli zależy Ci, by danie ładnie prezentowało się na stole, serwuj je na półmisku ozdobionym sałatą, pomidorkami koktajlowymi lub ugotowanymi mini marchewkami. Przygotuj bitki ze schabu według podanego przepisu!