Bitki ze schabu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki ze schabu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

971 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

3 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Natrzyj z obydwóch stron Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Mięso zalej około 500 ml wody.

Krok 2

Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 20 minut i w razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj przyprawy.

1

Opinie o przepisie

  • Marcin Bialobrzeski

    Marcin Bialobrzeski , 31.08.2015

    Bitki ze schabu w sosie pieczakowym

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki ze schabu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki ze schabuBitki ze schabu

Jeśli szukasz alternatywy dla popularnych schabowych, skosztuj bitek ze schabu. Są kruche, miękkie i podaje się je ze smacznym delikatnym sosem. Tak przyrządzone mięso świetnie komponuje się zarówno z gotowanymi jarzynami, jak i dodatkami mącznymi. Sprawdzą się brokuły, marchewka z groszkiem, fasolka szparagowa polana beszamelem, ale też purée ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka lub pyzy. Mięso rozbija się jak na kotlety, z tą różnicą, że potem podsmaża się je i dusi w powstałym sosie. Jeśli chcesz wzbogacić sos, dodaj do niego pomidory bez skórki, pieczarki czy czerwoną paprykę. Jego smak urozmaicą także zioła, np. lubczyk, tymianek lub zioła prowansalskie. Bitki ze schabu będą doskonałą propozycją na obiad i ciepłą kolację. Potrawę udekoruj natką pietruszki, świeżą kolendrą czy bazylią. Jeśli zależy Ci, by danie ładnie prezentowało się na stole, serwuj je na półmisku ozdobionym sałatą, pomidorkami koktajlowymi lub ugotowanymi mini marchewkami. Przygotuj bitki ze schabu według podanego przepisu!