
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
3 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Natrzyj z obydwóch stron Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Mięso zalej około 500 ml wody.
Krok 2
Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 20 minut i w razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj przyprawy.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki ze schabu
Jeśli szukasz alternatywy dla popularnych schabowych, skosztuj bitek ze schabu. Są kruche, miękkie i podaje się je ze smacznym delikatnym sosem. Tak przyrządzone mięso świetnie komponuje się zarówno z gotowanymi jarzynami, jak i dodatkami mącznymi. Sprawdzą się brokuły, marchewka z groszkiem, fasolka szparagowa polana beszamelem, ale też purée ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka lub pyzy. Mięso rozbija się jak na kotlety, z tą różnicą, że potem podsmaża się je i dusi w powstałym sosie. Jeśli chcesz wzbogacić sos, dodaj do niego pomidory bez skórki, pieczarki czy czerwoną paprykę. Jego smak urozmaicą także zioła, np. lubczyk, tymianek lub zioła prowansalskie. Bitki ze schabu będą doskonałą propozycją na obiad i ciepłą kolację. Potrawę udekoruj natką pietruszki, świeżą kolendrą czy bazylią. Jeśli zależy Ci, by danie ładnie prezentowało się na stole, serwuj je na półmisku ozdobionym sałatą, pomidorkami koktajlowymi lub ugotowanymi mini marchewkami. Przygotuj bitki ze schabu według podanego przepisu!


































